Odgoda

UEFA je povukla očekivane poteze, ali još je puno upitnika

Naravno pored svih pitanja, ostaje i ono kako će se unutar klubova funkcionirati stvari s ugovorima igrača, trenera, sa sponzorima.
Sport / Nogomet | 18. 03. 2020. u 08:11 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UEFA je rekla svoje. Očekivano, Europsko prvenstvo je pomjereno za narednu godinu. Naravno da odluka za čelnike UEFA-e nije bila jednostavno ponajviše zbog novca. Kojeg je iz godine u godinu sve ima sve više u nogometu. Prema prvim procjenama UEFA je planirala zaraditi čak 6,1 milijardu eura na ovogodišnjoj smotri najboljih europskih selekcija. Ipak, izbora nije bilo. Došlo je naravno do pomjeranja ostalih natjecanja, prije svega utakmica baraža, nije isključeno da ih bude u narednim danima još, međutim daleko od toga da znamo na čemu smo. Ponajviše kada su u pitanju nacionalna prvenstva. Sada je ostalo naravno dovoljno vremena, ali pitanje je kako će stvari dalje razvijati.

U ovom trenutku kao neka opcija (koliko realna u ovom trenutku teško je reći) pojavljuje mogućnost da se recimo prvenstva pa i ono u BiH nastave početkom svibnja mjeseca. U Premijer ligi BiH je ostalo da se odigra još 11 kola, a moraju se odigrati i susreti polufinala i finala Kupa BiH, ali tu su i niži rangovi, poput recimo Prve lige Federacije gdje još ima 14.kola. U toj nekoj "projekciji" mogućeg nastavka, imali bismo veliku gužvu.

Jer u periodu od 2. svibnja do 28. lipnja imat ćemo 9 vikenda, što znači da se će dva kola morati odraditi i u srijedu, a to su obično termini rezervirani za utakmice Kupa. Možda bi solucija odigravanja jedne utakmice u polufinalu i finalu Kupa donekle mogla ići na ruku klubovima. To je naravno neki idealni scenarij u ovom trenutku, ali opet što ako se situacija ne bude mijenjala na bolje, što ako bude još gore, jer svjedoci smo različitih prognoza pa i onih najgorih.

I u toj idealnoj situaciji klubovi koji izbore Europu praktički ne bi imali odmora. Međutim iz ove sadašnje perspektive i to nije veliki problem, ovaj u kojem se sada nalaze klubovi je izuzetno veliki. Jer prvo su treneri dali slobodno igračima, nekih pet dana, čekajući utorak, a onda su opet morali povlačiti poteze. Sada je već jasno kako igrači ostaju na odmoru do daljnjeg, uz neki individualni plan treninga koji će biti ili su pripremljeni. Prema posljednjim informacijama, velika većina trenera će produžiti pauzu svojih momčadi do kraja ovog mjeseca, a onda bismo neke nove informacije mogli imati tamo krajem ožujka ili početkom travnja.

Naravno pored svih pitanja, ostaje i ono kako će se unutar klubova funkcionirati stvari s ugovorima igrača, trenera, sa sponzorima. A najveće je ono kako će uopće momčadi izgledati nakon što su prvo prošle dugi period bez prvenstvenih utakmica (zimska pauza, najduža u Europi), pa su onda opet nakon dvije ili tri utakmice otišle na prinudni odmor i to bez treninga. To je pitanje koje danas vrlo vjerojatno brine sve trenere.

Nažalost, svijet sporta se našao pred svojim najvećim izazovom u povijesti, nema rezervnih mogućnosti, sve je pod velikim upitnikom.

Kopirati
Drag cursor here to close