Petorica za 18 dana

Treneri su tu da ih mijenjamo

I dok igrači mogu biti indisponirani, nedovoljno oporavljeni, neprecizni, dok se uprave mogu " pokrivati" malim proračunima, manjkom sponzora, dok se navijači pravdaju lošim uvjetima, slabim nogometom, treneri nemaju prostora za manevar.
Sport / Nogomet | 13. 03. 2019. u 08:58 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"They Shoot Horses, Don't They?" je film rađen prema romanu Horacea McCoya redatelja Sydneya Pollacka iz 1969. godine. Radnja se zbiva tridesetih godina prošlog stoljeća, kad su plesni maratoni bili iznimno popularan način zarade za siromašne ljude koji su očajnički trebali novac.

Ponekad bi maratoni trajali tjednima, pa i više od mjesec dana, a natjecatelji su se forsirali iznad granica fizičke, emocionalne i mentalne izdržljivosti. Ljudi su plaćali ulaznice i dolazili gledati njihovo mučenje i nagađati tko će izdržati do kraja. O prijevodu naziva filma ne bih, nije cilj uvrijediti trenere. Naslov se može i zanemariti, bitnija je radnja filma. Plesni maratoni u kojima izdrže samo rijetki. Baš kao i naši treneri u našem nogometu.

5 u 18

Po onoj ustaljenoj matrici kako je lakše promijeniti jednog trenera nego cijelu ekipu, klubovi u BiH, ali i na prostoru bivše Jugoslavije uobičajeno funkcioniraju godinama. I na to smo se jednostavno navikli. I tako će biti. Dobro, nije u BiH ništa neobično da i kompletne uprave napuštaju klubove (sjetite se Željezničara i Širokog Brijega) ali ne u tolikoj mjeri.

Od početka drugog dijela sezone stradala su već petorica. U prvom kolu dvojica, Slobodan Starčević i Adnan Ornek, nakon trećeg još trojica. Još nakon poraza od Tuzla Cityja odstupio je Petar Kurćubić. Njemu su se vrlo brzo priključili Mato Neretljak i Darko Nestorović. Petar Kurćubić je na klupi Krupe naslijedio Branislava Krunića tamo u studenom mjesecu nakon četiri vezana poraza u prvenstvu. Sada će Kurćubića zamijeniti Slobodan Starčević, koji je jako dugo vremena, za naše pojmove predugo od 2014. do 2018. bio trener baš Krupe.

Darko Nestorović se nije proslavio na klupi mlade reprezentacije, jedno vrijeme je bio u Kuvajtu, a onda je stigao u ekipu koja je u prvih osam kola osvojila samo tri boda. Došao je kao zamjena za Milana Đuričića i u pet kola ostvario pet pobjeda. Utakmica protiv Radnika mu je bila deseta na klupi ovog kluba, izgubio je tek dvije. Poraz od Radnika u posljednjem kolu je drugi. Nestorović je napravio nešto slično kao i Adnan Ornek, klub je napustio zbog neslaganja s politikom kluba. I što nije baš česta praksa kod naših trenera, objasnio je razloge svog odlaska.

"Zbog neslaganja s kreiranjem klupske politike pogotovo dolaskom Stajkovića i Ristića odlučio sam da podnesem ostavku jer nisam u tom filmu. Otkad su došli u klub počele su razne negativnosti i destabilizacija, bilo je tu svega i u takvim uvjetima jednostavno nisam bio u mogućnosti da radim, niti sam spreman za to", pojasnio je Nestorović.

Za one koji ne znaju, Bratislav Ristić je novi sportski direktor Zvijezde, Michel Stajković "obični" direktor. Čini se kako u Etno selu Stanić već imaju spremnu zamjenu, to je Feđa Dudić koji je posljednji angažman imao na klupi Goška. Goška kojeg će iz teške situacije pokušati izvući Stanko Mršić iskusni trener iz Hrvatske.

Mato Neretljak je u rujnu prošle godine stigao u Gabelu onog trenutka kada je odstupio Feđa Dudić. Utakmica kontra Čelika u Zenici bila je njegova jedanaesta na klupi Goška. U početku nije izgledalo loše, međutim momčad je bez pobjede pet utakmica. Previše za nekoga tko se bori za opstanak. Nakon Zenice Neretljak je bio ogorčen reakcijom svojih igrača i sada je bivši. Pet trenera u osamnaest dana. Teško da se neke liga u svijetu može pohvaliti ovim podatkom, slobodno možemo reći rekordom.

14 u 6

Ali to nije sve, od početka sezone su trenere mijenjali Željezničar, Zrinjski, Široki Brijeg, Mladost DK, Sloboda. 

Nalić je došao na Tušanj nakon dva kola, baš kao i Adnan Zildžović na klupu Mladosti, Boris Pavić je vodio Široki Brijeg u sedam prvenstvenih utakmica. Najveća gužva je bila na klupi Željezničara. Ovaj klub je u sezonu krenuo sa Slobodanom Krčmarevićem, a isti je odradio dvije utakmice u prvenstvu. Nasljednik je bio Odović koji će tu ostati do skoro samog kraja prvog dijela prvenstva. Posljednju utakmicu u prvom dijelu sezonu, Željezničar su vodili Ismet Štilić i Adin Mulaosmanović. Sada je na klupi Željezničara Amar Osim.

Kratku ljetnu epizodu na klupu aktualnog prvaka imao je i Ante Miše. Miše se može pohvaliti da je više utakmica vodio Zrinjski u Europi nego u domaćem prvenstvu. U Europi pet, u prvenstvu četiri. Ukupno se od početka sezone u Premijer ligi BiH promijenilo 14 trenera. Nisu mijenjali samo Sarajevo i Radnik i nitko u ovom trenutku ne može garantirati da će Žižović i Musemić ostati tu gdje jesu.

I koliko god bio porazan podatak o brzim smjenama, još je porazniji kako se u nevjerojatno brzom vremenu pronalaze njihove zamjene. Nekada se stekne dojam da je čekaonica s otvorenim vratima tu negdje iza ugla, da u svakom klubu, u svakom trenutku postoji spremna zamjena. I dok igrači mogu biti indisponirani, nedovoljno oporavljeni, neprecizni, dok se uprave mogu " pokrivati" malim proračunima, manjkom sponzora, dok se navijači pravdaju lošim uvjetima, slabim nogometom, treneri nemaju prostora za manevar. Prvi su na udaru. I tako će biti uvijek. Brojka od 14 promijenjenih trenera u nepunih sedam mjeseci dovoljno će reći...
Kopirati
Drag cursor here to close