Nijemci slobodni

Zbog zastare prekinuto suđenje za kupovanje SP-a 2006.

U krovnoj nogometnoj organizaciji nisu skrivali razočaranje takvim ishodom.
Sport / Nogomet | 29. 04. 2020. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Švicarskoj je zbog zastare okončano suđenje njemačkim nogometnim dužnosnicima optuženim za korupciju u organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva 2006.

Bivši predsjednici Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Wolfgang Niersbach i Theo Zwanziger, bivši blagajnik DFB-a Horst R. Schmidt, kao i bivši glavni tajnik FIFA-e Urs Linsi optuženi su za 'kupovinu' World Cupa 2006. godine. Podsjetimo, Njemačka je pri glasovanju pobijedila Južnu Afriku sa 12-11.

Istraga je otvorena u jesen 2015. godine, a kazneni postupak najavljen prije više od pola godine. Međutim, na kraju je prekasno došao na sud. Prema švicarskom zakonu, maksimalan period za suđenje o koruptivnim djelima je 15 godina od počinjenja, a s obzirom da se radi o događaju iz 2005. godine, slučaj je od ponedjeljka ušao u zastaru.

Dvojica njemačkih članova Organizacijskog odbora SP-a 2006. godine, Zwanziger i Schmidt, te bivši glavni tajnik FIFA-e Linsi, optuženi su za prevaru, dok je treći njemački dužnosnik Niersbach, optužen je za suučesništvo u prijevari. Franz Beckenbauer, koji je predvodio njemačku kandidaturu, nije bio optužen zbog zdravstvenih razloga, ali je naveden kao svjedok.

U krovnoj nogometnoj organizaciji nisu skrivali razočaranje takvim ishodom,

"FIFA je godinama surađivala u istrazi i odgovarala na razne zahtjeve državnog odvjetnika pri čemu je došlo do znatnih novčanih troškova i preraspodjele vremena. Činjenica da je slučaj završio bez da se išta riješilo vrlo je zabrinjavajuća ne samo za nogomet, već i za pravni sustav u Švicarskoj, navodi se u priopćenju Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Slučaj je otkrio njemački magazin Der Spiegel koji je 2015. objavio kako je pobjednička kandidatura Njemačke za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2006. godine bila je potpomognuta mitom isplaćenim članovima Izvršnog odbora FIFA-e.

Novac se navodno koristio kako bi se osigurali glasovi četiri azijska predstavnika u 24-članom Izvršnom odboru FIFA-e prije nego je 2000. odlučeno da će Njemačka biti domaćin SP-a 2006.

Kopirati
Drag cursor here to close