Igra kokaina

Veliki trener koji je povukao pogrešnu crtu

''Radim to jer je moja savjest potpuno čista, dao sam vlas kose svom liječniku. Rezultati analize bit će poznati za četiri tjedna’’, poručio je medijima Daum nakon što je ponudio uzorak kose forenzičkim istražiteljima u Kölnu.
Sport / Nogomet | 10. 03. 2020. u 10:12 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''To je bio najgori dan u mom životu. Sve mi se okrenulo naopako. Napravio sam veliku grešku i lagao ljude do kojih mi je stalo. Srećom, uspio sam da izađem iz svega toga, mada me presuda na novčanu kaznu i svi prateći događaji nisu toliko kaznili kao javnost. Imam utisak da sam osuđen na doživotnu robiju u očima javnosti, a svjestan sam i da će se uvijek upirati prstom na mene. Nema veće kazne od toga'', rekao je jednom prilikom veliki njemački trener Christoph Daum aludirajući naravno na "kokainsku aferu" koju je imao u trenucima najveće slave, kada je trebao preuzeti reprezentaciju Njemačke.

Počeo je u Kölnu

Daum nije bio neki igrač, definitivno. Počeo je u momčadi Hamborna nastavio u Eintrachtu iz Duisburga pa je onda prešao u drugu momčad Kölna. A onda je shvatio kako nema ništa od njegove igračke karijere, pa se okrenuo trenerskom poslu. 1980. godine Daum je položio ispite, uspješno je obranio diplomski rad na temu "Važnost pedagoških i psiholoških mjera nogometnog trenera". Zvanično prvi trener Kölna je postao 1986. godine i vrlo brzo je skrenuo pažnju na sebe idejama koje je koristio, zanimljivim izlaganjima, analizama. U to vrijeme dres Kölna su nosili Klaus Allofs, Thomas Häßler, Morten Olsen, Toni Schumacher. Do kraja svog mandata na klupi Kölna, njegova momčad nije bila slabije plasirana od trećeg mjesta, s tim da je igrala i polufinale Kupa UEFA. A onda ga je Dietmar Artzinger-Bolten odlučio smijeniti, tamo negdje u ljeto 90-te za vrijeme SP-a.

Prva titula s Stuttgartom

Kasnije će se pisati o tome kako je Bolten znao zbog čega iako razlozi nisu bili dostupni medijima. Navodno su upravi kluba znali Daumove probleme s kokainom pa su ga bili spremni ucjenjivati. Da stvar bude zanimljivija, Artzinger-Bolten se pojavio na treningu reprezentacije u Italiji kako bi igrače Kölna koji su bili reprezentativci informirao da su ostali bez trenera. U tom trenutku je Daum imao ulogu tv komentatora i također je boravio na licu mjesta, u Italiji. Za otkaz je saznao u hotelskoj sobi.

''Preokreti, otkazi, porazi moraju se smatrati izazovom'', reći će Daum koji će doživjeti ekstazu na klupi Stuttgarta dvije godine kasnije. Za naslov prvaka su se borili Stuttgart, Borussia Dortmund i Eintracht. Eintracht je izgubio u Rostocku, Borussija je bila prvaka do 86. minute susreta u Leverkusenu kada Guido Buchwald zabija za pobjedu i naslov prvaka sjajne Daumove družine.

''Ono što je Daum napravio od momčadi bilo je jedinstveno. Teško da bi to napravio bilo koji drugi trener'', pričao je junak Buchwald.

Video: VfB Stuttgart - Deutscher Meister 1991/1992

Ipak, Daum se izblamirao u Ligi prvaka kada je u revanš utakmici prvog kola na teren uveo i četvrtog stranca pa je morao Stuttgart igrati treću utakmicu u kojoj je eliminiran od Leedsa. Slijedi ostavka, pa odlazak u Tursku.

A onda afera

S Bešiktašom je prvo uzeo Kup pa onda i prvenstvo, prije nego što će se vratiti u Njemačku, ovaj put u Bayer iz Leverkusena. I tamo je pravio prave stvari, skoro srušio veliki Bayern, ali do titule nije mogao. Dva puta je bio drugi, jednom treći. Kada je Njemačka potonula na EURU 2000. godine, on je trebao biti taj koji će preuzeti reprezentaciju. Apotekari su odugovlačili, nisu puštali Dauma, čak su kao zamjenu ponudili Rudija Völlera, dok su nisu počele pojavljivati glasine kako se Christoph drogira, kako ima veze s prostitucijom, iznuđivanjem, a nekako je tu priču najviše gurao Uli Hoeneß koji je u nekoliko navrata vodio žestoke rasprave s Daumom. Taj isti Hoeneß koji će zbog utaje poreza godinama kasnije završiti iza rešetaka.

''Radim to jer je moja savjest potpuno čista, dao sam vlas kose svom liječniku. Rezultati analize bit će poznati za četiri tjedna'', poručio je medijima Daum nakon što je ponudio uzorak kose forenzičkim istražiteljima u Kölnu.

Ali Daum je znao, jednostavno je znao, iako je probao odigrati na tu kartu. Ostalo je pitanje zašto? Vrlo brzo je potvrđeno, trener Bayera je uzimao kokain. Afera s drogom bivšeg trenera Bayera iz Leverkusena i nesuđenog izbornika njemačke reprezentacije nastavljena je objavom državnog tužitelja u Koblenzu u kojoj se kontroverzni trener optužuje za kupovinu znatnih količina kokaina tijekom 1999. i 2000. godine. Daum je u te dvije godine u 63 navrata nabavljao od tri do pet grama. I nije bilo druge, morao je priznati.

Video: Kokainska afera

''Lagao sam svima i nisam htio priznati svoju slabost. Mislio sam kako ću taj problem nekako riješiti. Da, uzeo sam kokain. Da, lagao sam. Želim se ispričati svima koji su bili uz mene. Moram živjeti s činjenicom da će prst uvijek biti uperen u mene. Ne nisam bolestan, nisam ovisnik. Već duže vremena ne uzimam drogu'', govorio je na presici Daum 21. siječnja 2001. godine. Jedan od onih koji je za razliku od recimo Hoeneßa bio uz Dauma je i Franz Beckenbauer.

''Svi smo očekivali kako će rezultati analize dati za pravo Daumu. Ovo je ljudska tragedija, nadam se da će moći nastaviti trenersku karijeru'', kazao je Beckenbauer.

Više ništa nije bilo kao prije

Christoph jeste nastavio svoju karijeru, ali u Turskoj, gdje je prvo opet bio malo u Bešiktašu pa Fenerbahceu. Jednu sezonu je vodio i Austriju iz Beča. Trofeja nije nedostajalo. Povratak kući je uslijedio 2006. godine, Köln je bio tada drugoligaš. Nije uspio odmah, ali jeste u narednoj sezoni. Međutim, uslijedio je novi poziv Fenera, pa je Daum raskinuo ugovor i još jednom se skrasio u Istanbulu. Ovaj put ne više od jedne sezone. Probao je kasnije s Eintrachtom izboriti opstanak, nije uspio. Kratko vrijeme je bio na klupi Club Bruggea. pa u Bursi. Do klupe reprezentacije je došao, ali Rumunjske. Odradio je deset utakmica

''Pritisak je bio ogroman, posebno je dolazio od strane mnogih domaćih klubova. Oni žele da im igrači igraju za reprezentaciju kako bi ih mogli što skuplje prodati. Nikada nisam imao punu samostalnost u radu'', rekao je na odlasku.

Bez posla je Daum već tri godine, vrijeme krati uz obitelj, golf, kojeg igra po cijeli dan. Kao trener nije završio svoju karijeru, još uvijek vjeruje da će s nekom reprezentacijom otići na Europsko ili Svjetsko prvenstvo. Trofeja je bilo (9), velikih rezultata, ali nažalost afera koja se dogodila je nešto što je obilježilo njegovu karijeru.

Video: Trener koji je povukao pogrešnu crtu

''Naravno da bih danas radio puno drugačije. Ali moj život nije napisan olovkom. To se ne može promijeniti, izbrisati....'', kazao je Daum.

Kopirati
Drag cursor here to close