Liga prvaka

Tko će prvi ponoviti Hajduk?

Pokušavali su mnogi, ali još uvijek nisu uspjeli.
Sport / Nogomet | 06. 11. 2019. u 12:56 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi klub koji se probio do četvrtfinala Lige prvaka nakon raspada Jugoslavije je Hajduk. Bio je prvi i za sada jedini. Pokušavali su mnogi, ali još uvijek nisu uspjeli. Naravno, netko će reći kako je tadašnja Liga prvaka bila nešto drugo u odnosu na ovo danas, kako je nogomet bio drugačiji, ali isto tako treba uzeti u obzir činjenicu kako su u Ligi prvaka igrali samo prvaci, njih 16 u kvalifikacijama dok su velikani Milan, Bayern, Barcelona, Anderlecht, Benfica, Spartak Moskva, Manchester United i Ajax imali osigurana mjesta u jednoj od četiri skupine koje su kasnije posložene.

Priča krenula iz Varšave

Hajduk je sezonu ranije osvojio naslov prvaka Hrvatske nakon neizvjesne borbe sa Zagrebom, koji je vodio Josip Skoblar i koji je velik dio prvenstva bio vodeći na ljestvici. Nakon osvojene titule, na Poljudu su počela slagati sjajna momčad u koju su se vratili Igor Štimac, Aljoša Asanović i Stipe Andrijašević, tu su bili Gabrić, Vulić, Hibić, te nekolicina mlađih Milan Rapaić, Nenad Pralija, Ivica Mornar i Tomo Erceg, Na klupi je sjedio nekadašnji golman Southamptona, Ivan Katalinić. 

Prepreka u pretkolu je bila Legija iz Varšave. Hajduk nije briljirao u gostima, ali jeste pobijedio 1:0. Strijelac jedinog gola bio je Rapaić u 22.minuti. Veliki dio posla je obavio na golu iskusni Gabrić.

Video: 1994 (August 10) Legia Warsaw (Poland) 0-Hajduk Split (Croatia) 1 (Champions League).mpg

-Igrali smo onako kako treba igrati u gostima utakmice u Europi. Na Poljudu ćemo biti još čvršći i odlučniji, ne pada nam na pamet dopustiti si da ispustimo takvu šansu sada kada smo već jako blizu Lige prvaka, pričao je nakon utakmice Igor Štimac koji se u Hajduk vratio iz Cadiza. Legija je držala u revanšu nulu sve do 50.minute, a onda se otvorilo. Do kraja utakmice dva gola Asanovića, jedan Rapaića i Ercega za ulazak Hajduka među 16 najboljih.

Video: Champions League 1994/95: Hajduk - Legia

-Europa će zapamtiti Hajduk. Već će Benfica, kao naš prvi suparnik u skupini, osjetiti koliko smo jaki. Napravit ćemo rusvaj i u skupini, Hajduk će biti iznenađenje za sve, tvrdio je Miki Rapaić koji je igrao u sjajnoj formi.

Pala prvo Steaua pa Anderlecht

Tako su Hajduk našao u skupini s Benficom, Anderlechtom i Steauom. Prva tekma na Poljudu je bila ona s Benficom 14. rujna 1994. godine. U to vrijeme između ostalih, dres Benfice su nosili Claudio Caniggia, pa Michel Preud'homme, Tavares. Hajduk je ostao neporažen, Štimac je isključen u završnici utakmice. Ako već Hajduk nije u Bukureštu imao Štimca, jeste još jednog povratnika Vučevića koji u 79.minuti ulaz u igru, pa 89. gura sjajan pas za Asanovića i Hajduk slavili pobjedu. Zanimljivo, Steaua je Između 1957. i 1997. u Kupu prvaka i kasnije Ligi prvaka kod kuće izgubila samo dvaput – jednom od Dinama, drugi put od Hajduka.

Video: Champions League 1994/95: Steaua - Hajduk

S četiri boda iz dvije utakmice Hajduk je imao pravo u tom trenutku da razmišlja o četvrtfinalu Lige prvaka, proljeću u Europi. Zato je super važna bila utakmica ona sljedeća s Anderlechtom. Opet je Gabrić bio na visini zadatka, Hajduk je poveo golom Pralije, gosti su promašivali svoje prilike, pa je njihovu sudbinu zapečatio Butorović četiri minute prije kraja. Jeste Josip Webber smanjio već u sljedećoj minuti, ali prvak Belgije do kraja te sezone u Ligi prvaka ništa nije napravio.

Video: 1994 October 19 Hajduk Split Croatia 2 Anderlecht Belgium 1 Champions League

Bod koji su „bili“ uzeli u Bruxellesu na kraju je će se pokazati kao presudan za prolazak Hajduka u odabrano društvo. Dobro, ne treba zaboraviti niti činjenicu kako su na ruku Hajduka išli i ostali rezultati, prije svega onaj iz Bukurešta kada su Steaua i Anderlecht odigrali 0:0. Da je Hajduk uspio biti prvi u skupini ispred Benfice, išao bi u četvrtfinalu na Milan.

Video: Champions League 1994/95: Anderlecht - Hajduk

- Svi smo se molili da dobijemo Milan za protivnika, ja vjerujem da bi to onda bila prilika da Hajduk prvi put u povijesti uđe u jedno europsko finale. Jer, kako nas je išlo, mogli izbaciti svakoga osim Ajaxa koji je ipak bio prejak, možda i jači nego što je bila Barcelona prije nekoliko godina. Na Poljudu smo bili al pari, i u Amsterdamu smo se držali skoro 40 minuta, pričao je kasnije Tonči Gabrić.

Ajax je bio jednostavno prejak

Sezonu ranije u okviru tadašnjeg Kupa Kupova, Hajduk je teško stradao baš u Amsterdamu, Naravno da je postojala bojan u taboru Hajduka neke takve ili slične reprize. Ajax je imao sjajnu momčad koja je do utakmice s Hajdukom primila tek dva gola.Navijači Hajduka su cijele zime čekali 1. ožujak i utakmicu na Poljudu. Na tribinama Poljuda bilo je 40.000 gledalaca koji su nosi momčad koja će ostati neporažena. Završilo je 0:0. Gabrić i Hajduk su odolijevali 128 minuta, a onda su stigla dva gola momčadi koja će vrlo brzo uzeti Ligu prvaka. Prvi je zabio Nkwanko Kanu, drugi Frank de Boer, koji je iz slobodnjaka u nastavku potvrdio pobjedu Ajaxa.

-Analizirali smo ih, njihovu igru iz prekida, nakon kornera, ali to je tako ipak su nam zabili iz prekida. Ajax je ipak bio prejak, imali su najbolju momčad, možda i jaču od one s Cruyffom iz 70-ih, igrali su kao Barcelona s Guardiolom.No, i sam plasman u četvrtfinale je bio svakako velik uspjeh, jedan od najvećih u povijesti Hajduka i to se nikad ne zaboravlja, reći će Katalinić.

Video: Hajduk Ajax 1995 CL quaterfinals

Kako je izgledao Ajax u tom trenutku najbolje će potvrditi rezultati ove momčadi do kraja. U polufinalu je Bayern teško stradao, bilo je 5:2, u finalu je pao Milan 1:0 golom Kluiverta pet minuta prije kraja. Hajduk je naredne sezone opet krenuo od kvalifikacija, ali je zaustavljen iako nije izgubio. Nakon Atenskih 0:0, u revanšu koji je igran na Kantridi (zbog sigurnosnih razloga), Grci su u svom stilu izvukli 1:1.

Kopirati
Drag cursor here to close