Klub mrtvih braniča

Tragedija koja je pogodila bivšu obranu Viktorije Plzen: Dva samoubojstva!

Nakon sezone u kojoj su igrali s Barcelonom, David Bystron i Frantisek Rajtoral izvršili su samoubojstvo, dok je Marian Cisovsky obolio od teškog oblika amiotrofične lateralne skleroze (ALS).
Sport / Nogomet | 23. 10. 2018. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češki klub Viktoria Plzen susrest će se večeras u Madridu s Realom u okviru trećeg kola Lige prvaka u skupini G. Zanimljivo je da se prije ravno sedam godina Viktoria našla u skupini s drugim španjolskim velikanom, FC Barcelonom, a iz tadašnjeg sastava dvojica su igrača počinila samoubojstvo, dok je jedan teško obolio.

Sportski list Marca podsjeća kako je od četvorice braniča iz tadašnjeg tima danas samo jedan aktivan. Radi se o bivšem češkom reprezentativcu Davidu Limberskom. Što se dogodilo u međuvremenu?

Nakon te sezone David Bystron i Frantisek Rajtoral izvršili su samoubojstvo, dok je Marian Cisovsky obolio od teškog oblika amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Sve što je započelo 2014. godine, kada je Cisovsk dijagnosticiran ALS - degenerativna bolest koja uzrokuje progresivnu mišićnu paralizu, s fatalnom prognozom za oboljelog.

Drama se, međutim, nije tu zaustavila, nego se nastavila smrću desnog braniča kluba Frantiseka Rajtoral 23. travnja 2017. godine. Smatran je jednim od igrača Viktorije koji ponajviše obećavanju. Prešao je u Gaziantepspor 2016. godine, a nakon što se nije pojavio na treningu, njegove su kolege pokrenule potragu za njim. Pronađen je obješen u kući. Liječnik je uz prisustvo policije mogao samo konstatirati smrt nesretnog nogometaša.

"Bio je naš dobri duh, činilo se da nema problema i ne razumijem zašto je to učinio", rekao je nakon ove tragedije Ibrahim Kizil, predsjednik kluba Gaziantepspor.

Mjesec dana kasnije, 19. svibnja 2017, mrtvo tijelo Davida Bystrona pronađeno je u podrumu njegove kuće, uz oproštajno pismo. Njegov nogometni sunovrat započeo je 3. siječnja 2012., kada je počeo služiti dvogodišnju kaznu zabrane igranja nakon što je testiran na metamfetamin u utakmici Lige prvaka protiv Bate Borisova. Viktoria je otkazala njegov ugovor, a Bystron se 2014. ponovno pojavio kao igrač Sigme Olomouc, nakon čega je igrao samo za niže kategorije.

David Limbersky, kao član tadanje obrambene četvorke, i danas je u profesionalnoj formi, a ovaj 35-godišnjak ostat će zapamćen i po tome što je u rujnu 2015. nakon automobilske nesreće njegov alkoholni test pokazao pozitivan rezultat. Kad je shvatio da će biti uhićen, pokušao je pobjeći i zaprijetiti policiji. Viktoria Plzen reagirala je oduzimanjem kapetanske dužnosti zbog "povrede profesionalnog ugovora".

Kasnije se još neko vrijeme inatio, a čak je i prilikom proslave nekih golova izvodio performans na terenu kao da vozi automobil, ali se kasnije zbog pritisaka rukovodstva kluba javno ispričao za svoju glupost.

Ljubitelji Atletico Madrida možda će ga se sjetiti njegova sukoba s Diegom Costom u utakmici Europske lige, sezona 2012/13, nakon čega je naturalizirani Brazilac u dresu Atletica zaradio četiri utakmice kazne zbog udaranja protivnika glavom.

Kopirati
Drag cursor here to close