Zlatna rezerva vol. 34

Valderrama i Higuita idu putem Maradone?

Rasplet u skupini H nudi nam direktan okršaj Senegala i Kolumbije, potencijalnu poslasticu na kraju grupne faze. Kolumbiji pritom treba pobjeda, iako im igra i remi, ali samo ako se Poljaci sjete kako znaju igrati nogomet.
Sport / Nogomet | 28. 06. 2018. u 09:46 Zlatna rezerva | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija je protiv Brazila učinila sve što nije smjela. Jalova igra na sredini, bez distribucije lopte i igrača naprijed, sa stajanjem daleko od protivnika i nimalo fanatičnim trčanjem više i nisu mogli od poraza 2:0. Onih tek šest, sedam minuta jakog presinga, kojim su svima poručili da se i Brazil može stjerati u mišju rupu, nije bilo dovoljno za senzaciju.

Ovako, igra Srbije zasnovana na „One – Trick Pony“ fazonu u kojem je jedini cilj nekako nabaciti loptu Mitroviću, ostaje i dalje zabijena u daleka vremena kada su se o taktičkim zamislima igre reprezentacije brinuli Miljan Miljanić i Todor Toza Veselinović. Brazil ide dalje, njihova igra se podiže iz utakmice u utakmicu, ali još tu ima nekih elemenata gdje bi jači protivnici mogli ušićariti. No, o tome ćemo drugi put.

Duel koji bi mogao biti za prste polizati

Poslastica popodneva je duel Senegala i Kolumbije. Kolumbijci su vrlo nespretno otvorili natjecanje, onaj rani crveni karton i penal protiv Japana ih je potpuno razoružao i bacio na dno grupe, ali su protiv Poljske (3:0) pokazali tko su i što mogu. Senegal je u obje utakmice igrao veoma dobro, iako im je Japan u dobra doba znao uzvratiti – da bi na kraju njihov duel završio sa 2:2.

Senegalci tako imaju 4 boda, a Kolumbijci bod manje, što nam jasno kazuje kako u međusobnom duelu danas od 16:00 Južnoamerikanci traže pobjedu. Pobjeda bi Kolumbiju automatski izbacila u osminu finala, dok bi u slučaju raspodjele mjesta odlučivao ishod utakmice Japana i Poljske. Je li Kolumbija kvalitetnija od Senegala? Veoma, veoma teško pitanje na koje možemo odgovoriti sa onim lakonskim – ponekad da, a ponekad i ne.

Ukoliko Japan remizira u svojoj utakmici s Poljskom, Kolumbija je u slučaju pobjede prva u skupini. Ukoliko Japan izgubi, tada Kolumbiji igra i remi sa Senegalom, jer bi i Kolumbija i Japan onda imali po 4 boda, ali bi Kolumbija išla dalje na gol razliku, makar im je međusobni skor s Japanom negativan!

Japan ima sve u svojim nogama

Senegalu, s druge strane, odgovara sve osim poraza od Kolumbije, jer tada padaju u ralje one druge utakmice. Naime, oni nikako sebi ne mogu dozvoliti luksuz da ih Falcao, James i ostali danas pregaze, jer postoji još jedna mala šansa čak i u slučaju da afrička reprezentacija izvuče danas deblji kraj u duelu s Kolumbijom.

Tada bi išli dalje ukoliko Japan izgubi od Poljske s više golova razlike nego oni od Kolumbije! Trenutno su Senegal i Japan poravnati na vrhu, imaju isti broj bodova i istu gol razliku 4:3, pa bi u slučaju poraza obje reprezentacije išla dalje ona koja danas izgubi s manje golova razlike. Ili ona koja je u slučaju poraza s istom razlikom, postigla više golova. Drugim riječima, izgubi li Senegal 2:1, a Japan 1:0, dalje ide Senegal – i obratno!

Oj, Poljaci, kako vam je majci?

Znači, sve je otvoreno, najjasnije će biti u slučaju da u oba susreta skupine H imamo obje pobjede. Ali, kako tri reprezentacije mogu dalje, a mjesta je samo za dvije, moglo bi biti jako gusto i promjenjivo tokom trajanja utakmica.

Iako su „poljubili patos“, nešto bi se u svemu mogla pitati i Poljska. Ako im je stalo do ugleda, kao što je bilo stalo i Maroku i Arabiji i Peruu i Kostarici i manje – više svima koji su znali da odlaze, ali da ne žele otići bez borbe, onda će protiv Japana učiniti sve kako bi isprali gorak okus razočarenja.

Možda se danas sjete kako znaju igrati lopte i kako su, ne tako davno, bili prvi favorit i nositelj ove skupine!

Kopirati
Drag cursor here to close