U bobu...

Van Dijk je Zlatnu loptu izgubio zbog suigrača iz Redsa!?

Messi je u ponedjeljak šesti put dobio Balon d'Or, a mediji se bave reakcijama, ali i analizama kako je do toga uopće došlo. Jedan podatka sugerira da je Virgilu van Dijku naslov 'oteo' možda upravo njegov suigrač iz Liverpoola!
Sport / Nogomet | 04. 12. 2019. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Goal.com / Messiju šesta Zlatna lopta - Van Dijk tijesno poražen

Ovaj izbor ostat će zabilježen kao najizjednačeniji u ovom desetljeću. Konačni pobjednik, Lionel Messi, završio je sa 686 bodova dodijeljenih na temelju glasova iz 176 država. Tako je u konačnom poretku zauzeo prvo mjesto jer je prikupio sedam bodova više od Virgila van Dijka, igrača Liverpoola.

Kako je "dan nakon" ujedno i prilika da se detaljno pregledaju svi glasovi, istaknu neobični odabiri (Šri Lanka!) i naprave zanimljive analize, u tom smjeru krenuli smo i mi.

Tako u oči upada činjenica da je Messi pobijedio u Americi (149:125), Oceaniji (22:14) i Africi (184:154), dok je VVD najviše glasova dobivao u Europi (231:194) i Aziji (155:134), piše SportKlub.

Ako još dublje zagrebemo ispod površine, dolazimo do izuzetno zanimljivog podatka koji sugerira da je Virgilu van Dijku naslov 'oteo' možda upravo njegov suigrač iz Liverpoola!

Kako je to moguće, pitate se? Vrlo jednostavno: Senegalac Sadio Mane izuzetno je popularan u Africi, a među tamošnjim glasačima mnogi su upravo njega vidjeli kao najboljeg svjetskog igrača u 2019. godini. Da budemo maksimalno precizni:

Afrički glasači Senegalca su stavili na drugo mjesto, kada zbrojimo sve njihove glasove i to sa razlikom od 16 bodova u odnosu na van Dijka!

S obzirom da je Messi na kraju pobijedio sa 7 bodova prednosti, može se utvrditi kako je kvaliteta van Dijkova suigrača imala velikog utjecaja na konačni rasplet glasanja.

Kopirati
Drag cursor here to close