Dečko koji obećava

Tajna uspjeha mladog Haalanda: Sluša tatu i gleda Zlatana

"Gledajući ga, od njega možete puno toga naučiti, posebno u mentalnom smislu. Svuda je pokazao da je najbolji", kaže ovaj mladić o svome slavnom uzoru Zlatanu Ibrahimoviću.
Sport / Nogomet | 27. 10. 2019. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad se u nogometu pojavi neki novi mladić kojeg odmah svi zapaze i progonoziraju mu sjajnu karijeru, gotovo u pravilu taj dečko dolazi iz Brazila, Argentine, Francuske, Španjolske, Portugala, Nizozemske...

Obično takav talent odmah zaigra u ligama petice i time su ''ispunjeni' svi parametri klasičnih nogometnih šablona.

Stoga kad kažemo kako trenutno najuzbudljiviji mladi nogometaš dolazi iz Norveške, a igra u Austriji, zazvuči gotovo pa neobično.

Momak o kojem svi pričaju zove se Erling Haaland i član je Red Bull Salzburga, devetnaest mu je godina i već je u Ligi prvaka oborio nekoliko rekorda kojima čak ni Messi,  Ronaldo i Raúl nisu niti blizu. Primjerice - šest golova u prve tri utakmice Lige prvaka!

Ovaj visoki centarfor (1,94 m) prve je nogometne korake imao u norveškome klubu Bryne FK, odakle je 2017. prešao u prvoligašku konkurenciju i potpisao za Molde FK. Već u siječnju ove godine kupio ga je austrijski Salzburg.

Haaland kaže kako mu je uzor Zlatan Ibrahimović.

"Gledajući ga, od njega možete puno toga naučiti, posebno u mentalnom smislu. Svuda je pokazao da je najbolji", kaže ovaj mladić o svome slavnom uzoru.

Kaže kako mu je uvijek na pravi način pomagao otac Alf-Inge, koji je kao profesionalni nogometaš nastupao u engleskom Leedsu, gdje je Erling Haaland i rođen.

"Kombinacija je optimalna, on pokriva sve relevantne oblasti i pomaže mi u svakoj situaciji. Moj je otac i sam puno toga iskusio, može mi dati važne savjete", kaže mladi Norvežanin.

Zanimljivo je kako uz njega ide jedan rekord iz djetinjstva. Naime, među djecom do pet godina mogao je najdalje skočiti u dalj iz mjesta.

"Pojma nemam zašto se takvo što uopće mjeri, ali sam očito bio znatno bolji od ostalih", kaže Haaland.

Sportski menadžeri su se za njega već žestoko potukli, a njegov slavni zemljak Jan Aage Fjørtoft kaže kako ga može zamisliti u Manchester Unitedu.

"Juventus ga je tražio još prije njegova prelaska u Salzburg. Ja osobno mogu ga jako dobro zamisliti u Manchester Unitedu. Koji god klub da ga dobije, imat će u njemu izvanserijskog talenta", kaže Fjørtoft.

Mladi Erling Haaland imao je na neki način sreću što mu se nije dogodio sindrom zemljaka Martina Ødegaarda, kojeg je Real uzeo kao dječaka od petnaest godina, ali se Ødegaard nije uspio razviti prema očekivanjima kraljevskog kluba.

Haaland je pak mogao u miru raditi u manje zvučnim klubovima i razviti svoj talent u mjeri koja ga svrstava među najbolje napadače u Europi.

Hoće li dostići svojeg uzora Ibrahimovića, nezahvalno je prognozirati, ali zbog načina na koji postiže golove, s pravom ga mnogi vide kao jednog od glavnih napadača u narednih petnaest godina.

Kopirati
Drag cursor here to close