FC Bayern

Tko je Herbert Hainer, nasljednik Ulija Hoeneßa?

Započeo je kao menadžer marketinga poznate korporacije Procter & Gamble, da bi 1987. prešao u Adidas. U ožujku 2001. imenovan je za generalnog menadžera, a na toj je dužnosti ostao do 2016. godine.
Sport / Nogomet | 28. 07. 2019. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bild / Uli Hoeneß sa suprugom Susanne

Nakon što su njemački mediji objavili kako se Uli Hoeneß neće kandidirati za novi mandat na čelu Bayerna, ova vijest snažno je odjeknula u njemačkom i europskom nogometu.

Hoeneß, jedan od najboljih njemačkih nogometaša svih vremena, punih 40 godina obavlja poslove u upravi Bayerna, a u posljednjem desetljeću obavljao je dužnost predsjednika, s doduše jednim razdobljem provedenim u zatvoru zbog utaje poreza.

U tom je periodu Bayern osvojio 24 bundesligaška naslova, 14 DFB-Pokala, dvije Lige prvaka, te po jedan Kup UEFA-e, UEFA-in Superkup, Svjetsko klupsko prvenstvo i Interkontinentalni kup.

Prije tri godine bivši legendarni nogometaš ponovo se učvrstio u upravi bavarskog kluba i jedan je od najzaslužnijih što je primjerice doveden Niko Kovač za trenera i zadržan kad je momčad upala u krizu tijekom prošle jeseni.

Kako se vitalni 67-godišnjak ne namjerava kandidirati na novim izborima potkraj godine, tada će i završiti njegova era u Münchenu.

"29. kolovoza obrazložit ću Nadzornom odboru svoju odluku, a prije toga neću davati službene izjave", rekao je Hoeness za Kicker.

Foto: Witters / Herbert Hainer, budući predsjednik Bayerna

Kicker tvrdi da bi Hoeness trebao zadržati mjesto u Nadzornom odboru, a da bi ga na predsjedničkoj funkciji privremeno trebao naslijediti Herbert Hainer (65), njegov zamjenik i bivši glavni čovjek Adidasa.

Herbert Hainer, inače blizak prijatelj Ulija Hoeneßa, voli kazati kako je strast prema ekonomiji dobio s majčinim mlijekom. Naime, njegova je majka radila računovodstvene poslove za obiteljsku tvrtku Hainer, koja se bavila poslovima s mesom i mesnim prerađevinama.

Nakon što je Herbert Hainer započeo raditi u obiteljskoj firmi upisao je studij ekonomije, a po završetku je njegova karijera krenula strelovitom brzinom do samoga vrha.

Započeo je kao menadžer marketinga poznate korporacije Procter & Gamble, da bi 1987. prešao u Adidas. U ožujku 2001. imenovan je za generalnog menadžera, a na toj je dužnosti ostao do 2016. godine.

Foto: dpa / Uli Hoeneß i Herbert Hainer

Hoeneß i Hainer upoznali su se krajem devedesetih, a koliko su se njih dvojica zbližili svjedoči vrijeme u kojem se Haineru dogodila velika obiteljska tragedija. Naime, njegova kći Kathrin umrla je sa samo 23 godine, a Hoeneß se tada našao uz svog bolom shrvanog prijatelja, bezrezervno i s punom ljudskom podrškom. Bilo je to 2006. godine.

Jednako tako stajao je Herbert Hainer uz Hoeneßa kad je ovaj bio optužen za poreznu utaju zbog koje je i završio u zatvoru.

"Čovjek treba stajati uz svog prijatelja bez obzira o čemu se radi", kazao je tada Hainer, što je zasigurno  izjava s velikim rizikom po vlastitu karijeru i ugled u pravnoj državi kao što je Njemačka.

Ipak, njih svu dvojica prebrodili sve poteškoće i nastavili raditi u korist Bayerna. Bit će zanimljivo na koji će način novi predsjednik pristupiti poslovnoj i sportskoj politici bavarskog velikana.

Ne treba, naime, izgubiti iz vida da je Hoeneß bio strastveni nogometaš i vizionar, dok je Hainer vrhunski menadžer koji vraški dobro poznaje brojeve.

Neki smatraju kako će Hoeneßovim odlaskom s dužnosti predsjednika Bayerna ovaj klub puno izgubiti, posebno po pitanju struke i razumijevanja nogometa.

Kopirati
Drag cursor here to close