Feđini specijali

Vatrogasac, Zlatan prije Zlatana

Prava zvijer. Životinjska snaga, vrhunska inteligencija, osjećaj i instinkt ubojice. To su bile prave karakteristike Šveđanina koji je jedan od najboljih koje je ova zemlja ikada imala.
Sport / Nogomet | 18. 08. 2020. u 11:19 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Olimpijskom turniru 1948. godine, Švedske je osvojila zlatnu medalju. Igralo se po nokaut sustavu, pa su na putu do zlata savladali Austriju 3:0, Južnu Koreju 12:0, Dansku 4:2, te u finalu Jugoslaviju 3:1.

Gunnar Nordahl je bio prvo ime ove reprezentacije sa sedam postignutih golova. Već tada se pričalo u Europi o sjajnom napadaču koji je pomalo stidljiv, povučen, ali koji je na terenu neumoljiv. Prava zvijer. Životinjska snaga, vrhunska inteligencija, osjećaj i instinkt ubojice. To su bile pravekarakteristike Šveđanina koji je jedan od najboljih koje je ova zemlja ikada imala. Nešto poput Ibrahimovića prije Ibrahimovića.

Vrhunski strijelac, amater

Nordahl je rođen 19. listopada 1921. godine, u gradu Hörneforsu, koje se nalazi poprilično daleko, na samom sjeveru Švedske, malo ispod Arktičkog polarnog kruga. Majka mu je bila krojačica, a otac kovač i njihova osnovna vodilja bila je kako prehraniti brojnu obitelj. Novca nije bilo, pa su Gunnar i njegova braća morali raditi, kako bi pomogli roditeljima. Braća koja su kao i on sam bila jako talentirani nogometaši.

Svi su bavili nogometom, Knut je kasnije stigao do Rome, Bertil do Atalante ali je Gunnar ipak bio fenomen.

Video: Gunnar Nordahl ● The Greatest Goal-Poacher | RARE | AC Milan Legend

Igrač koji je strašno puno napravio prije svega u Milanu, ali se danas jako malo, skoro nikako ne spominje. A za mnoge je bio pionir, igrač koji je pokrenuo jednu novu eru u velikom Milanu. Igrač koji je imao 100 kilograma, koji je bio visok 185 cm, čiji je obujam prsa bio 105 cm.

Kao takav s urođenim talentom je jednostavno bio nezaustavljiv. Mogao je zabiti desnom nogom, lijevom, glavom, iz mjesta, u trku, bilo mu je sasvim svejedno.

Golovi kao na traci

Počeo je u lokalnom Hörneforsu gdje je u samo tri godine izgradio status zvijezde, ubojitog napadača. Za tri sezone je došao do nevjerojatnih brojki. 68 golova u samo 41 odigranoj utakmici. Nakon toga odlazi u Degerfors i nastavlja terorizirati protivničke golmane. Nije bilo pardona, iako se radilo u elitnom rangu takmičenja. Na jednoj od utakmica protiv Malmea je tako silovito šutirao da je jednostavno lopta prošla kroz mrežu. Nije pokazivao znakove usporavanja čak i kad se suočio s najtežim protivnicima, te je postigao 56 golova u 77 nastupa.

Video: (New) 1948 (13.08) Sweden - Yugoslavia - 3-1 Final London Olympics

Sada je već bio pravi igrač koji je na stolu imao ponude baš Malmea ali i IFK Norrköpinga. Izabrao je ovu drugu, iz jednostavnog razloga. Dobio je novi posao, sada je postao vatrogasac s činom, što je u tom trenutku značilo kako ima zagarantiranu mirovinu. U Norrköpingu je popravio svoju statistiku, pa je skoro izjednačio broj golova i odigranih utakmica (95-93). Na domaćim terenima je već četiri puta najbolji strijelac, te osvajač četiri titule prvaka zaredom s Norrköpingom. Na jednoj utakmici domaćeg prvenstva, u to vrijeme, uspio je zabiti nevjerojatnih sedam golova. Uz sjajnu klupsku, išla je i jednako tako uspješna reprezentativna karijera. Uzima zlato na Olimpijadi i uskoro potpisuje za Milan. 

Prvi koji je postao profesionalac

Jedan poziv mijenja sve. Poziv koji nikako nije mogao da odbije, jer se radilo o profesionalnom klubu i ozbiljnim novcima. Ipak, ono što će ga sačekati u Italiji nije mogao da razumije Na prvu loptu, naravno, jer dolazio je iz jedne mirne Švedske u tada vruću Italiju. Vlak kojim je dolazio je dočekalo 2000 navijača Milana. Gunnar se tako prepao da je jednostavno počeo bježati prema hotelu. Dolaskom u Milan, Gunnar je postao svjestan činjenice kako je njegova reprezentativna karijera završena, jer prema tadašnjim zakonima u Švedskoj, za reprezentaciju su mogli igrati samo amateri. Vrijeme će kasnije pokazati kako je Nordahl postao jedan od onih najvećih koji nikada nije zaigrao na svjetskom prvenstvu.

''Amater Nordahl, 27-godišnji vatrogasac, strašna je gomila mišića'', pisali su novinari u Italiji, a Šveđanin je vrlo brzo kupio navijače Milana koji će polako početi slagati momčad za naslov prvaka koji su dugo čekali. U prvoj sezoni Nordahl je uspio postići 16 golova na 15 utakmica. Njegov profinjeni dodir u kombinaciji s veličanstvenom završnicom, osigurali su mu nadimke kao što je "IlCannoniere" ili "IlBistone".

Milan prvak nakon 44 godine

Sve je bilo super, međutim, Gunnaru su nedostajali supruga i sin, pa je nakon prve sezone odlučio otići u Švedsku, kako bi ih doveo u Italiju. U Italiju nije doveo samo svoju obitelj, već i dvojicu prijatelja, Gunnara Grena i Nilsa Liedholma. Čuveni trio Gre-No-Li je donio nešto novo u Italiju. I prvu titulu u Milano nakon 44 godine čekanja.

Video: Gunnar Nordhal (Ac Milan 1949-1956)

U sezoni 1950./51 Milan je osvojio svoj četvrti Scudetto, a Nordhal je bio najbolji strijelac lige u tri sljedeće sezone, uz još jedan osvojeni naslov prvaka. Posebno se pamti njegova partija protiv Juventusa, hattrick u pobjedi 7:1. Legenda torinskog kluba Carlo Parola tada je dobio jedini crveni karton u karijeri, a Nordahl je bio nezadrživ. Kasnije je Šveđanin, nad kojim je napravljen prekršaj, otišao u svlačionicu torinskog kluba te se obrati Parolu.

Izvini Karlo, ali stvarno ništa drugo nisam mogao da uradim...

U tom periodu Nordahl je pet puta bio najbolji strijelac Italije, te je osvojio dva naslova prvaka. Posebno je bio raspoložen u sezoni 1949-50, kada je zabio 35 golova, jedanaest iz voleja. U osam sezona u Milanu daje nevjerojatnih 210 golova. Do trenutka kada je Nordahl napustio talijanski nogomet 1958. godine, postigao je 225 golova na 291 utakmici, samo jedan jedini iz jedanaesterca. U karijeri je ukupno odigrao 537 utakmica te se 485 puta upisao u listu strijelaca (za klub i reprezentaciju). Svrstan je među 100 najboljih nogometaša svih vremena, našao se na poziciji broj 54. Nakon Milana karijeru je završio u Romi, gdje je kasnije radio kao trener. Da je recimo "FranceFootball" počeo svoju nagradu "Ballond'Or" dijeliti prije 1956. godine, sigurno bi jedna završila u rukama ovog sjajnog Šveđanina, ali nije. Kasnije, kada je stvorena Liga prvaka i izmišljen "Ballond'Or", Gunnar je već bio prešao u Romu, a tamo nije bio ni blizu onog Gunnara iz Milana.

Otvorio vrata velikim zvijezdama kasnije

Preminuo je 15. rujna 1995. godine, u dobi od 73 godine, u malom gradu Alghero u Italiji. Iako je u godinama nakon umirovljenja bio dobrim dijelom poprilično udaljen od nogometa njegovo naslijeđe i rekordi ostaju dio nogometne povijesti, kako u Švedskoj, tako i u Italiji.

Gunnar Nordahl će ostati upisan kao igrač koji je otvorio put gomili sjajnih igrača koji su svoj status zvijezde izgradili baš u Italiji. Milan je te 1948. godine donio odluku da igraču iz malog amaterskog kluba u Švedskoj ponudi priliku da napiše revolucionarno novo poglavlje u povijesti talijanskog nogometa i pretvori Serie A u ono što je danas.

Video: Guldbröderna (om fotbollsbröderna Nordahl, 1948) | KB Audiovisuella medier
Kopirati
Drag cursor here to close