Lista

Treneri iz Španjolske i Italije najuspješniji u UEFA-inoj Europskoj ligi

Na listi trenera koji su samo jednom osjavali ova natjecanja našli su se stručnjaci iz Turske, Škotske, Belgije, Francuske, Rusije i Rumunije.
Sport / Nogomet | 19. 08. 2020. u 16:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najuspješniji treneri u okviru Kupa UEFA i Europske lige bili su Španjolci i Talijani koji su najviše puta bili prvaci sa svojim klubovima u ovim europskim natjecanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Kup UEFA je bivše UEFA-ino natjecanje pokrenuto 1955. godine. Od sezone 2009./10., Kup UEFA (zajedno s kupom Intertoto) mijenja se u novo natjecanje, UEFA-inu Europsku ligu, koja je osnovana da bi se povratilo zanimanje za ovo natjecanje.

Španjolski i talijanski treneri su po deset puta osvajali ova natjecanja, nizozemski treneri šest puta, Nijemci pet, Britanci četiri, Portugalci tri te treneri iz Argentine i Švedske po dva puta.

Na listi trenera koji su samo jednom osjavali ova natjecanja našli su se stručnjaci iz Turske, Škotske, Belgije, Francuske, Rusije i Rumunije.

Treneri koji su najviše puta podizali pehar ovih europskih natjecanja su Talijan Giovanni Trapattoni i Španjolac Unai Emery.

Emery je na listi najboljih stigao Trapattonija osvajanjem Europske lige sa Sevillom 2016. godine, treći put zaredom. Trapattoni je ova natjecanja osvajao s Juventusom 1977. i 1993. godine te s Interom 1991.

Trojica španjolskih trenera uspjela su po dva puta podići trofej u ovim natjecanjima. Luis Molowny je 1985. i 1986. godine osvojio natjecanja s Real Madridom, Juande Ramos sa Sevillom 2006. i 2007. te Rafael Benitez s Valencijom 2004. i Chelseajem 2013. godine.

Jedini trener izvan Europe koji je dosad uspio osvojiti ovo natjecanje je Argentinac Diego Simeone, strateg Atletico Madrida. Ovaj stručnjak je 2012. i 2018. godine osvojio Europsku ligu sa španjolskim klubom.

Prošle godine talijanski trener Maurizio Sarri je s Chelseajem osvojio Europsku ligu nakon što su u finalu pobijedili Arsenal 4:1.

Kopirati
Drag cursor here to close