Feđini specijali

Ušao je kao zamjena za Pelea i otišao u povijest

Iako nije ostao slavan kao njegovi suigrači, Amarildo je zauzeo svoje mjesto u povijesti nogometa, posebno brazilskog. Jer samo je on uspio zamijeniti Pelea na pravi način.
Sport / Nogomet | 20. 11. 2020. u 11:05 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U novijoj povijesti, za neke igrače jednostavno kao da nema zamjene. Tko može zamijeniti Messija, Ronalda ili recimo tko je nekada mogao uskočiti umjesto Maradone?

E sada zamislite situaciju u kojoj se najveći igrač u tom trenutku i jedan od najvećih svih vremena - Pele povrijedi. Tko može zamijeniti Pelea? Na prvu, odgovor je nitko. Igrača koji je očarao svijet na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj, čija je magija i četiri godine kasnije trajala.

Mogao je samo sanjati

Kada je Brazil stigao u Čile kao najbolja reprezentacija svijeta, sve je izgledalo idealno, Brazil je nadigrao Meksiko, Pele je dao jedan gol, a onda je došla utakmica protiv neugodne Čehoslovačke.

U to vrijeme, ponajbolje selekcije Europe, koju je predvodio još jedan velikan, Josef Masopust. U jednom trenutku susreta u Viña del Maru, nakon izvedenog slobodnog udarca, Pele se ozlijedio. Bol u mišiću je bila jaka, ali tada nije bilo izmjena. Ostao je na terenu, Česi iz poštovanja nisu napravili niti jedan prekršaj nad Pelom kada je ovaj imao loptu. Pele je statirao, golova na kraju nije bilo. Brazilu je bilo upitno hoće li proći u drugi krug.

Video: Amarildo Campeão de 1962

Aymoré Moreira je morao reagirati, pronaći igrača koji će zamijeniti Pelea. Odlučio se za jednog koji je tu bio tek da popuni broj od 22 igrača. Nije taj bio loš, ali jednostavno u postavi kakvu je tada imao Brazil, nije imao mjesta. Nešto poput recimo Tota Schillachija u Italiji 1990. godine. Znači otprilike, tu je bio, onako više turistički.

Amarildo je znao da će jedino dobiti šansu - ako se, ne daj bože, Pele ozlijedi. Za utjehu, Moreira je Amarildu dao dres također s brojem deset! Brazil je u prvoj sljedećoj utakmici morao pobijediti Španjolsku. Veliki pritisak je bio upravo na Amarildu.

''Kada sam vidio kako Pele zbog ozljede jedva stoji na nogama počeo sam razmišljati o tome da bih mogao zaigrati. Kod trenera Aymoréa Moreire točno se znalo koji igrač kojeg mijenja. Ja sam bio zamjena za Pela. Sjećam se, Pele je rekao: "Igraj onako kako znaš u Botafogu i neće biti problema". Nije bilo teško, jer su tu prema naprijed igrali moji suigrači iz Botafoga, Didi, Zagallo, Garrincha, Nilton Santos. Sudbina je tako odredila, nažalost, najvažnija utakmica u mojoj karijeri dogodila se kad se najveći igrač ikad ozlijedio'', govorio je Amarildo koji svoju priliku neće propustiti.

Foto: Getty Images 

Odveo Brazil u četvrtfinale

U toj presudnoj utakmici za prolaz dalje, Španjolci su vodili, jako dugo sve dvadesetak minuta prije kraja, a onda se ukazao baš Amarildo. Jedan, pa još jedan gol i pobjeda Brazila 2:1. Svjetski prvaci su ostali u igri.

''Tuširao sam se nakon utakmice kada je u svlačionicu ušao Pele. Onako odjeven, uskočio je pod tuš kako bi me zagrlio, bio je oduševljen. To pokazuje kakva smo momčad bili, velika. Reprezentacija je bila najvažnija, pojedinačni ego je bio isključen'', naglasio je jednom prilikom Amarildo.

U to vrijeme, Brazil je igrao u formaciji, 4-2-4, Amarildo se sjajno uklopio i doista nije mu bilo teško. S obzirom na imena koja su tu bila. Prije svega fenomenalni Garincha kojeg je pa skoro bilo nemoguće zaustaviti, Zagallo je također odrađivao veliki dio posla na krilu, ali u defenzivi, pa onda Vava.

Vava i Garicnha su preuzeli stvar u svoje ruke, kada je pitanju realizacija. Do kraja turnira su zajedno zabili osam golova, po četiri obojica, Zito je dodao jedan, Amarildo još jedan. Onaj u finalu, protivnik je bila Čehoslovačka. Prvi za izjednačenje, Brazil je na kraju slavio 3:1 i obranio naslov svjetskog prvaka.

Prema protokolu u to vrijeme, medalje su primili samo igrači koji su bili u finalnom susretu na terenu. Pele je ostao bez svoje, ali nije bio razočaran.

Video: AMARILDO - against czechoslovakia 1962

''Za mene je odgovornost bila ogromna. Znao sam da moram dati sve od sebe i da tu priliku ne smijem propustiti, bilo je to igraj ili umri. Znao sam da ako izgubimo ja ću biti kriv. Prije finalne utakmice sam poslušao savjet trenera koji mi je objasnio kako se kreće golman Čehoslovačke, kako voli izaći s gola. Ja sam to iskoristio'', prisjećao nastupa u Čileu Amarildo.

Prvak s Fiorentinom

Naravno, nije iz ničega Amarildo završio u reprezentaciji. Još kao dječak skrenuo je pažnju na sebe, kasnije se o njemu pisalo da "na terenu ustvari ne trči. već pleše, a njegov partner je lopta"

''Rođen sam u zemlji sjajnih igrača. Imao sam loše djetinjstvo, ali sretan jer su moje okruženje bili nogometni tereni'', reći će Amarildo koji nakon Čilea, potpisuje ugovor s Milanom.

Gianni Rivera, Giovanni Trapattoni i Cesare Maldini su ga tamo dočekali. Uzeo je jedan Kup, pa prešao u Fiorentinu gdje će se izboriti za status legende kluba. Nije igrao previše jer su ga mučile ozljede, ali je u njegovo vrijeme Fiorentina bila prvak. On je u toj sezoni (1968-69) bio jedini stranac u momčadi.

Video: Amarildo Tavares da Silveira | Skills and Goals

Po jednu sezonu je odradio u Romi i Vasco de Gami, Vicente Feola ga nije vodio u Englesku 1966. godine. Okušao se i u trenerskim vodama. Nije išlo, a onda se pojavila bolest, karcinom s kojim se uspješno izborio prije osam - devet godina.

Dugo vremena je bio jedan od najmlađih strijelaca u finalima svjetskih prvenstava. Te 1962. je imao 21 godinu i 323 dana kada je zabio Česima. Iako nije ostao slavan kao njegovi suigrači, Amarildo je zauzeo svoje mjesto u povijesti nogometa, posebno brazilskog. Jer samo je on uspio zamijeniti Pelea na pravi način.

Kopirati
Drag cursor here to close