Nakon kola

Zrinjski i Sarajevo se još traže, Željezničar jedini maksimalan

Radnik nas je kroz sezone koje su iza nas "naučio" da mogu biti jako neugodan protivnik, posebno na gostujućim terenima.
Sport / Nogomet | 13. 08. 2020. u 11:34 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ritam utakmica svaka tri dana, u ovom razdoblju počinje ostavljati traga, manje je golova, više problema s ozljedama. U prošlom kolu je Sarajevo ostalo bez dva očekivana boda, u ovom Zrinjski. Borac je prvi put poražen, pa je samo Željezničar na maksimalnih devet bodova. Bez poraza su Sarajevo i Široki Brijeg, ali oni imaju po jedan remi. Sarajevski Olimpik je jedina momčad bez bodova u tri kola.

Ovo "izvanredno" kolo otvorili su Željezničar i Borac na Grbavici. Željezničar je imao više od igre, bio je bolji i na kraju zasluženo slavio. Borac se uglavnom branio, priliku tražio iz kontri i jednu je uspio realizirati. Međutim, to je bilo sve. Za borbu s najboljima u vrhu tabele Borac će morati ponuditi puno više nego što jeste do sada. Ne treba zaboraviti da su Banjalučani u nastavku prošle nezavršene sezone izgledali dosta blijedo u susretima protiv jačih momčadi, poraženi su od Sarajeva i Veleža dok su uspjeli osvojiti bod na Pecari. Željezničar po utakmici ne stvara veliki broj prilika, ali je realizacija za sada na vrlo dobrom nivou. Posebno se ističe Mustafa Mujezinović koji je u tri kola postigao tri gola.

Video: m:tel Premijer liga, 3. kolo: FK Željezničar - Borac 2:1

Velež je pakleni raspored na startu prošao sa zadovoljavajuća četiri boda. Iako je na Grbavici, pa i na Pecari daleko to bilo od idealnog. Ipak, ohrabrujuće za navijače i Dudića jeste da se momčad protiv Širokog Brijega vratila iz jedne izuzetno teške situacije. Opet je uspio Velež postići gol u finišu prvog dijela, opet jako važan. Momčadi bi se uskoro trebao priključiti i Slaviša Radović, pa bi zadnja linija trebala dobiti na čvrstini u nastavku sezone. S druge strane Široki Brijeg je pokazao da i bez velikih, skupih pojačanja, može izgledati dosta dobro. Angelov je zaigrao protiv Veleža, Jurilj igra u odličnoj formi, kompletna momčad dosta otvoreno, ali i plaća danak neiskustvu. Upravo su na neiskustvo ostali bez dva boda protiv Veleža ali opet nisu potonuli nakon ispuštena dva gola prednosti.

Video: MTEL PREMIJER LIGA BiH: Široki - Velež/ 11.08.2020.

Vinko Marinović proba, mijenja, traži neku idealnu postavu, ali još uvijek je to daleko od očekivanog kada je u pitanju momčad Sarajeva. Protiv Tuzla Cityja je bio dovoljan jedan trenutak, Ahmetović je potvrdio da se polako vraća u golgetersku formu. Gosti su imali svoje prilike. Badji, Ubiparip, Kojić i vrlo lako su mogli do boda. Međutim, muči se Tuzla City s realizacijom, što je vidljivo u prva tri kola.

Velikih problema s realizacijom ima i Zrinjski. Protiv Radnika su Plemići u prvih pola sata mogli i trebali pa skoro riješiti utakmicu. Stvorili su nekoliko dobrih prilika, pogađali i okvir gola, ali nije išlo. Gostima je u tim trenucima pomogao raspoloženi i vrlo sigurno Kozić na golu. I onda kako je utakmica odmicala Zrinjski je izgledao sve slabije. Posebno u posljednjih pola sata. Kao da u tim trenucima  nestane energije, pa i ideje što protivničkim momčadima olakša posao. Uz sve to, sredinom drugog dijela povrijedio se Nemanja Bilbija, pa je Žižović morao praviti neke neplanirane promjene. Roster Zrinjskog je napunjen provjerenim, kvalitetnim imenima, ali čini se da malo nedostaje kako se to kaže "svježe krvi", možda igrač koji bi kada je najvažnije preuzeo odgovornost prije svega u sredini terena.

Video: MTEL PREMIJER LIGA BIH: Zrinjski - Radnik 12.08.2020.

Radnik nas je kroz sezone koje su iza nas "naučio" da mogu biti jako neugodan protivnik, posebno na gostujućim terenima.  Na početku ove Radnik je na dva gostovanja osvojio dva boda, neugodna i sasvim sigurno trener Petrović može biti zadovoljan. Posebno zbog činjenice što je pred početak sezone bez nekih izuzetno važnih igrača.

Mladost je uspjela u prošlom kolu iznenaditi Sarajevo, ali protiv Slobode nije mogla ništa napraviti. Realno, teško je bilo i nešto očekivati kada se zna da su gosti igrali s igračem manje od 37.minute. Uz to, uspjeli su domaći igrači postići gol u prvom poluvremenu, a dileme oko pobjednika su nestale kada je Sloboda udvostručila svoju prednost u 62.minuti.

Krupa je ostavila Olimpik na nuli. U osrednjoj predstavi, neke svoje prilike su imali gosti iz Sarajeva, ali ih nisu iskoristili. U utakmici koju često može odlučiti jedan detalj, jedan trenutak, Krupa je uspjela doći do gola, Olimpik je propustio dvije šanse za izjednačenje i to je to.  Za momčadi nema predaha, slijede novi prvenstveni okršaji već narednog vikenda.

Kopirati
Drag cursor here to close