Bombarder

Umro Nusret Čerkić Dajdža

Novinari su zabilježili da je imao najjači udarac u Jugoslaviji, zbog čega su ga prozvali Bombarderom.
Sport / Nogomet | 05. 06. 2020. u 07:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u četvrtak u 81. godini umro nekadašnji nogometaš Veleža Nusret Čerkić Dajdža, čovjek koji za života stekao status legende ne samo u rodnom gradu već i diljem bivše Jugoslavije, objavilo je Oslobođenje.

Nusret Čerkić bio je legendarno desno krilo Veleža 60-tih. Od 1959. do 1969. godine odigrao je 150 prvenstvenih utakmica za mostarski klub.

Također, igrao je u slavnoj generaciji FK Sarajeva, ali i za belgijski prvoligaški klub Gent.

Novinari su zabilježili da je imao najjači udarac u Jugoslaviji, zbog čega su ga prozvali Bombarderom.

Zbog njegovog gola u posljednjoj sekundi utakmice 1962. godine, Zvezda je izgubila titulu prvaka, zbog čega mu je Partizan poslao 1.000 čestitki, jer su oni u toj sezoni, zahvaljujući Zvezdinom porazu, odnijeli titulu prvaka bivše Jugoslavije, pisao je svojevremeno "Avazov Sport".

U Veležu je igrao do 1964. godine, a potom je otišao u FK Sarajevo, gdje je nastupao jednu sezonu.

"Sa mnom su igrali Muftić, Fazlagić, Vujović, Crnogorac, Biogradlić, Prljača, Mušović, Blažević i Hase, koji me veoma volio. Zvao me Liska, kolegama bi govorio: "Loptu samo gurnite Liski, a onda će sigurno biti gol". U Sarajevu sam prvi put shvatio značaj derbija. Nikad neću zaboraviti riječi kapitena Biogradlića: "Upamtite, Sarajevo može biti prvak države, a može i ispasti iz lige, ali Želju uvijek treba pobijediti, jer ta nam je pobjeda najvažnija", govorio se Čerkić za sarajevski list.

Iz Sarajeva se ponovo vratio u matični klub Velež, gdje se zadržao do 1967., kada je otišao u belgijski prvoligaški klub Gent. Po povratku iz inozemstva još je kratko nastupao za matični klub, a potom se oprostio od aktivnog igranja.

No, do kraja života je ostao vezan za Velež i nogomet.

Osim po uspješnoj sportskoj karijeri, Čerkića će se u Mostaru sjećati i kao velikog sevdalije. Za PGP je snimio i gramofonsku ploču mostarskih sevdalinki.

Kopirati
Drag cursor here to close