Izvanzemaljci ili pauci?

Tko je prekinuo utakmicu u Firenzi?

Igrala se utakmica između Fiorentine i Pistoiesea, domaći su imali veliku prednost kada je publika početkom drugog dijela počela gledati prema nebu
Sport / Nogomet | 21. 04. 2020. u 15:17 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekada se zvao Stadio Comunale, danas to je Artemio Franchi. Stadion u Firenzi, dom Fiorentine koji je kroz godine svoje povijesti bio poprište velikog broja sjajnih utakmica. I ne samo utakmica. Tu su svoje koncerte odradili David Bowie, Madonna, Bruce Springsteen.

Ipak, jedan događaj je posebna priča. Jedan koji se izdvaja,  onaj koji se dogodio 27. listopada 1954. godine kao vjerojatno najčudniji na jednoj nogometnoj utakmici.

Igrala se utakmica između Fiorentine i Pistoiesea, domaći su imali veliku prednost kada je publika početkom drugog dijela počela gledati prema nebu. Navijačima više nije bilo zanimljivo ono što se događa na terenu, već na nebu iznad.

Video: Voyager-Ufo a Firenze 1/2

Igrala se utakmica između Fiorentine i Pistoiesea, domaći su imali veliku prednost kada je publika početkom drugog dijela počela gledati prema nebu. Navijačima više nije bilo zanimljivo ono što se događa na terenu, već na nebu iznad. Gledali su prema gore i pokazivali prstima.

Dvadesetak neprepoznatljivih letećih objekata je „plivalo“ iznad stadiona.  Kako je reakcija publike postala dovoljno bučna, sudac je odlučio prekinuti utakmicu.

Defenzivac Fiorentine,  reprezentativac Italije Ardico Magnini je bio jedan od svjedoka.

- Svi su gledali prema gore, dobro se sjećam svakog detalja. Na nebu smo vidjeli veliku svjetlost i neki objekte koji su izgledali poput jajeta i kretali su se veoma sporo. U tom trenutku smo bili šokirani, ništa slično nikada od nas nitko nije vidio. Romolo Tuci, njegov suigrač je to kasnije potvrdio.

- Tih godina se puno pričalo o vanzemaljcima, svatko je pričao o NLO-ovima, a mi smo to doživjeli, mi smo ih vidjeli. Uživo, u stvarnosti. Sve je potrajalo nekih 15-tak minuta, a pomenute letjelica su se povukle. Baš kao iz SF filmova. Naravno, susret je nastavljen, kasnije su godinama igrači i prisutni gledatelji pričali svoju priču, ljudi koji se bave ovim stvarima svoju.

Bivši pilot američkih zračnih snaga, kasnije astronom James McGaha je dao svoje mišljenje.

- Čitava ta priča o izvanzemaljcima je samo neki mit, neka vrsta praznovjerja u kojem netko dolazi iz svemira kako bi nas spasio ili uništio. Kada sam prvi put krenuo u analizu ovog događaja, pomislio sam da se možda radi o vatrenoj kugli, veoma jarkom meteoru koji se raspao u atmosferi. Oni kada se raspadaju mogu da budu u obliku cigarete, međutim kasnije je postalo jasno kako se radi o paucima, određenim vrstama koje znaju isplesti velike tanke mreže koje koriste kao jedra, povezuju ih i onda dobijete jedan veliki mjehur od te supstance. Pauci se tako prebacuju s jedne lokacije na drugu. Takve stvari možete primijetiti na 5.000 metara iznad zemlje. Dakle, kada se sunčeva svjetlost odbije od toga, dobijete razne vizualne efekte, pojašnjavao je McGaha čiju teoriju je odlučno odbacio Roberto Pinotti, predsjednik talijanskog centra za NLO.

- Znam za hipotezu o migracijama pauka i to je čista glupost. Stara i glupa priča.

Video: Voyager-Ufo a Firenze 2/2

Pokojni Giorgio Batini, novinar dnevnog lista  "La Nazione" je također bio akter. On je tog dana izašao na krov zgrade u kojoj se nalazila njegova redakcija koja je već bila zatrpana pozivima svjedoka. Uspio je čak sakupiti nešto uzoraka neke vrste perja koje je donio u Institut za kemijsku analizu na Sveučilištu u Firenzi. Kada je stigao, otkrio je da su i drugi građani uradili isto.

Kasnije se ispostavilo kako se radi o nekoj vrsti spoja elemenata bora, silicija i magnezija, koji nije radioaktivan. To nije pružilo nikakve konačne odgovore - a materijal je uništen tijekom samog procesa. Godinama kasnije pravljene su priče, analize, teorija je puno, ali jedno je sigurno. Netko ili nešto je prekinulo utakmicu tog jesenjeg dana u Firenzi. E sada, tko? To vjerojatno nikada nećemo saznati.

Kopirati
Drag cursor here to close