U Gradu noževa

Wisla i Cracovia: "Sveti rat" huligana odnosi brojne žrtve

Huliganizam je na velika vrata u Poljsku ušao 1970-ih godina, kad je buknuo i u ostatku nogometnog svijeta, ali kako je u toj zemlji na vlasti bila Komunistička partija, sve se to zataškavalo.
Sport / Nogomet | 19. 07. 2019. u 20:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: TWGRAM / Nogomet je obično u drugome planu...

Povijesne činjenice kažu da su Wisla i Cracovia, dva kluba iz drugog po redu najvećeg poljskog grada, osnovane iste godine – 1906. Legenda kaže da je bilo dovoljno nekoliko mjeseci da se razvije intenzivno neprijateljstvo između ovih momčadi.

Prva zabilježena tučnjava ipak je nešto starija i potječe iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Nakon što je Adolf Hitler pokorio Poljsku, zabranio je sve sportske aktivnosti, ali su se utakmice odigravale u ilegali.

Jedna takva igrana je i 17. listopada 1943. godine kad su navijači Wisle i Cracovije prekinuli utakmicu i počeli se mlatiti. Na kraju se ta tučnjava preselila na ulice okruga Ludwinow u Krakowu i povijesni izvori kažu da je trajala nekoliko sati!?

Huliganizam je na velika vrata u Poljsku ušao 1970-ih godina, kad je buknuo i u ostatku nogometnog svijeta, ali kako je u toj zemlji na vlasti bila Komunistička partija, sve se to zataškavalo.

I o incidentima, tučnjavama, pa i ubojstvima među navijačima mediji nisu izvještavali uopće. Tek u sljedećem desetljeću su se tu i tamo znale pojaviti vijesti o navijačkim neredima ili žrtvama.

"Modernizirali" huliganizam

Foto: Getty Images / Poljski navijači

Prava eksplozija nasilja dogodila se u 21. stoljeću kad su se i huligani 'modernizirali'. Tučnjave su se preselile na livade, daleko od očiju javnosti i što je još važnije, daleko od policije.

Mnogi su se bojali kako će to izgledati kad se u obližnju Njemačku, na Svjetsko prvenstvo 2006. godine sliju svi poljski huligani. Jer, u svega 12 mjeseci uoči SP-a, samo između navijača Wisle i Cracovije bilo je osam ubojstava!

Svi osam tragično preminulih izbodeno je do smrti. Jedan od navijača Wisle izvučen je doslovno iz auta i nasmrt izboden.

Koliko stvari idu daleko između ovih rivalskih skupina pokazuje i primjer iz rujna 2007. godine. Wislini huligani ubili su navijača Korone iz Kielcea. Čisto zbog toga što su navijači Korone u prijateljskim odnosima s navijačima Cracovije...

Video: Wisla Krakow - Cracovia Krakow 3-2 (17-03-2019)

Ne čudi stoga što je službeni naziv ovog derbija "Sveti rat", iako je malo toga, ako išta sveto u velikom krakovskom rivalstvu.

Cracovijine pristaše svakog pripadnika Wisline navijačke skupine nazivaju psetom. Wislini pak Cracovijine zovu Židovima. Koliko ovi iz Cracovije mrze Wislu govori i naziv njihove elitne huliganske 'postrojbe' – Anty Wisla.

Sam grad Krakow u Poljskoj je poznat pod nazivom Grad noževa. Kad su se poljske navijačke skupine dogovarale da u međusobnim tučnjavama neće biti korišteno oružje, dvije su grupe bile protiv. Pogađate – Wislina i Cracovijina. Stoga, nažalost, ne čudi što je u okršajima huligana ova dva kluba bilo dosta mrtvih.

'Šogun'  golim  rukama usmrtio suparničkog navijača

Foto: gazetakrakowska.pl / Wisla i Cracovia su u "svetom ratu"

U prosincu 2002. godine jedan od glavni huligana Cracovije, poznat kao Šogun, golim je rukama usmrtio suparničkog navijača. Nesretni Andrzej preminuo je od frakture lubanje i oštećenja kralježnice.

Drugi napadnuti navijač Wisle je uspio pobjeći i identificirati Šoguna no ovaj je dobio samo tri godine zatvora. Što je zaprepastilo javnost, a huligane samo dodatno ohrabrilo.

Pa je sljedeće godine od strane Cracovijinih huligana ubijen 23-godišnji mladić kojega nogomet baš i nije zanimao. Misleći da nema veze što će reći, rekao je da simpatizira Wislu. Uboli su ga nožem u prsta i umro je.

Iste je godine jedan 17-godišnjak ubijen hicem u zračnoj luci, a 19-godišnjeg studenta su Cracovijini huligani usmrtili sjekirom i nožem. Bila je to osveta za ulazak Wislinih ultrasa na njihov teritorij. Problem je samo taj što je 19-godišnjak opet bio nevina žrtva koja nema veze s ultras svijetom...

I sljedeće godine nove smrti u okršajima navijača ova dva kluba. Wislin 17-godišnji simpatizer ubijen je nožem, bila je to osveta što je Wislina grupa huligana napala Cracovijine ultrase noževima koju godinu ranije, piše 100posto.hr.

Kompletan tekst o rivalitetu navijačkih skupina dva poljska kluba možete pročitati na ovom LINKU.

 

Kopirati
Drag cursor here to close