Zanimljiv podatak

"Vatreni" nikada nisu izgubili od afričkih reprezentacija

'Vatreni' su igrali protiv Nigerije, Kameruna, Senegala, Malija, Maroka i Egipta, a u šest odigranih susreta ostvarili su četiri pobjede i dva neodlučena ishoda uz pozitivnu razliku pogodaka 14-6.
Sport / Nogomet | 10. 06. 2019. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska nogometna reprezentacija nikada u svojoj povijesti nije izgubila od neke afričke reprezentacije.

'Vatreni' su igrali protiv Nigerije, Kameruna, Senegala, Malija, Maroka i Egipta, a u šest odigranih susreta ostvarili su četiri pobjede i dva neodlučena ishoda uz pozitivnu razliku pogodaka 14-6. Pritom su samo posljednje dvije utakmice bile službene, dok su preostali dvoboji bili prijateljskog karaktera.

Posljednju utakmicu 'Vatreni' su protiv neke od selekcija sa 'Crnog kontinenta' odigrali na svjetskom prvenstvu u Rusiji i to protiv Nigerije. Bio je to dvoboj 1. kola skupine D, a Hrvatska je u Kalinjingradu pobijedila sa 2-0 golovima Petera Eteba (32-ag) i Luke Modrića (71-11m). Bio je to prvi korak Dalićeve družine prema putu do svjetskog srebra i najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa.

Službenu utakmicu Hrvatska je igrala i protiv Kameruna, također na svjetskom prvenstvu, ali u Brazilu 2014. godine. U nemogućim uvjetima 'prašume' Manausa Hrvatska je pobijedila 4-0 što je najuvjerljivija hrvatska pobjeda na velikim natjecanjima. Dva puta je bio strijelac Mario Mandžukić, a po jednom su zabili Ivan Perišić I Ivica Olić.

Prvu utakmicu s nekom afričkom reprezentacijom Hrvatska je odigrala još davne 1996. godine. U polufinalu Kupa kralja Hassana II u Maroku smo igrali protiv domaćina turnira. Poveli smo 2-0 golovima Gorana Vlaovića (14, 15), no Maroko je uspio izjednačiti preko Salahedinea Bassira u 21. minuti i Ahmeda Bahije u 72. minuti.

U toj utakmici pocrvenili su Asanović i Prosinečki kod Hrvatske, dok je kod Maroka isključen Bouyboud. Utakmica je razriješena izvođenjem jedanaesteraca, a Hrvatska je pobijedila 7-6.

Tri godine kasnije Hrvatska je igrala protiv Egipta na Korejskim kupu, a završilo je ponovo 2-2. Ovoga puta Egipat s poveo preko Hossama Hassana (10, 35), da bi izjednačenje Hrvatskoj donijeli Igor Cvitanović u 45. minuti iz kaznenog udarca i Davor Vugrinec u 78. minuti.

Idući ‘hrvatsko-afrički’ ogled uslijedio je u svibnju 2014. Hrvatska je u sklopu priprema za SP u Brazilu u Osijeku igrala protiv Malija i pobijedila 2-1. Bila je to posljednja provjeru uoči puta u Brazil koji je tada ‘glumio’ Kamerun. U pobjedi 2-1 oba gola je postigao Ivan Perišić (15, 64), dok je gol za goste zabio Kalifa Traore (79).

Identčnim rezultatom završio je i susret protiv Senegala, koji je igran u Osijeku 8. lipnja prošle godine. Bila je to posljednja provjera hrvatske reprezentacije uoči puta u Rusiju. Gosti su poveli preko Ismaila Sarra u 48. minuti, a rezultat su preokrenuli Ivan Perišić (63) i Andrej Kramarić (78).

Hrvatska do sada nikada nije igrala protiv Tunisa. Orlove s Kartage Hrvatska u utorak dočekuje u Varaždinu, u prijateljskom susretu koji počinje u 20:45.

Kopirati
Drag cursor here to close