Zrinjski-Velež

Zaboravite formu, statistiku: Ovo je derbi

Zrinjski ima širi roster, napadački jako potentnu momčad s individualcima koji mogu sami riješiti utakmicu. Po bokovima, lijevo i desno igrači trenera Žižovića imaju tu prodornost i to su najveće prednosti u ovom trenutku Plemića.
Sport / Nogomet | 31. 10. 2020. u 08:28 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Subota donosi novi derbi, gradski, okršaj Zrinjskog i Veleža. Rekli bismo, sve je ok, brojke, statistika, trenutačna forma.

Sve se u analizi i najavi utakmice može uzeti u obzir. Neki od tih podataka možda bude na kraju i važan, ali teren, lopta i jedanaest protiv jedanaest. To je ono najvažnije. A na terenu je sve moguće.

Detalj opet može biti presudan

Uostalom ako pogledate posljednja tri derbija, vidjet ćete da su na samom terenu dešavale stvari koje definitivno nitko nije mogao najaviti, pretpostaviti.

Recimo da će posljednji na Bijelom brijegu biti odlučen autogol, pa da će onda isti igrač u narednom ući s klupe i zabiti za pobjedu Veleža ili da će u posljednjem Velež doći do gola u trenucima kada je Zrinjski imao neki blagu inicijativu.

To su ti detalji koji obično znaju biti presudni u derbijima kao što je ovaj. Kada se pobjeda računa i više od tri boda. Kada je pritisak velik. Zato se to upravo i događa. Jedna lopta, jedna greška. Na jednoj ili drugoj strani.

Ali upravo taj trenutak, detalj može biti povezan s nekim statističkim podatkom. Recimo u ovom trenutku, Zrinjski je izgubio dvije utakmice, bez postignutog gola, tu su problemi s koronom, sve su to stvari koje mogu ostaviti traga na momčad. Mogu stvoriti nervozu, pad koncentracije a onda su u takvoj situaciji i greške moguće. Čak ih i ne mora biti puno, ali znaju biti skupe.

Derbi je idealna prilika za dizanje momčadi

Zrinjski ima širi roster, napadački jako potentnu momčad s individualcima koji mogu sami riješiti utakmicu. Po bokovima, lijevo i desno igrači trenera Žižovića imaju tu prodornost i to su najveće prednosti u ovom trenutku Plemića. U sredini terena je također kvaliteta prisutna, ali u pojedinim susretima to nije bilo to.

U defenzivi je također bilo više grešaka nego ranije, nekih poprilično jeftino primljenih golova, ali bilo je poprilično i promjena u igračkom kadru, povreda, kartona, u dosadašnjem dijelu sezone. Ipak, ako se igrači žele izvaditi za ispušteno i propušteno u prethodnim utakmicama svakako je jedan ovakav susret idealna prilika, jer u ovakvim duelima zalaganje, borbenost, želja, ne dolaze u pitanje.

Forma Veleža jeste dobra

S druge strane u taboru Veleža je ipak nešto drugačija situacija. Vjerojatno ni najveći optimisti nisu mogli očekivati da će sastav trenera Dudića u drugi ovosezonski derbi ući kao bolje plasirana momčad na tabeli. Naravno u obzir treba uzeti činjenicu da Zrinjski ima utakmicu manje, ali opet za Velež se može reći da kao momčad izgleda dobro.

Četvrto mjesto na tabeli, tek se kao "kiksevi" mogu uzeti izgubljeni bodovi na Otoci i jedan na domaćem terenu protiv Tuzla Cityja. Sve ostalo je manje više bilo očekivano. Bilo je uspona i padova, utakmica u kojima je Velež ispuštao prednost, u kojima se znao vratiti nakon 0:2, ali i onih u kojima je možda čak i mogao više uraditi u datom trenutku, recimo Sarajevo na Koševu ili Željezničar u posljednjem kolu.

Opet kada se uzmu u obzir također problemi s povredama igrača, kartoni, pa i nesporazum s Brazilcem Brandaom oko novog ugovora, trenutačni plasman mora biti zadovoljavajući.

Ispit koliko je doista momčad Veleža čvrsta

Gledajući samo današnju utakmicu, veliki plus Veleža može biti trenutačna forma važnih igrača Radovca, Zeljkovića, a u odnosu na prvu utakmicu tu su sada Slaviša Radović i  Nemanja Anđušić. Brandao ne zabija, najbolji strijelac iz prošle sezone je još bez gola, ali su zato golove postizali Radovac, Ćosić, Zeljković.

Što zbog povreda, što zbog kartona i trenutačne forme, Dudić je često mijenjao zadnju liniju i to bi danas mogao biti problem za Rođene, jer nema Ćivića, dok je nastup Bihorca pod upitnikom. Baš kao i Fejsala Mulića koji je s pet golova dostigao Cvijanovića, a posljednja dva susreta je zabio iz igre. Ako danas u postavi Veleža ne bude Bihorca i Mulića, za očekivati je nešto zatvoreniju varijantu u kojoj bi posjed lopte mogao biti na strani Zrinjskog.

To bi moglo u jednu ruku odgovarati Veležu ali samo ako igrači iz veznog reda obave svoje defenzivne zadatke jednako kvalitetno kao i one u igri prema naprijed. U protivnom bi moglo biti velikih problema.

Velež je pokazao kroz teške utakmice ove sezone da se može nositi s određenim situacijama na terenu, bez obzira da li se radi o negativnom rezultatu, ili kartonima, što nije nevažno. Ipak, na trenutačno formu i dobre igre u posljednje vrijeme, igrači Veleža će morati ponuditi još nešto ako žele slaviti u današnjem susretu.

Kopirati
Drag cursor here to close