Nisu ni Nijemci imuni

Užas u njemačkoj 'Zweiti': Prijetnje likvidacijom dvojici igrača Nürnberga!

Uoči susreta utakmice između drugoligaša Nürnberga i Hannovera (0:3) dvojici igrača su javno izrečene prijetnje smrću. Prijetnje se odnose na kapetana Nürnberga Hannoa Behrensa i njegova suigrača Lukasa Mühla.
Sport / Nogomet | 09. 03. 2020. u 06:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Hanno Behrens (FC Nürnberg)

Igrači njemačkog drugoligaša Nürnberg preživljavaju uistnu teške dane. Uoči utakmice protvi Hannovera (0:3) dvojici igrača su javno izrečene prijetnje smrću.

Naime, nepoznate osobe su distribuirale 50-tak letaka s nedvosmislenom porukom.

"Kad ćete se konačno razići s takvim anti-nogometašima koji ùstō prodaju svoj klub drugim bivšim klubovima, ako uplate dovoljno. (...) Mora li se prvo dogoditi još jedan slučaj Escobara?", napisano je.

Prijetnje se odnose na kapetana Hannoa Behrensa i Lukasa Mühla, koji je trenutačno ozlijeđen, piše Bild.

Poruka je izravna aluzija na slučaj kolumbijskog reprezentativca Andresa Escobara koji je 1994. godine ubijen sa šest hitaca iz pištolja, nakon što je na Svjetskom prvenstvu postigao autogol.

"Oštro osuđujemo ovu odvratnu i neukusnu akciju i učinit ćemo sve što možemo kako bi odgovarali oni koji su ovo prouzročili", izjavio je sportski direktor kluba Robert Palikuća.

"Čovjeku ne pada ništa pametno na pamet u ovakvoj situaciji. Ako ste prije utakmice zaokupljeni nečim poput nogometa, to je jednostavno žalosno. Ovo nije bila spontana reakcija, nego je planirana davno unaprijed. Smatram da je ovo jako tužno i čovjek se stvarno mora zamisliti", izjavio je trener Jens Keller.

Dodaje kako se sve to događa paralelno s kampanjom protiv Dietmara Hoppa, vlasnika Hoffenheima,  i u jeku jačanja nacističkih provokacija na stadionima, što u svakom slučaju šteti nogometu i strasti za ovom igrom.

Foto: Bild / Prijetnja smrću igračima Nürnberga

Glasnogovornik policije Michael Konrad kazao je kako još uvijek nemaju osumnjičene osobe, a zaplijenjeni letci se kriminalistički obrađuju.

Navijači strahuju da će Behrens i Mühl napustiti klub nakon ovakvih užasnih prijetnji.

"Kao nogometaš, morate znati da ste u jednome trenutku voljeni, a već sljedeći tjedan ste šup**. Nije lijepo ako ste izloženi negativnostima poput ove", kazao je Behrens u klupskom podcastu.

Inače, FC Nürnberg trenutačno se nalazi na 14. mjestu druge Bundeslige, a san o brzom povratku u elitno društvo za ovu je sezonu odsanjan. S 29 bodova bliže su mjestu koje vodi razigravanju za ostanak u Zweiti nego mogućnosti da se učvrste u sredini tablice, kao što to čini Hannover, koji ih je glatko pobijedio (3:0) u 25. kolu.

Što se tiče kandidata za povratak u prvu Bundesligu, najbliži je Bielefeld (50 bodova i utakmica manje), a kandidati su i HSV (44) i Stuttgart (44 i utakmica manje).

Zbog čega je pogubljen Andrés Escobar?

Andrés Escobar Saldarriaga je bio kolumbijski nogometaš, ubijen zbog postizanja autogola na Svjetskom prvenstvu u SAD-u što je jedini poznati slučaj ubojstva zbog greške tijekom sportskog nadmetanja.

Za Kolumbiju je igrao na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji, te na tom kobnom u SAD-u, četiri godine poslije. Bio je branič s brojem 2 na dresu.

Escobar je ubijen na današnji dan, dakle 02. srpnja 1994. godine ispred kafića u predgrađu Medellína. Prema svjedočenju njegove djevojke, ubojica je vikao Goooool! za svaki ispaljeni metak,  imitirajući pritom južnoameričke nogometne komentatore.

Humberto Muñoz Castro je osuđen 1995. godine na 43 godine zatvora. Prije je radio kao tjelesni čuvar. Poslije su kaznu smanjili na 26 godina zbog priznate žalbe na presudu i smanjenje kazne.

Naposljetku je pušten iz zatvora zbog iznimno dobrog ponašanja nakon 11 godina provedenog iza rešetaka. Taj potez je okarakteriziran kontroverznim u svim južnoameričkim medijima.

Godinama kasnije kolumbijska policija uhitila je jednu drugu osobu, smatrajući kako imaju dokaza da je upravo on počinio ovo gnusno ubojstvo.

Video: Andrés Escobar and the legacy of the Colombian national team
Kopirati
Drag cursor here to close