Feđini specijali

Velikih deset Merseyside derbyja

Od 2006. godine do danas Everton je upisao samo tri pobjede u međusobnim susretima protiv Liverpoola. Ta pobjeda je 2006. godine rekli bismo posljednja "prava".
Sport / Nogomet | 21. 06. 2020. u 11:50 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povijest kaže da je tamo negdje 1879. godine nastao Everton FC na temeljima St. Domingo FC-a. Najvažnije stvari za stvaranje Evertona napravio je John Houlding, vlasnika pivovare i ambiciozni lokalni političar koji je poput ovih naših u nogometu "namirisao" sjajnu priliku za biznis, pa je krenuo od stadiona koji je izgrađen na mjestu današnjeg Anfielda. Međutim, Houlding je bio biznismen, pa je zarada bila na prvom mjestu. Priča kaže da je čak svom klubu rentao taj isti stadion.

To je bio početak kraja. Klupska uprava se pobunila, te je napustila Anfield. Pokušao je registriranjem nove kompanije, Houlding preuzeti Everton ali nije išlo. Kako je imao stadion, ali ne i klub, Houlding je odlučio osnovati novi. 1892. godine Liverpool FC, što je činjenica koja kroz povijest malo "žulja" navijače Reedsa i na koju se vole podsjećati.

Prvi Merseyside derby koji se bilježi u knjigama igrao se 13. listopada 1894. godine, a u njemu je Everton bio bolji sa 3:0. Ipak, to nije bio prvi susret ova dva kluba. Godinu ranije sastali su se u Liverpool senior kupu, tada je slavio Liverpool sa 1:0. S obzirom na to da je bila riječ o amaterskom meču taj susret nije ušao u službene brojke. Večeras nas čeka novi okršaj, u okolnostima koje su takve kakve jesu. Mora se igrati bez gledatelja. Mi smo se danas odlučili podsjetiti na neke od najboljih u prošlosti.

20. veljače 1991. godine Liverpool - Everton 4:4

Ovo je kako Englezi vole reći FA Cup Classic. Ponovljena utakmica 5. kola igrana na Goodisonu 20. veljače, nakon prve igrane tri dana ranije koja je završila 0:0. Reedsi su bili puno opasniji u otvaranju utakmice, Southall na golu Evertona je imao dosta posla. Bolju igru gosti su naplatili golom Petera Beardsleya, prethodno je Ian Rush ukrao jednu loptu i dobro šutirao.

Graeme Sharp je glavom pogodio na početku drugog dijela, ali Liverpool ponovo ima gol prednosti u 71. minuti, strijelac je po drugi put Beardsley. Nadmudrivanje, njega i Sharpa se nastavlja, dvije minute kasnije već je 2:2. Ian Rush je nekako u pravilu dobro igrao protiv Evertona pa je i ovaj put bio strijelac za 2:3, ali je utakmicu u produžetke odveo Tony Cottee minutu prije kraja. U produžecima smo vidjeli sjajan gol Johna Barnesa te još jedan Tonyja Cotteea za 4:4, što je bio konačan rezultat. Igrala se po tadašnjim pravilima treća utakmica, Everton je na kraju slavio 1:0 za ulazak u četvrtfinale.

''Bio sam slomljen.Trebao sam se povući, skloniti se od velikog pritiska, pa sam odlučio otići. Nakon dva tjedna sam požalio, ali novog poziva nije bilo'', rekao je legendarni Kenny Dalglish nakon poraza.

Video: Everton v Liverpool FA Cup 1991.

11. veljače 1933. godine Liverpool - Everton 7:4

I ovo je jedna od onih utakmica za sva vremena. 28. kolo First Divisiona. Već u prvom poluvremenu je palo pet golova. Liverpool je vodio 3:2, Harold Barton je postigao jedan, dok kraja utakmice još dva. Reedsi su imali popriličnu mladu momčad, dok su na drugoj strani gosti bili na prosjeku iznad 26 godina. To momcima iz Liverpoola nije smetalo, pa su poveli 3:1.

Kada su Taylor i Barton osigurali veliku prednost Liverpoola 5:2, činilo se kako Evertonu prijeti potop. Nisu se gosti predavali, zahvaljujući Dixie Deanu, ali tog dana jednostavno nisu mogli protiv Liverpoola. Novinari su pisali kao je to bio totalni nogomet u kojem nitko nije želio odustati. Liverpool je postao prva momčad koja je uspjela Evertonu tada vrlo jakom zabiti sedam komada.

6. studeni 1982. godine Everton - Liverpool 0:5

Bilo je teških poraza Evertona protiv ljutog rivala, ali za njegove navijače ovo je jedan od najtežih sigurno. Kada je na Goodisonu završilo 0:5. Nezaustavljiv je te subote 6. studenog bio jedan od najvećih igrača Liverpoola svih vremena, Ian Rush koji je odigrao vrhunsku utakmicu. Postigao je jedan gol u prvom poluvremenu, još tri u drugom. Reedsima je poništen jedan Kennyja Dalglisha, dok je Everton ostao s igračem manjem u prvom poluvremenu Glen Kealey je zaradio crveni.

Video: Everton 0 v Liverpool 5

7. rujan 1935. godine Liverpool - Everton 6:0

U međusobnim dvobojima ova dva kluba, tu je još jedna rekordno visoka pobjeda Liverpoola, ona ostvarena 7. rujna 1935. godine. Najveća Liverpoola. Fred Howe je baš kao i Rush ostao zapisan kao jedan od posebnih igrača Merseyside derbyja koji je uspio postići u jednom susretu četiri gola. To je bilo na ovoj utakmici. Dva je dodao Gordon Hodgson

19. rujan 1964. godine Liverpool - Everton 0:4

Imao je naravno i Everton svojih svijetlih trenutaka u velikim derbijima protiv Liverpoola. Jedan od njih se dogodio 19. rujna 1964. godine. Everton je te sezone bio daleko kvalitetnija momčad u što su se navijači Liverpoola uvjerili već na poluvremenu. Derek Temple, Frederick Pickering i Colin Harvey su se pobrinuli za velikih 0:3, dok je točku na i stavio Johnny Morrissey u 64.minuti. Do danas je to ostala jedna od najboljih partija igrača Evertona na Anfieldu.

20. listopad 1984. godine Liverpool - Everton 0:1

Te sezone Everton je igrao najbolje u Engleskoj. Osvojen je naslov prvaka uz Kup pobjednika kupova, dok su u finalu FA Cupa izgubili od Manchester Uniteda. Sjajna momčad trenera Howarda Kendalla nažalost nije se mogla pokazati u Europi zbog suspenzije engleskih klubova nakon Heysela. U prvenstvu su najvećeg rivala ostavili na 13 bodova, Liverpool je te sezone bio drugi. Na Anfieldu je u prvenstvenom okršaju Everton slavio minimalno fenomenalnim golom Graemea Sharpa.

Video: Liverpool 0 Everton 1 - 1984.

20. svibanj 1989. godine Liverpool - Everton 3:2

Gledajući emotivno ova utakmica je možda u srcima navijača Liverpoola najvažnija. Osvojili su trofej, pobijedili su velikog rivala i to samo pet tjedana nakon tragedije na Hillsboroughu. Pričalo se o tome hoće li finale uopće biti igrano, no u konačnici su vlasti zauzele stav da život ide dalje i činjenica da se radi o finalu u kojem se igra Merseyside derby omogućit će jedinstvenu priliku za ozdravljenje ovog velikog nogometnog grada. Protivnici su tvrdili da su komercijalni imperativi nadmašili moralne. Liverpool je vodio 1:0, sve do 90. minute, kada Stuart McCall baca u trans navijače Evertona. U produžecima Ian Rush je ponovo zabio za 2:1, ali je McCall još jednom uzvratio. Na kraju je u 104. minuti, Rush drugim golom presudio Evertonu.

Video: 20/05/1989 Everton v Liverpool

28. listopad 1978. godine Everton - Liverpool 1:0

Zašto je ova utakmica važna? Zato što je u ovom duelu Everton stigao do prve pobjede u Merseyside derbyju nakon 15 utakmica posta. Posljednja je bila ona iz 1971. godine. Ovaj put je Everton srušio Liverpool koji je u tom trenutku bio strašno jak. Andy King je bio junak jer je zabio spektakularan gol s 25 metara. Kinga je policajac pokušao izvesti s terena u vrijeme dok je dao izjavu novinaru BBC-ja.

Video: Everton 1 Liverpool 0 - 1978.

23. travanj 1977. godine Liverpool - Everton 2:2

23. travnja veliki rivali su se našli na natopljenom Maine Roadu u polufinalu FA Cupa. Navijači Evertona će reći najspornija svih vremena u međusobnim duelima. Liverpool je imao 1:0, 2:1, ali se Everton vratio. I ne samo da se vratio, već zamalo i preokreonuo. Clive Thomas, velški sudac je poništio gol Bryana Hamiltona smatrajući kako je ovaj igrač bio u nedozvoljenoj poziciji. Nakon 35 godina ostala je dileme, da li je Thomas pogriješio.

Video: Everton 2 Liverpool 2 - 1977.

9. rujan 2006. godine Everton - Liverpool 3:0

Od 2006. godine do danas Everton je upisao samo tri pobjede u međusobnim susretima protiv Liverpoola. Ta pobjeda je 2006. godine rekli bismo posljednja "prava". David Moyes je sjajno pripremio momčad koja je razbila Reedse. Tim Cahill je postigao jedan gol, dva je dodao Andrew Johnson. To je bila najuvjerljivija pobjeda Evertona u posljednje 42 godine.

Video: Everton 3 Liverpool 0 - 2006.
Kopirati
Drag cursor here to close