Zagrijavanje za SP

U Rusiji počinje Kup konfederacija

Sport / Nogomet | 15. 06. 2017. u 08:25 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 17. lipnja do 2. srpnja Rusija će biti domaćin desetog izdanja nogometnog Kupa konfederacija, glavne probe uoči svjetskog prvenstva koje će se iduće godine održati u toj zemlji.

Na turniru će nastupiti osam reprezentacija - svjetski prvak Njemačka, europski prvak Portugal, južnoamerički prvak Čile, afrički prvak Kamerun, azijski prvak Australija, Novi Zeland kao prvak Oceanije, Meksiko kao najbolja momčad zone CONCACAF, te domaćin Rusija, piše Hina.

Reprezentacije su podijeljene u dvije skupine sa po četiri ekipe, a dalje idu dvije najbolje iz svake skupine. Utakmice će se igrati u četiri grada (Moskva, St Peterburg, Soči, Kazan).

Na posljednjem Kupu konfederacija igranom 2013. domaćin Brazil je u finalu pobijedio Španjolsku 3:0. Brazil je osvojio zadnja tri turnira, te ukupno četiri.

Prvo izdanje ovog turnira održano je 1992. godine u Saudijskoj Arabiji pod imenom Kupa kralja Fahada. Nastupile su četiri reprezentacije, a pobijedila je Argentina.

Saudijska Arabija bila je domaćin i iduća dva kupa. Na turniru održanom 1995. nastupilo je šest ekipa, a slavila je Danska. Dvije godine kasnije organizaciju je preuzela FIFA promijenivši naziv u Kup konfederacija. Broj sudionika je povećan na osam, a naslov prvaka osvojio je Brazil.

Od 1997. do 2005. turnir se održavao svake dvije godine, a od tada svake četiri godine i to u zemlji domaćinu svjetskog prvenstva. Turnir se održava točno godinu dana uoči početka World Cupa.

Rusija će na organizaciju Kupa konfederacija i svjetskog prvenstva iduće godine potrošiti oko 10,92 milijarde eura što je dvije milijarde manje nego što je na organizaciju istih natjecanja potrošio posljednji domaćin Brazil.

Turnir će se održati uz velike mjere osiguranja, a za sigurnost će brinuti više od 23,000 osoba.

"Rusko ministarstvo za izvanredne situacije se dobro pripremilo kako bi sudionici natjecanja i svi naši gosti bili posve sigurni," poručio je zamjenik ministra Vladimir Stepanov.

Prema pisanju brojnih svjetskih medija ruski Kup konfederacija mogao bi biti i posljednji. Idući, koji se treba održati 2021. sigurno se neće se održati. Nakon Rusije domaćin SP-a bit će Katar 2022. godine, a preko ljeta je u toj zemlji nemoguće igrati.

SP će biti u siječnju što bi značilo da se i Kup konfederacija godinu dana ranije treba održati u siječnju. Međutim, klubovi su poručili kako neće dvije godine uzastopce prekidati prvenstva i puštati igrače da nastupe za reprezentacije.

"Već sama činjenica da će se SP igrati u siječnju 2022. predstavlja problem za europske klubove. Međutim, nema šanse da se i Kup konfederacija održi u tom terminu," kazao je predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Reinhard Grindel.

Kopirati
Drag cursor here to close