Jedanaest žigosanih

Zinedine Zidane je jedanaesti trener koji dobiva drugu priliku u Realu

Ne može se kazati kako neki od trenera u svom drugom mandatu nisu imali uspjeha, ali nekolicini se dogodila istinska katastrofa - zažalili su što su se vratili.
Sport / Nogomet | 12. 03. 2019. u 09:07 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zinedine Zidane je jedanaesti trener povratnik u povijesti Reala. Ne može se kazati kako neki od trenera u svom drugom mandatu nisu imali uspjeha, ali nekolicini se dogodila istinska katastrofa - zažalili su što su se vratili.

Jacinto Quincoces kao trener Kraljevskog kluba napustio je Real 1946. godine da bi se 1947. ponovno vratio. U drugom je mandatu od 18 utakmica pobijedio samo pet pa ga je ubrzo zamijenio Michael Alexander Keeping, koji je na mjestu trenera kluba ostao do 1950.

Baltasar Albeniz došao je u Real kad je Quincoces prvi put otišao i zadržao se jednu sezonu (1946/1947). Povratak u klub slijedio je u sezoni 1950/1951. I za njega je povratak bio noćna mora, jer je izdržao samo 16 utakmica.

Miguel Muñoz bio je trener prvi put trener Reala 1959. godine, da bi se ponovno vratio vrlo brzo (1960.). Njegova era u drugom mandatu (1960. - 1974.) bila je jedna od najuspješnijih u povijesti Kraljevskog kluba. Prvenstvo je osvajao devet puta, od čega pet puta zaredom (1961. - 1965.).

Luis Molowny se pak tri puta vraćao u Real. Prvi put trenerom je postao 1974., ali za kratko. Ponovno se vratio 1977. (naslijedio Miljana Miljanića) i potom 1982. (naslijedio Vujadina Boškova) i 1985. godine (zamijenio Amancija). Što se tiče titula, osvajao je i prvenstvo i kup Španjolske, ali i dva kupa UEFA.

Di Stéfano bio je i ostao ponajveća legenda Reala kao igrač. Kao trener u prvom mandatu od 1982. do 1984. ništa nije osvojio. Ali bio je dovoljno autoritativan da ga se na trenersku poziciju ponovno postavi 1990. godine i te je sezone osvojio Superkup Španjolske.

Leo Beenhakker bio je trener 1989. i onda opet od 1992. godine. Kad se vratio 1992. godine, klupu je preuzeo od Radomira Antića, ali je na kraju te sezone bio drugi iza Barcelone (boda zostatka), igubio finale kupa od Atletica i ispao u polufinalu UEFA kupa.

  / Toshack i del Bosque

Del Bosque je u početku bio klupski čovjek za sve situacije. Slično kao i Molowny, dobivao je prve prilike u trenutcima kad bi Real ostao bez prvog trenera. Po nekoliko utakmica vodio je 1994. i 1996., a onda mu se ukazala treća sreća - 1999. naslijedio je otpuštenog Johna Toshacka i postao jedan od legendarnih trenera Španjolske. Del Bosque je osvojio sedam titula s Realom, uključujući dva prvenstva i dvije Lige prvaka.

John Toshack bio je prvi put trener Reala do 1990. godine, da bi se vratio 1999. U prvome mandatu uspio je osvojiti prvenstvo uz rekordan broj bodova, ali u drugom mandatu bio je toliko katastrofalan da je potrajao tek do studenog 1999. i onda opet otpušten.

José Antonio Camacho bio je trener za zaborav. U oba mandata: 1999. godine je izdržao samo mjesec dana, a 2004. tek šest utakmica. Teško da nekome može biti jasno zašto su ga i drugi put angažirali.

Fabio Capello prvi put je doveden 1996. i uspio osvojiti prvenstvo. Drugi put su ga zaposlili od 2006. do 2007., ali nisu bili zadovoljni njegovim stilom igre. Capello je doduše oživio ekipu i vratio je u život, ali u upravi su bili mišljenja kako uz takav način igre ne mogu na zelenu granu. Javno se posvadio sa navijačima, predsjednikom, te igračima Cassanom, Ronaldom, Beckhamom, Gutijem i drugima. Ipak, izgurao je sezonu do kraja, te uspio iznenađujuće proći Barcelonu i osvojiti naslov prvaka u posljednjem kolu. Nakon toga je svejedno dobio otkaz, uz obrazloženje da njegova momčad "ne igra dovoljno atraktivan nogomet".

Na potezu je Zindeine Zidane u svom drugom mandatu. Između 2016. i 2018. s Kraljevskim je klubom Zizou osvojio tri Lige prvaka, jednom La Ligu, španjolski Superkup, UEFA Superkup dva puta i Svjetsko klupsko prvenstvo dva puta.

Kopirati
Drag cursor here to close