izbrisan

Turska udarila na Šukura

Sport / Nogomet | 28. 03. 2017. u 18:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premda je rekorder sa 51 golom u dresu turske nogometne reprezentacije, Hakan Šukur (45) je izbrisan iz turskog nogometa zbog optužbe za financiranje terorističke skupine koja je organizirala pokušaj državnog udara prošlog srpnja u Turskoj.

Bivša zvijezda turskog nogometa je izbrisana iz članstva Galatasaraya, oduzeta mu je imovina, a njegov otac već se duže vrijeme nalazi u pritvoru zbog podrške Fetullaha Gulena, političkog protivnika predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Sasvim sigurno i Hakan bi završio u pritvoru da se ne nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Šukur je bio omiljen, a danas je omržen, pokraden i protjeran. Vlasniku najbržeg gola u povijesti svjetskih prvenstava tako je presudila politika.

Šukur je u susretu za treće mjesto na svjetskom prvenstvu 2002. godine zabio pogodak za Tursku protiv Južne Koreje nakon samo 11 sekundi. Turska je na koncu pobijedila 3-2 ostvarivši najveći uspjeh u svojoj povijesti.

Odluku o brisanju Šukura iz povijesti Galatasarayja, čiji je dres nosio 535 puta i postigao 290 golova, donio je predsjednik kluba Dursun Ozbeka.

Oglasio se i turski predsjednik Erdogan koji je u kratkoj izjavio kazao je kako je Šukur plaćao članarinu Gulenu i da je to dokazano, prenosi Hina.

Cijeli slučaj je komentirao i premijer Binalli Yildrim.

"Galatasaray ima 100-godišnju povijest na koju nitko nema pravo staviti mrlju. Nikakvi teroristi i pojedinci," poručio je Yildrim.

Tijekom karijere Šukur je igrao i za Bursaspor, Torino, Inter, Parmu i Blackburn.

Zanimljivo je da je Šukur nakon završetka nogometne karijere 2011. godine otišao u politiku. Dvije godine je proveo u parlamentu kao član Erdoganova AKP-a, dok 2013. nije podnio ostavku zbog sukoba u stranci. Na parlamentarnim izborima 2015. izašao je kao nezavisni kandidat, ali tada nije bio izabran.

Kopirati
Drag cursor here to close