Izbornik Grčke

Van 't Schip neće na Eurochampionship

Sport / Nogomet | 14. 10. 2019. u 20:40 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bio je 13. svibanj 1987. godine. Na Olimpijskom stadionu u Ateni, Ajax je golom van Bastena svladao Lokomotive Leipzig u finalu Kupa Kupova. U sastavu Ajaxa je pored Menza, Boevea, Verlaata, Silooya, Rijkaarda, Wintera, Woutersa, Bergkampa, Mührena, van Bastena bio i John van 't Schip.

Van't Schip koji će na istom mjestu 32 godine kasnije kao izbornik Grčke doživjeti pravu blamažu. Salanović je pet minuta prije kraja zabio, Grčka je osvojila samo bod, utakmicu je promatralo mizernih 3.445 gledatelja. To je za van 't Schipa bilo vatreno krštenje na domaćem terenu, prethodno je tri dana ranije Nizozemac izgubio utakmicu u Tampereu, Finci su slavili 1:0.

Grčka je kvalifikacije za Europsko prvenstvo otvorila pobjedom na gostovanju kod Lihtenštajna, pa se vratila u Zenici nakon 0:2, ali je onda upala u rupu. Rupu koja je iz utakmice u utakmicu veća. Krenula je negativna serija porazom od prijateljskom susretu protiv Turske pa je onda došao domaći poraz od Italije, šokantan od Armenije.

Računajući posljednju utakmice i poraz u Italiji, Grčka je u posljednjih sedam utakmica upisala dva remija i pet poraza. Ceh za domaće poraze od Italije i Armenije platio je izbornik Anastasiadis kojeg je na klupi Grčke tijekom ljeta zamijenio nizozemski strateg John Van't Schip, ali on očito barem za sada nema čarobni štapić.

Video: Goodbye Johnny

Nizozemac, rođen u Kanadi, je dres Ajaxa nosio od 1981. godine sve do 1992. U tom razdoblju je sa svojim klubom osvojio četiri titule prvaka, tri Kupa, pored spomenutog Kupa Kupova i Kup UEFA 1992. godine kada prelazi u Genou gdje je 1996. završio karijeru. Naravno, u međuvremenu je s reprezentacijom igrao dva EURO-a, jedno svjetsko i naravno bio prvak Europe 1988. godine. Rekli bismo idealna igračka karijera koju će opet realno teško ponoviti kao trener, izbornik. Kako kaže John za sve je kriv neponovljivi Johan Cruijff.

''Moja ljubav prema nogometu se rodila upravo zbog Johana. Gledajući ga kako igra, sanjao sam kako ću jednog dana i ja zaigrati na terenu. Danas mogu reći kako smo imali poseban odnos do posljednjih godina njegova života. Da, bio je sjajan nogometaš, ali što je još važnije bio je nevjerojatan čovjek koji mi je puno značio. Uvijek me podržavao kada sam bio mlad nogometaš i kada sam se okrenuo trenerskom poslu.

Najbolje što sam naučio od Cruyffa je da trebate slijediti svoju intuiciju. Onako kako je Cruyff razmišljao i gledao na nogomet, to je bilo nešto jedinstveno. Moja se filozofija nije promijenila, uvijek volim igrati napadački nogomet. Ja obično primjenjujem formaciju 4-3-3, kaže John van 't Schip.

Video: Dennis Bergkamp, John van t Schip, Nicolien Sauerbreij, Brahim Fouradi

John je svoju trenersku karijeru počeo u omladinskim kategorijama Ajaxa, jednu sezonu je odradio s juniorima, već u drugoj je pomoćnik u stručnom stožeru.

Naredne je već bio "šef" u Twenteu, ali je tamo ostao tek jednu sezonu. U Ajaxu počinje suradnju s nekadašnjim suigračem Marcom van Bastenom. Prvo u momčadi do 21 godine, a onda i u reprezentaciji. Reprezentaciju Nizozemske će napustiti nakon poraza od Rusije u četvrtfinalu EURO-a 2008. U Ajaxu će odraditi još dvije sezone, prije nego što će zaputiti u Australiju. Tamo je ostavio dubok trag u danas velikom i prepoznatljivom klubu Melbourne City koji se prije devet godina zvao Melbourne Heart.

Video: Melbourne City FC: FFA Cup Champions (16/17)

Prvi mandat je trajao dvije godine, drugi je počeo po povratku iz Meksika. U tom drugom se zadržao duže, osvojio je jedan trofej. Australiju je napustio zbog bolesti oca.

''Bio sam suočen s izborom između moje obitelji u Nizozemskoj i mog posla u Australiji. Nisam želio da neke stvari iz mog privatnog života na bilo koji način utječu na klub'', govorio je tada John. Grčka je stigla nakon sezone u Zwolleu. Grčka kao najveći izazov.

''Ovo je najveći izazov moje karijere. Velika je stvar biti dio ovog projekta, jer ja sam tu potpisao ugovor za još jedan ciklus, onaj za Svjetsko prvenstvo. Ja sam kao igrač bio svjedok osvajanja naslova prvaka Europe 1988. godine.

''Nismo imali velika očekivanja, ali možete postići puno kada vjerujete, kad se borite i kad igrate kao momčad. Naravno, generacija igrača mora imati kvalitetu, ali kvaliteta varira, kao i forma, može ići gore ili dolje. Osnova mora uvijek biti ista, morate imati u DNK borbenost i vjeru da možete. Kad se to dogodi, možete napraviti puno. Nećemo odstupati od naše formacije 4-3-3, ali tu formaciju možete koristiti na različite načine. Ono što moramo uraditi jeste da vrtimo vjeru i energiju u ovu reprezentaciju'', naglašava Van 't Schip.

Foto: Anadolija / John van 't Schip

Zbog ozljeda ili Van't Schipovog procesa pomlađivanja reprezentativnog kadra Grčke, na ovom okupljanju nema vratara Barkasa, braniča Manolasa, Tsimikasa, Papastathopoulosa i Torosidisa, veznjaka Samarisa, Pelkasa, Kolovosa i Fortounisa te napadača Mitrogloua. U konkurenciju za nastup vraća se ofenzivac Masouras koji je odradio suspenziju.

''BiH se ima priliku plasirati na Europsko prvenstvo, dok mi stvaramo novu momčad. Želimo ostati u ritmu kao u susretu s Italijom u Rimu. Unatoč porazu igrali smo bolje, no protiv BiH ćemo se pokušati poboljšati i u obrani i u napadu. Nastojat ćemo učiniti susret teškim za kvalitetnu momčad BiH. Spremamo se pokušati ponovno odigrati dobro u obrani, međutim protiv BiH ćemo težiti dodatnoj agresivnosti i željet ćemo više kontrolirati posjed lopte. Vjerujem da će neki naši igrači pokazati novu snagu i samopouzdanje koje smo stekli u Italiji. Nadolazeće utakmice su nam prilika da stvorimo kolektivan duh i da planiramo put na Svjetsko prvenstvo u Kataru'', kaže u najavi utakmice John van 't Schip.

Kopirati
Drag cursor here to close