Rusima ne prija ''čokolda''

Tek što je Malcom stigao u Zenit, klub već razmišlja da ga proda!

Zenit je poznat kao klub čiji su navijači desno orijentirani, a prema tamnoputim nogometašima nikada nisu bili blagonakloni, pa makar se oni zvali Axel Witsel i Hulk.
Sport / Nogomet | 05. 08. 2019. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: YouTube / Malcom u dresu Zenita

Postalo je tradicijom da svakog ljeta Brazilac Malcom bude u centru pažnje. Prošle godine je bio "Malcom in the middle" (Malcom u sredini, ime američke serije op. a.), a ovog ljeta prolazi kroz nešto što niti jedan nogometaš ne želi niti bi trebao doživjeti.

Ljubitelji nogometa se sjećaju kako je Brazilac lani sve dogovorio s Romom, pružio ruku u znak zaključenja posla, a onda je u posljednji trenutak odlučio "izraditi" Vučicu i potpisati za Barcelonu. Međutim, tim se potezom precijenio. Naime, već je ovoga ljeta morao je napustiti Camp Nou.

Novi Malcomov klub je ruski Zenit, a već nakon prvog nastupa u dresu svoje nove ekipe opet je dospio u središte pozornosti. I dok su mu prošle godine mnogi zamjerili, sad je većina (normalnih ljubitelja nogometa) na njegovoj strani.

Zenit je poznat kao klub čiji su navijači desno orijentirani, a prema tamnoputim nogometašima nikada nisu bili blagonakloni, pa makar se oni zvali Axel Witsel i Hulk.

Sport.ru objavio je nakon debija Malcoma u dresu Zenita fotografiju na kojoj se vidi sarkastična poruka navijača za upravu: "Hvala Upravi što poštuje klupsku tradiciju".

Potom je Zenit objavio video prilog na kojem je ulazak Malcoma u igru (na utakmici protiv Krasnodara) pozdravilo preko 50.000 navijača uz poruku "54.078 navijača zajedno pozdravlja našeg novog igrača Malcoma. Pogledajte sami, a ne kroz oči drugih", poruka je iz St. Petersburga.

Već su krenule spekulacije o ekspresnom odlasku Malcoma iz Rusije. Malcoma se dugo povezivalo s transferom u Arsenal ili Everton, ali Rusi su ipak pobijedili engleske velikane i doveli ga za rekordnu odštetu u visini od 40 milijuna eura. Sad je, čini se, žao i njemu i njima.

Ruski Sport piše kako Zenit već sada razmatra opciju da ga proda u siječnju, kako bi se izbjegli novi problemi između navijača i igrača.

"Rasizam u Rusiji je poput mode"

Tamnoputim igračima u Rusiji nisu, nažalost, strani rasistički incidenti, a Zenitov Krestovsky stadion bio je poprište majmunskih glasova usmjerenih prema francuskim reprezentativcima Paulu Pogbi i Ousmane Dembéléu tijekom turnira koji je u travnju 2018. igran pred Svjetsko prvenstvo.

Iako je taj turnir protekao uglavnom bez incidenata, crni igrači su redovito izloženi takvim postupcima i reakcijama u ruskoj ligi koji svjedoče o nesenzibilnosti po pitanju različitosti među igračima - a ponekad čak i u vlastitim klubovima.

Primjerice, prošle je godine Spartak objavio sliku Pedra Rocha, Fernanda i Luiza Adriana tijekom trening kampa u Dubaiju s pratećim tekstom koji glasi: "Pogledajte kako se čokolada topi na suncu."

Bilo je vrlo malo, gotovo nikako, onih istinskih pokušaja da se zaustave rasistički incidenti na ruskim stadionima, unatoč tome što je anti-diskriminacijska skupina Fare tijekom dvije sezone dokumentirala više od 100 slučajeva uoči Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Veleposlanik turnira u Rusiji, bivši vezni igrač Chelseaja Aleksej Smertin, koji je također igrao i za Dinamo i Lokomotiv iz Moskve, negirao je da je rasizam problem u zemlji, tvrdeći da "ne postoji".

"Rasizam u Rusiji je poput mode", rekao je prije turnira.

"Potječe iz inozemstva, iz različitih zemalja. Nikad prije, nikad toga ovdje nije bilo. Prije deset godina neki obožavatelji možda su crnim momcima dali bananu - to je bilo samo za zabavu", bilo je njegovo objašnjenje.

Kopirati
Drag cursor here to close