Championship play-off finale

Utakmica od 200 milijuna funti odlučit će novog premierligaša Engleske

Tko će izboriti ulazak među elitu bit će poznato večeras. Kulisa je kultni Wembley, a u igri pravo bogatstvo - ovo se finale u žargonu zove 'utakmica od 200 milijuna funti'. Sastaju se londonski klubovi Fulham i Brentford.
Sport / Nogomet | 04. 08. 2020. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brentford nikad nije igrao u Premiershipu, Fulham je pak bio dugogodišnji član elitnog razreda engleskog nogometa.

Tko će izboriti ulazak među elitu bit će poznato večeras. Kulisa je kultni Wembley, a u igri pravo bogatstvo - ovo se finale u žargonu zove 'utakmica od 200 milijuna funti'.

Na putu do finala londonski klubovi su eliminirali velške. Brentford je u polufinalu izbacio Swansea City s ukupnih 3:2 (0:1 i 3:1), a i Fulham istim omjerom golova nadigrao drugi klub iz Walesa, Cardiff City (1:2 i 2:0).

Brentford je samo jednom igrao u rangu koji se danas naziva Championship ( 1934/35.), a hoće li ovaj put dosegnuti Premier ligu, teško je prognozirati, jer Fulham ima ogromno iskustvo u ovakvim utakmicama. 

Zanimljivo, trener hrvatskog ligaša Gorica, Valdas Dambrauskas, prve je trenerske korake uapočeo upravo u Brentfordovoj akademiji. Bilo je to u vrijeme kad je klub preuzeo sadašnji vlasnik Matthew Benham.

Ovaj diplomirani fizičar s Oxforda početkom tisućljeća shvatio je da mu brojke idu toliko dobro da je na račun statistike bogato zarađivao kao profesionalni kladioničar.

A kada se Brentford 2012. našao na rubu bankrota, tavoreći u prosječnosti engleske 3. lige, Benham je odlučio kupiti klub za koji navija od svoje 11. godine. I podrediti ga onome u čemu je bio najjači - brojkama.

"On je razvio statističke mjere poput xG-a, odnosno očekivanih golova. Takve stvari koristi u Brentfordu jako opsežno, imaju i svoj program po kojem izabiru pojačanja po statističkoj obradi nastupa i nikada ne preplaćuju igrače, ali pronalaze one za koje nitko drugi ne vjeruje da mogu igrati na najvišem nivou. Ali oni dođu u Brentford, igraju, donesu rezultat i onda se prodaju u milijunskim iznosima velikim klubovima", kaže Dembrauskas. 

A to nije jedini razlog zašto navijači Pčela obožavaju svog vlasnika, kaže  BBC-jev novinar koji već godinama izvještava o Brentfordu, prenosi Gol.hr.

"Ne gura se u prvi plan, on nije jedan od onih vlasnika klubova koji se gura u medije, koji je u centru pozornosti. Da vas odvedem na sada već stari stadion nakon utakmice u jedan od pubova na sva 4 kuta stadiona - vjerojatno bi ga vidjeli tamo kako razgovara s nekim, kao obični navijač", kaže Parry.

Koristeći se izračunima, Matthew Benham je 2015. godine došao do zaključka da mu više ne treba nogometna akademija pa ju je ukinuo.

Naime, u protekih 10 godina nijedan igrač iz akademije nije uspio debitirati za prvu momčad, uglavnom zato jer su one najtalentiranije otimali bogatiji susjedi Chelsea i Fulham. Benham je jednostavno odlučio ukinuti akademiju i štedjeti milijun i pol funti na godinu.

Tako Brentford uz prvu ekipu ima još samo B momčad koja služi kao razvojni pogon za igrače mlađe od 23 godine. 

Da njegov da sustav može dovesti do velikog uspjeha, Benham je već dokazao u drugom klubu čiji je vlasnik - danskom Midytilandu. Kupio ga je 2014. i već godinu kasnije osvojio prvi naslov prvaka u povijesti kluba.

I ove je sezone Midytiland pokorio ligu, a šlag na torti megauspješne godine za Benhama bi bila večerašnja pobjeda Brentforda nad Fulhamom.

Ona bi ujedno značila da će upravo završeni novi moderni stadion sa 17 i pol tisuća sjedećih mjesta - svoju premijeru imati u Premiershipu.

Kao što je odranije poznato, izravni plasman u Premier ligu ostvarili su WBA i Leeds United.

Kopirati
Drag cursor here to close