Veliki peh

Zašto je Perišić pozitivan na koronavirus, a cijepio se?!

Niti jedno od do sada odobrenih cjepiva nije 100 posto učinkovito, premda im je prosječna učinkovitost vrlo visoka. Do sada se je pokazalo da se u oko 5 posto cijepljenih osoba bilježi infekcija unatoč cjepivu, ali u pravilu blaga...
Sport / Nogomet | 27. 06. 2021. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema informacijama bliskim HNS-u Ivan Perišić se cijepio protiv koronavirusa.

Naravno, odmah se postavlja pitanje kako to da mu je test na covid-19 bio pozitivan ali za stručnjake tu nema puno enigmi.

Naime, niti jedno od do sada odobrenih cjepiva nije 100 posto učinkovito, premda im je prosječna učinkovitost vrlo visoka. Do sada se je pokazalo da se u oko 5 posto cijepljenih osoba bilježi infekcija unatoč cjepivu, ali u pravilu blaga ili asimptomatska objašnjavaju stručnjaci, piše Jutarnji list.

No, PCR test utvrdit će infekciju a osobito ako se radi s puno ciklusa. Poanta je u tome da je netko kome je Ct (broj ciklusa) iznad 33 gotovo neinfektivan odnosno zapravo neopasna za okolinu.

Također je moguće da cijepljena osoba ima pozitivan test ako je u zadnja tri mjeseca imala koronu bilo da je to znala ili da je bila asimptomatska.

Pokazalo se da 14 posto osoba koje su imale covid u zadnja tri mjeseca luče virus koji se ne replicira ali se može dokazati PCR testom koji je vrlo osjetljiv.

U svakom slučaju bio Perišić zarazan ili nezarazan s obzirom na to da mu je PCR test potvrdio covid-19 ne može izbjeći izolaciju prema pravilima krovne nogometne organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close