Opijeni i pijani

Uoči derbija: Sjećanje na 'pijanu' utakmicu između Bayerna i Borussije (M)

Jedna utakmica između ova dva rivala ostala je upamćena kao kuriozitet. Bilo je to u sezoni 1973/74, a ono što se na tom susretu dogodilo, iz današnje perspektive je praktično nezamislivo.
Sport / Nogomet | 06. 12. 2019. u 12:14 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bundesliga / Vodeća Borussia (M) dočekuje aktualnog prvaka

Česta je uzrečica u nogometu kako velike klubove ne može voditi trener koji iza sebe nema najveće uspjehe, odnosno osvojene naslove. Naprosto, klasni igrači u najboljim klubovima ne 'osjećaju' autoritet trenera koji još nije podigao pobjednički pehar.

Međutim, ako kažemo kako trenutačno u Bundesligi nijedan od trenera 18 tamošnjih prvoligaša nije šampionski, zazvučat će gotovo nevjerojatno. I uistinu, nitko od sadašnjih šefova stručnog stožera u njemačkim bundesligašima ne može se pohvaliti naslovom prvaka ili pobjednika kupa u Njemačkoj.

Uoči derbija predstojećeg kola Bundeslige, u kojem vodeća Borusia M'Gladbach dočekuje veliki Bayern (subota, 15:30), dvojica trenera ovih slavnih njemačkih klubova zapravo su ''obični dečki'.

Marco Rose i Hans-Dieter Flick imaju svoje debitantske sezone, s tim da je Rose prethodnih šest godina postizao vrhunske rezultate u Austriji (RB Salzburg), dok je Flick naslijedio Niku Kovača, kojemu je bio pomoćnik.

Susret između Borussije M'Gladbach i Bayerna jedan je od njemačkih klasika, a povijest pamti veliki broj utakmica između ova dva kluba, iako onih nezaboravnih i nije bilo previše.

Foto: Imago / Proslavljeni trener Hennes Weisweiler danas bi imao 100 godina (rođen je 5. prosinca 1919.)

Vladali su njemačkim nogometom

Uostalom, između 1969. i 1977. godine ova su dva kluba između sebe podijelila čak devet naslova njemačkog prvaka. Borussija je bila pet puta prvak Njemačke u tom razdoblju, dok su Bayernu pripala četiri naslova.

Slavni treneri toga doba bili su Hennes Weisweiler i Udo Lattek. Weisweiler je s Gladbachom tri puta pobijedio velikog rivala, dok je Lattek ubilježio tri pobjede s Bayernom protiv Borussije, ali kasnije i dvije s "Fohlenima".

Zvijezde dva velika šampionska kluba bili su na jednoj strani Maier, Beckenbauer, Breitner, Hoeneß, „Bulle“ Roth ili pak Gerd Müller, a na drugoj Netzer, Vogts, „Hacki“ Wimmer, Heynckes ili pak Bonhof.

Njemačka reprezentacija koja je 1972. godine osvojila naslov prvaka Europe bila je sastavljena od devet igrača Bayerna i Borussije M'Gladbach. Mnogi će kazati kako je to bila najbolja njemačka reprezentacija svih vremena.

Međutim, jedna utakmica između ova dva rivala ostala je upamćena kao kuriozitet. Bilo je to u sezoni 1973/74, a ono što se na tom susretu dogodilo, iz današnje perspektive je praktično nezamislivo.

Naime, nakon što je u svibnju 1974. godine Bayern protiv Atletico Madrida osvojio naslov prvaka Europe (ekvivalent današnjoj Ligi prvaka), slijedio im je prvenstveni dvoboj protiv Borussije (M).

Igrači Bayerna slavili su do besvijesti naslov prvaka Europe, a praktično dan kasnije sjeli su u autobus i otputovali na prvenstveni susret s Borussijom.

Već su igrači Bayerna bili osigurali i naslov prvaka Njemačke pa im je uoči početka utakmice s Gladbachom uručen pobjednički pehar.

Jedanaest 'natreskanih'

U kakvome je stanju bila ekipa Bayerna uoči te utakmice, najbolje je godinama kasnije opisao Franz Beckenbauer.

"Morali smo ponovno igrati utakmicu, a 24 sata ranije osvojili smo naslov prvaka Europe. Nitko od nas tada ne bi smo sjesti za volan, ali na travnjak smo morali istrčati", kazao je slikovito Kaiser Franz.

Trener Borussije Weisweiler dao je znak svojim igračima da krenu u napad nakon kojega Bayern više neće znati gdje se nalazi. Gladbach je Bavarce pregazio s glatkih 5:0!

"Pijane cirkuske medvjede smo razbacali po travi", kazao je tadašnji vratar Wolfgang Kleff.

Bayernov trener Udo Lattek je nakon svakog primljenog gola podizao u zrak pobjedničke pehare u stilu ''možete dati koliko hoćete golova, mi smo već osvojili naslove".

Takav nogomet danas vjerojatno ne bi bio moguć na najvišoj razini, jer da se ekipa pojavi totalno pijana na prvenstvenoj utakmici, to valjda više ne postoji ni u nižim ligama Ukrajine i Rusije.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close