Otkaz u Milanu

Tko je čovjek zbog kojeg je otišao Zvone Boban?

"Klub zahvaljuje Zvonimiru na pruženoj usluzi u proteklih devet mjeseci i želi mu sve najbolje u njegovoj budućoj profesionalnoj karijeri'', stoji u priopćenju Milana.
Sport / Nogomet | 08. 03. 2020. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:EPA / Otkaz u Milanu

Milan je jučer pismom poslao otkaz Zvonimiru Bobanu, klupskoj legendu, samo sedam mjeseci nakon što je s mjesta drugog čovjeka FIFA-e došao u bivši klub, kao desna ruka Paola Maldinija u pokušaju da spase posrnulog velikana.

"Klub zahvaljuje Zvonimiru na pruženoj usluzi u proteklih devet mjeseci i želi mu sve najbolje u njegovoj budućoj profesionalnoj karijeri. Klub će i dalje pružati podršku treneru Stefanu Pioliju i njegovoj momčadi i s optimizmom gledamo prema sljedećim utakmicama u ovoj sezoni. Klupska ambicija ostaje vraćanje u razinu europskog nogometa, istovremeno ulažući u momčad u skladu s UEFA-inim financijskim fair playom", stoji u priopćenju Milana.

Točka loma

Kap koja je prelila čašu bio je nedavni intervju Bobana za Gazzettu dello Sport u kojem je otvoreno odgovorio na višemjesečne glasine kako će njega, Maldinija i trenera Stefana Piolija na ljeto naslijediti Ralf Rangnick. Progovorio je o uzrocima krize i paralelnoj liniji zapovijedanja u klubu.

"Do prije nekoliko dana mislio sam da su priče o dvjema dušama unutar kluba neistina usprkos različitostima u kulturama, kao i razlici u strastvenosti oko kluba. Činjenica da pričamo o ovome svakako nije dobra. Najgore je što se ovaj destabilizirajući trenutak događa sad kad momčad napreduje i možete vidjeti naporan rad Stefana Piolija. Ne dati nam ni upozorenje je potez bez poštovanja i elegancije. To nije Milanov način ili barem ne ono čega se mi sjećamo kao Milanovog načina", oštro je rekao Boban i time se praktički oprostio iz Milana, gdje je stekao naklonost navijača zbog činjenice da je propitivao interes vlasnika kluba.

Uloga menadžera Milana za Bobana je sad već prošlost, ostaje i dalje "samo" legenda kluba i vraća se na svoje mjesto u FIFA-i koje ga je naravno čekalo jer je jedan od ključnih ljudi u uspinjanju predsjednika Giannija Infantina do vrha organizacije.

Što će biti s Milanom? 

Izvjesno je kako će Ralf Rangnick doći u Milan i preuzeti kontrolu nad sportskim dijelom kluba, iako se u kuloarima kao klub zainteresiran za Rangnicka spominje i Manchester United. Nijemac je ranije rekao da su šanse za njegov dolazak u United jako male zato što klub nije spreman ne promjene koje bi on donio, ali Milan, čini se, nikad nije bio spremniji. Toliko je spreman da je u tome uklonio i Bobana.

Tko je uopće Ralf Rangnick?

Rangnick je trener koji je svojim utjecajem na razvoj nogometne taktike, ali i na hijerarhijske odnose u klubovima, oblikovao brojne trenere u Njemačkoj i donio važne promjene u tamošnji nogomet. Izmijenio je način na koji se stvara hijerarhija u nogometnim klubovima među ljudima koji donose najvažnije odluke. Točnije, izmislio je potpuno novu funkciju, onu čovjeka zaduženog za sport i razvoj.

To je uspio dok je radio kao "kućepazitelj" u Red Bullovim momčadima stacioniranima u New Yorku i Sao Paulu, a brazilska filijala već je napravila golem napredak pod njegovom palicom i korak je od promocije u prvi razred brazilskog nogometa.

Čovjek za provođenje revolucije

Prošle sezone Rangnick je bio najvažniji čovjek RB Leipziga, radio je kao sportski direktor i kao trener, a pod njegovim vodstvom Leipzig je završio treći u Bundesligi i igrao finale njemačkog DFB Pokala. "To je funkcioniralo samo zato što su igrači koji su me dočekali u ekipi bili oni koje sam doveo kao sportski direktor, već smo imali vezu, ne bi bilo moguće dulje vrijeme obnašati obje funkcije", rekao je Rangnick u listopadu u intervjuu za The Guardian.

Naglasio je i kako za njega uloga sportskog direktora znači nadzor nad prvom momčadi, nogometnom akademijom, timom liječnika i skautskom službom.

"Gledamo na to kao na slagalicu od 500 komada, a naš zadatak je da svaki komadić slagalice bude takav da pomaže igračima da napreduju. Moramo pomagati svakom individualcu ako želimo da klub funkcionira kao cjelina."

Preporodio dva Red Bullova kluba

Mnogi mu pripisuju i velik dio zasluga za SP 2014., na kojem je Njemačka postala prvak, a nova sezona Bundeslige nazvana je Rangnickliga jer su treneri pet od šest najboljih ekipa u Njemačkoj učili od Rangnicka.

Rangnick s ponosom gleda na vrijeme koje je proveo u Leipzigu i Red Bull Salzburgu, iz kojeg je otišao 2015. godine. Leipzig je prije njegovog dolaska bio u četvrtoj ligi, a sada je izazivač za titulu u Bundesligi. Salzburg ruši rekorde u Austriji s 46 pogodaka u 10 utakmica, a sjajno je krenuo i u Ligi prvaka.

"Možemo vidjeti gdje su ti klubovi danas i reći da smo u pravo vrijeme donijeli prave odluke. Zbog toga se osjećam sjajno", tvrdi Rangnick i dodaje da mu je jasno da se nekim klubovima teško odreći tradicionalnog ustroja koji imaju.

Milanu se očito također bilo teško odreći tradicionalnog ustroja, ali talijanski velikan je to učinio. Sad je red na Rangnicku da ponovno pokaže što zna, prenosi Index.

Kopirati
Drag cursor here to close