Car je gol!

Zidane pred otkazom: Koliko je on zapravo dobar trener?

Klub iz provincije čiji je godišnji proračun 45 milijuna eura održao je trening igračima tima čiji je proračun 690 milijuna! Gledatelji na stadionu Santiago Bernabeu ''isukali'' su 46 tisuća bijelih maramica, kao na koridi - dosta nam vas je!
Sport / Nogomet | 26. 01. 2018. u 00:42 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zinedine Zidane će u povijesti Reala ostati zapamćen kao jedan od najboljih i jedan od najnestručnijih trenera. Kako je to moguće?

Francuski Alžirac zasigurno je jedan od  najboljih nogometaša svih vremena, a njegova trenerska karijera ima(la je) uistinu neobičan put. Došao je u Real prije dvije godine s ciljem da ''pokrpa sezonu'', a nakon toga će uprava već vidjeti kako s kraljevskim klubom ide dalje. U siječnju je 2016. godine Zidane službeno je postao trener Real Madrida. Prije toga radio je kao pomoćni trener u klubu i kao trener B selekcije. Na trenerskoj je klupi zamijenio Rafaela Beníteza.

Već naredne sezone osvojio je s Realom sve osim Kupa kralja! Nakon što je početkom sezone 2017/2018 naprosto pomeo Barcelonu i Manchester United u utakmicama super kupova (Europe i Španjolske), madridski su ga mediji  proglasili jednako genijalnim trenerom u usporedbi s onim što je dao kao nogometaš. Predvidjeli su zastrašujuću nadmoć Reala nad konkurencijom i u zemlji i u svijetu.

Gdje je Zidane danas?

Ronaldo, Benzema, Modrić, Kroos, Ramos, Marcelo, Isco, Keylor Navas, Kovačić, James, Morata - igrači su koje je Zidane dobio ''na gotovo''. Nikoga od njih nije morao posebno nadograđivati, svi su već bili igrači s pedigreom i uspjesima iza sebe. Ohrabrivali su ga u svemu tome i nadolazeći mladi lavovi (Asensio, Mayoral, Theo Hernandes, Ceballos, Llorente). Koji ''gunjaš'' moraš biti da s tim imenima ne ostvariš barem pristojnu sezonu? Vjerojatno onaj koji se olako ''riješio'' Jamesa Rodrigeza, Morate, Danila i Pepea.

Bumerang se vratio ravno u Zidaneovu sljepoočnicu - u samo dva mjeseca  već je jednu potencijalnu (najvažniju!) titulu bacio niz rijeku. LaLiga je za njega praktično već od konca studenoga 2017. postala misaonom imenicom. Pred kraj siječnja 2018. od druge potencijalne titule (Kup kralja) oprostio se na način ''vjerovali ili ne''. U veljači mu giljotina stoji tako blizu vrata da vjerojatno već hoda pognut. Posrami li ga PSG u četvrtfinalu Lige prvaka već na Valentinovo (što je uz ovakvu formu i dezorijentiranost tima posve izvjesno), Zidane još jedino može otići na plastičnu operaciju i zauvijek promijeniti svoj izgled. Takav je, naime, Real Madrid - galantan i hladno nemilosrdan u isto vrijeme. Riječju - dajemo ti sve što si ikad mogao zamisliti, ali si ''mrtav'' ako ne daš dvostruko više zauzvrat!

Mi moramo i možemo bolje!?

Zidaneove pressice novinari već karikiraju, a mnogi smatraju kako na njih ne trebe ni ići jer se pitanja i odgovori tako dosadno ponavljaju! Uvijek je Zidane zadovoljan učinkom svojih igrača, žali se na sreću i nada se kako će napadači konačno doći u golgetersku formu. A onda je došao Leganse u Kupu kralja i sva se iluzija raspala u tisuću komada. Sve njegove linije u timu, taktici i strategiji pokazale su se... zapravo, nije ih bilo. Klub iz provincije čiji je godišnji proračun 45 milijuna eura održao je trening igračima tima čiji je proračun 690 milijuna! Gledatelji na stadionu Santiago Bernabeu ''isukali'' su 46 tisuća bijelih maramica, kao na koridi - dosta nam vas je, sklonite nam se s očiju!

Naravno, Zidane je nakon utakmice s Leganesom konačno rezignirao i vratio se u (svoju) realnost. On naprosto ne zna što bi i kako učinio, a jedina nada mu je bila da će tim proigrati ''sam od sebe'' i da će im se vratiti ona ista sreća koja ih je pratila prošle sezone. Jednako zbunjeni su i njegovi igrači, njegove najveće uzdanice. Kapetan Ramos izjavljuje ''tko, ako ne Zidane?", a Ronaldo na Twitteru pokušava podići svoje kolege riječima "Glavu gore, ekipa! Podignimo glavu, Madriđani! Pred nama su još mnoge bitke koje moramo dobiti!"

Kako piše „El Confidencial“, predsjednik Florentino Perez je bijesan. Stalno odbijanje Zidanea da se klub pojača, izluđuje ga. Zidane je u Perezovoj glavi zapravo već bivši, samo se u međuvremenu grozničavo traži neko rješenje. U ovome trenutku smjena trenera ne bi donijela ništa posebno, a pregovori s bilo kojim zvučnim imenom samo bi ''potrošili'' dodatnu energiju, koje ionako već nedostaje na Santiago Bernabeu.

Što god igrači Reala, uprava i stručni stožer mislili - car je gol! Sezona je otišla u kontejner za otpad. Blamaža je neviđena još od doba Juande Ramosa. Kraljevski klub je na samoj kritičnoj točki da se više ne može zvati kraljevskim, a kada bi nogometni menadžeri gledali učinke njegovih igrača u protekla tri mjeseca, niti jedan od njih ne bi uspio postići pristojnu cijenu na Transfermarktu. Ako se Zidane i dalje pita do koga je - onda ništa.

Kopirati
Drag cursor here to close