Zbog spornih kofeinskih žvakaćih guma

WADA: Nije pokrenuta istraga nad Francuskom i PSG-om

"S obzirom na činjenicu da kofein nije zabranjena supstanca, nije izgledno da naš istraživački odjel provodi istragu oko njegovog korištenja u PSG-u (i reprezentaciji Francuske)", kazala je Maggie Durand, zadužena za odnose s javnošću u WADA-i.
Sport / Nogomet | 25. 09. 2019. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska antidopinška agencija (WADA) priopćila je utorak kako nema saznanja da su nogometna reprezentacija Francuske i nogometni klub Paris SG  pod njenom istragom zbog korištenja spornih kofeinskih žvakaćih guma.

Više hrvatskih portala izvijestilo je u ponedjeljak kako je WADA pokrenula istragu nad Francuskom i PSG-om jer su njihovi igrači prije utakmica koristili stimulativne kofeinske žvake implicirajući kako su igrači zbog toga mogli biti dopingirani.

"Nisam upoznat s ovime što spominjete. U svakom slučaju, kofein nije na listi zabranjenih supstanci i metoda. On ostaje na našem programu nadgledanja no trenutno nije zabranjen", napisao je James Fitzgerald, glasnogovornik WADA-e, u e-mailu poslanom Hini.

WADA, osnovana 1999. godine s uredima u švicarskoj Lausanni i kanadskom Montrealu, ima svoj samostalni Odjel za prikupljanje informacija i istrage.

"S obzirom na činjenicu da kofein nije zabranjena supstanca, nije izgledno da naš istraživački odjel provodi istragu oko njegovog korištenja u PSG-u (i reprezentaciji Francuske)", dodala je Maggie Durand, zadužena za odnose s javnošću u WADA-i.

Glasnogovornik PSG-a, Alexis Thiebart, vijest je nazvao lažnom. "To je fake news", napisao je u svom odgovoru Thiebart.

Glasnogovornik francuske reprezentacije Raphael Raymond u ponedjeljak je priopćio kako oni nisu pod istragom WADA-e i dodao kako nikakvih problema nemaju s tom agencijom.

Španjolske novine "El Mundo" izvijestile su prošli utorak kako nogometaši PSG-a, protiv kojih je dan kasnije igrao Real Madrid, koriste žvakaće gume bez šećera, s kofeinom i vitaminom B. No nisu navele da je otvorena istraga WADA-e.

"Kofein se uobičajeno koristi u sportu te ga konzumiraju nogometne ekipe. Dopušten je u određenim količinama", rekao je u utorak u telefonskom razgovoru José González, liječnik privatnog medicinskog centra Deyre u Madridu, javlja Hina.

"El Mundo" je bio naveo kako svaka žvakaća guma sadrži 50 mg kofeina te da se taj "energetski šut" apsorbira u pet minuta za razliku od kave ili običnog energetskog napitka za čiju je apsorpciju potrebno pola sata.

"Taj stimulans aktivira nervni sustav i smanjuje osjećaj umora. To nije doping ali je pod prismotrom WADA-e", izvijestio je El Mundo dodavši da je reprezentacija Francuske nosila 120 paketa takvih žvakaćih guma na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.

Francuska je osvojila Svjetsko prvenstvo pobijedivši u finalu Hrvatsku sa 4-2 u srpnju 2018. godine.

"Nemojte misliti da je Francuska osvojila Svjetsko prvenstvo zbog žvakaćih guma. Liječnik njihove reprezentacije Franck le Gall se pokazao skeptičnim prema njima", naveo je "El Mundo" citirajući liječnika francuske reprezentacije:

"Rezerviran sam prema njihovoj efikasnosti. Stavljamo ih na raspolaganje igračima na stol u sredini svlačionice, poput datulja i lješnjaka. Ni manje ni više".

Prije tjedan dana je francuski prvak PSG pobijedio protiv Real Madrida s 3-0. Španjolski mediji nisu spominjali žvakaće gume koje su, prema tekstu "El Munda" dan ranije, osmišljene u SAD-u.

"Vojne studije pokazale su kako je žvakanje žvakaćih guma s kofeinom efikasno za snajperiste kako bi zadržali visok stupanj koncentracije", navele su te novine sa sjedištem u Madridu.

Doktor González, pak, kaže kako španjolski klubovi ne koriste kofeinske žvakaće gume nego želatinu.

"Ona se proguta sat vremena prije utakmice. Njeno korištenje nije obavezno. Uzima ju tko želi. Ona aktivira živčani sustav i usporava osjećaj umora", objašnjava González, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close