Kad te krene...

Zašto je Hrvatska pobjednik ždrijeba playoffa?

U petak je u Zurichu obavljen ždrijeb dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru, a Hrvatska bi trebala profitirati jer je stigla blizu druge jakosne grupe za ždrijeb skupina SP-a.
Sport / Nogomet | 26. 11. 2021. u 23:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u Zurichu obavljen ždrijeb dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru, a najzanimljivije bi trebalo biti u skupini C u koju su uvršteni aktualni europski prvaci Talijani u europski prvaci iz 2016. Portugalci.

Portugal će u prvoj utakmici turnira broj 3 biti domaćin Turskoj, a Italija će dočekati Makedoniju, što znači da će ili Italija ili Portugal propustiti Svjetsko prvenstvo.

Sve to je na neki način odlično za Hrvatsku, koja je ovakvim epilgom stigla blizu druge jakosne grupe za ždrijeb skupina SP-a, koji će se održati 1. travnja u Dohi.

Poznato je da će se u osam nositelja u ždrijebu sigurno naći domaćin Katar te Belgija, Brazil, Francuska, Engleska i Argentina, dok će preostala dva mjesta po svemu sudeći pripasti Španjolskoj i Italiji ili Portugalu.

No činjenica da se jedna od te dvije reprezentacije neće plasirati na SP znači jednu poziciju više za Hrvatsku, koja je trenutno 15. po FIFA-inom renkingu, upravo onom zadnjem koje jamči drugu jakosnu skupinu.

Konkurenciju im predstavljaju dvije reprezentacije iz južnoameričkih kvalifikacija – Kolumbija i Urugvaj. Ni jedni ni drugi ne stoje bajno u svojim kvalifikacijama, i morali bi do kraja istih bilježiti briljantne rezultate kako bi prestigli Vatrene.

No, još je uvijek nepoznato koji renking će se koristiti pri određivanju jakosnih skupina. Ako će koristiti onaj koji u obzir uzima utakmice odigrane nakon ožujka 2022. godine, onda bi Vatrenima mogli biti problematični Urugvaj i Kolumbija u slučaju njihove dobre forme i rezultata.

U tom slučaju Hrvatskoj bi mogla ići na ruku i moguća Fifina odluka do reprezentacija koja SP izbori kroz interkontinentalni play-off završi u četvrtoj jakosnoj skupini bez obzira na renking. Ako u tom play-offu budu Kolumbija ili Urugvaj to bi značilo da će biti u zadnjoj jakosnoj skupini.

Kopirati
Drag cursor here to close