Oštra kritika FIFA-i

UEFA protiv Svjetskog prvenstva svako dvije godine

Iz krovne nogometne organizacije “Starog kontinenta” su poručili kako postoje brojne zabrinutosti oko novog FIFA-inog plana, uključujući “umanjivanje” vrijednosti Svjetskog prvenstva.
Sport / Nogomet | 23. 09. 2021. u 09:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska nogometna federacija (UEFA) na sastanku Izvršnog odbora u Kišinjevu još jednom je oštro kritizirala ideju Međunarodne nogometne federacije (FIFA) o uvođenju Svjetskog prvenstva svake dvije godine.

UEFA je pozvala FIFA-u da prestane provoditi plan za uvođenje World Cupa svake dvije godine, te da se umjesto toga uključi u “istinske konzultacije” o reformi međunarodnog kalendara utakmica.

“UEFA je razočarana usvojenom metodologijom, koja je do sada dovela do radikalnih promjena koje su promovirane prije nego što su dionici imali priliku sudjelovati na bilo kojem konzultacijskom sastanku,” objavila je UEFA.

Iz krovne nogometne organizacije “Starog kontinenta” su poručili kako postoje brojne zabrinutosti oko novog FIFA-inog plana, uključujući “umanjivanje” vrijednosti Svjetskog prvenstva, rizik od povećanog opterećenja igrača, kao i guranja ženskog nogometa u drugi plan.

“Ovo su samo neki od ozbiljnih problema koje FIFA-in prijedlog izaziva na prvi pogled i ne mogu se otkloniti jednostavno nepotkrijepljenim promotivnim sloganima o navodnim prednostima novog plana,” poručili su iz Nyona.

UEFA je objavila kako je još 14. rujna zatražila sastanak s FIFA -om, ali da još nije dobila odgovor.

UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin upozorio je ovog mjeseca na potencijalni europski bojkot Svjetskog prvenstva ako se ostvare planovi FIFA -e.

“Možemo odlučiti da nećemo igrati, rekao je Čeferin za The Times.

“Koliko ja znam, Južnoamerikanci su na istoj strani. Dakle, sretno s takvim Svjetskim prvenstvom. Mislim da se to nikada neće dogoditi jer je toliko suprotno osnovnim načelima nogometa,” dodao je.

Sindikat igrača FIFPro također je izrazio zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja nogometaša i nedostatka konzultacija prilikom donošenja takvih odluka.

Međutim, legendarni francuski trener Arsene Wenger koji je nakon karijere postao dio FIFA-inog tima za razvoj nogometa, smatra kako je održavanje World Cupa svake dvije godine sjajna ideja.

U intervjuu za francuski L'Equipe otkrio je kako mjesecima radi na tom projektu.

“Razmak od četiri godine između svjetskih prvenstava je prevelik, a šanse za plasman premale, zbog čega se događa da se preskoče cijele generacije talenata,” poručili su iz FIFA-e.

FIFA je nedavno i objavila da navijači podržavaju njezin toliko kritizirani plan da se Svjetsko prvenstvo održava svake dvije godine.

Iz Zuricha su poručili kako su koristili anketnu tvrtku YouGov te da je 15.000 od 23.000 ispitanika iz 23 zemlje “identificirano da iskazuju interes za nogomet i Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Kopirati
Drag cursor here to close