Koji macani

Zlatna kopačka: Nikad jača konkurencija za najboljeg strijelca Mundijala

Brazilski Selecao vjerojatno je još veći favorit od susjedne mu Argentine, a svoju veliku šansu na svjetskoj smotri vidi Neymar, ali i Gabriel Jesus te iz drugog plana Coutinho.
Sport / Nogomet | 15. 06. 2018. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetsko prvenstvo koje je upravo započelo u Rusiji, imat će najoštriju konkurenciju od svih za najboljeg strijelca Mundijala. Vrhunski napadači iz Argentine, Brazila, Njemačke, Francuske, Portugala, Španjolske, Engleske i drugih jakih reprezentacija tempirali su svoju formu upravo za SP 2018.

Među najvećim kandidatima za prvog strijelca Svjetskog prvenstva u Rusiji svako je i Lionel Messi, majstor koji je ove sezone najbolji europski strijelac. U svim natjecanjima za Barcelonu i Argentinu, Messi je 45 puta pogodio mrežu protivnika. Ponajviše će o njemu ovisiti hoće li Gaučosi osvojiti naslov prvaka svijeta, prvi put nakon davne 1986. godine.

Brazilski Selecao vjerojatno je još veći favorit od susjedne mu Argentine, a svoju veliku šansu na svjetskoj smotri vidi Neymar, ali i Gabriel Jesus te iz drugog plana Coutinho. Neymar je u sezoni 2017/2018 za PSG pogađao 28 puta u 30 odigranih utakmica, dok je Gabriel Jesus za City postigao 24 pogotka.

Favorit za Zlatnu kopačku je i Cristiano Ronaldo, bez kojega se proteklih godina gotovo ništa značajnije nije moglo dogoditi u vrhunskom nogometu. Njegova 44 pogotka u minuloj sezoni jamče dobru formu napadača Reala, a kako su mu 33 godine, Portugalac je svjestan da će ovo svjetsko prvenstvo za njega biti posljednja šansa. I po pitanju timskog, ali i pojedinačnog naslova.

Francuski napadač u redovima madridskog Atletica, Antoine Griezmann, upravo je ovih dana dao odgovor na pitanje u kojem će klubu igrati ubuduće, te mu sada preostaje ''pozabaviti'' se Mundijalom. Njegovih 29 golova u sezoni, od čega dva sjajna u finalu Eurolige, francuskom izborniku daju za pravo nadati se najvišem plasmanu. Griezmannov kolega iz napada Kylian Mbappe, postigao je u svojoj debitantskoj sezoni za PSG 21 gol i zasigurno će se željeti dokazati u Rusiji.

Luis Suarez je u Barceloni imao i boljih sezona od protekle, ali Urugvajac je i dalje smrtonosno oružje. Najbolji strijelac urugvajske nacionalne vrste u povijesti pokušat će u paru s Edinsonom Cavanijem otići što dalje i postići što više pogodaka. Suarezu je 31 godina, zreo je i iskusan napadač, a za gol mu oduvijek treba samo ''metar i sekunda''.

Nijemci, branitelji naslova svjetskog prvaka, na zadnjim su smotrama imali velikog strijelca u Miroslavu Kloseu, a njemu uz bok bio je i Thomas Mueller. Nova zvijezda u napadu je Timo Werner iz Leipziga, za kojega vrijedi pravilo ''bezopasan je samo ako je svezan", vjerojatno će pokušati nastaviti niz od 26 ovosezonskih golova za RB Leipzig.

Iako više nema u svojim redovima dva Fernanda, Llorentea i Torresa, a nije pozvan ni Morata, Španjolska s napadačima Diegom Costom, Rodrigom i Iagom Aspasom može probiti svaku obranu. Čini se kako je posebno Diego Costa jedan od nogometaša koji bi u Rusiji mogli kandidirati za najboljeg strijelca turnira. Igrač koji kod Furije također može eksplodirati je Isco.

Harry Kane je trenutačno najvrjedniji igrač na svijetu i time je puno kazano. Za Tottenham je u minuloj sezoni pogodio 37 puta i za očekivati je da nije zatvorio radnju. Naravno, preduvjet za puno golova je da njegova nacionalna selekcija prođe što dalje.

Ono što vrijedi za Kanea, istovremeno vrijedi za Poljaka Roberta Lewandowskog, Kolumbijce Radamela Falcaoa i Jamesa Rodrigueza, Mohameda Salaha iz Egipta te za Romelu Lukakua iz Belgije.

Sjajni Lewandowski je postigao 41 gol za Bavarce u protekloj sezoni i njemu je postizanje pogodaka svakodnevni posao. James Rodriguez je bio najbolji strijelac u Brazilu 2014, a njegov suigrač Radamel Falcao tada zbog ozljede nije mogao nastupiti. Prvenstvo svijeta u Rusiji možda obojici bude posebna inspiracija.

Mohamed Salah vraća se nakon ozljede koju je zaradio u dvoboju sa Sergiom Ramosom u finalu ovogodišnje Lige prvaka, a za Liverpool je postigao 44 gola u sezoni. Njegova lakoća postizanja golova je fascinantna, a jedino je pitanje koliko daleko Egipat može stići na ovom svjetskom prvenstvu.

Kad s tobom u napadu igraju Kevin De Bruyne, Dries Mertens i Eden Hazard, skoro da možeš pomisliti - dobro, i što ću još i ja tu? Međutim, belgijski napadač Romelu Lukaku itekako je kandidat za najboljeg strijelca u Rusiji, ukoliko momčad koju vodi izbornik Roberto Martinez prođe dovoljno daleko.

Kopirati
Drag cursor here to close