Plačeš, dečko?

Svih jedanaest utakmica na kojima je Ronaldo zaradio crveni

Iako je to njegovo prvo isključenje u Ligi prvaka, ukupno se radi o 11. crvenom kartonu u karijeri Cristiana Ronalda. Od prethodnih deset, četiri je zaradio u dresu Manchester Uniteda, a šest igrajući za Real.
Sport / Nogomet | 22. 09. 2018. u 09:10 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerni nastup Cristiana Ronalda u Ligi prvaka za Juventus nije trajao ni pola sata, jer je prgavi Portugalac nakon jednog koškanja s Jeisonom Murillom dobio izravni crveni karton u 29. minuti utakmice na Mestalli protiv Valencije.

Iako je to njegovo prvo isključenje u Ligi prvaka, ukupno se radi o 11. crvenom kartonu u karijeri Cristiana Ronalda. Od prethodnih deset, četiri je zaradio u dresu Manchester Uniteda, a šest igrajući za Real.

Kako je sve započelo - Ronaldo u engleskoj Premier ligi

Svoj prvi crveni karton Ronaldo je zaradio protiv Aston Villa 15. svibnja 2004., kao igrač Manchester Uniteda. Zapravo je isključenje bilo posljedica dva žuta kartona. U 38. minuti je požutio zbog simuliranja, a potom i u 85. minuti jer je loptu uputio prema golu protivnika nakon što je dosuđeno zaleđe. Reds Devilsi su tu utakmicu riješili u svoju korist rezultatom 2:0, a te su sezone bili trećeplasirani na tabeli engleske Premier lige.

Utakmice između Manchester Uniteda i Manchester Cityja uvijek su bile s posebnim nabojem. Igrač tankih živaca i visokoga ega, kao što je Ronaldo, idealan je za 'krizne' situacije. Na gostujućem terenu kod Građana Portugalac je zaradio čak dva crvena kartona.

Prvi put je s terena potjeran u srazu gradskih rivala u sezoni 2005/06. Igrala se 14. siječnja 2006. godine 66. minuta utakmice, a Ronaldo je jače 'nagazio' Andyja Colea, zbog čega je Portugalcu pokazan žuti karton. Nakon prigovora, sudac mu je pokazao i drugi. United je ovu utakmicu izgubio rezultatom 3:1.

Posljednja sezona u Manchester Unitedu prije njegova odlaska u Real bila je 2008/09. U gradskom derbiju igranom 30. studenog 2008. Ronaldo je također dobio dvostruki žuti karton. Prvi karton uslijedio je nakon grubljeg faula nad Seanom Wright-Phillipsom, a drugi za igranje rukom nakon jednog kornera. United je tu utakmicu dobio s 1:0.

U Engleskoj je Ronaldo zaradio crveni karton i na utakmici protiv Portsmoutha, odigranoj na samom početku sezone, 15. kolovoza 2007. godine. U jednoj kaotičnoj situaciji, kad su u 85. minuti igrači krenuli jedni na druge, Ronaldo je udario Richarda Hughesa i zaradio isključenje. Utakmica je završila rezultatom 1:1.

Video: Cristiano Ronaldo All 10 Red Cards in His Career

Karijera LaLigi - još više arogancije

Sklon ''dijeljenju pravde'' u vlastitoj režiji, Ronaldo je prvo isključenje doživio 5. prosinca 2009. protiv Almeire. Također je dobio dva žuta kartona, jedan zbog udaranja protivnika koji ga je faulirao. Los Blancosi su tu utakmicu na stadionu Santiago Bernabeu dobili rezultatom 4:2. kartone je dobio unutar četiri minute igre. Prvi zbog skidanja dresa u 84. minuti, prilikom proslavljanja pogotka, a drugi jer je udario Juanmu Ortiza u 88. minuti.

Drugo isključenje u Španjolskoj zaradio je na domaćem terenu protiv Malage 24. siječnja 2010. godine. Tada je u duelu s Patrickom Mtiligom svoga protivnika udario rukom po licu. Real je tu utakmicu dobio 2:0.

Ronaldova uža specijalnost da u velikim derbijima provocira isključenje, prešla je s njim iz Engleske u Španjolsku. Isključen je tako 17. svibnja 2013. u madridskom derbiju protiv Atletica, u utakmici za Copa del Rey. Prvo je Gabi u 114. minuti igre faulirao Ronalda, ali mu je ovaj uzvratio još dok je padao, pogodivši ga nogom u lice. Momci Diega Simeonea podigli su nakon te utakmice Kup kralja.

Pocrvenio je i 2, veljače 2014. u LaLigu protiv Athletica Bilbao na San Mamesu. Sukobio se s dvojicom protivničkih igrača na svoj način - udaranjem bez lopte. Carlos Gurpegi i Ander Iturraspe dobro su znali što čine i uspjelo im je u 75. minuti ''isključiti'' Ronalda iz igre. Završilo je 1:1.

Zadnje isključenje koje je ubilježio i španjolskom prvenstvu zbilo se 24. siječnja 2015. na utakmici protiv  Cordobe. Ronaldo  je na stadionu Nuevo Arcangel bez lopte udario Edimara i morao napustiti teren. Bilo je to u 82. minuti utakmice. ''Usput'' je žestoko odgurnuo i Josea Angela Crespa, koji je pokušao smirivati situaciju. Na koncu je znatno slabija Cordoba izvukla rezultat 1:1.

Isključenje je doživio i na utakmici španjolskog Superkupa 13. kolovoza 2017. godine, protiv Barcelone. Jedan žuti karton dobio je za skidanje dresa nakon postignutog zgoditka, a drugi za simuliranje. Još je nakon isključenja odgurnuo suca Ricarda De Burgosa Bengoetxeu, zbog čega je dodatno kažnjen. Real je ovu utakmicu dobio s 3:1.

Corriere dello Sport: Nije isto!

List Corriere dello Sport piše u petak kako praktično postoje dva aršina kad je u pitanju Liga prvaka.

Cristiano Ronaldo je u kratkome vremenu osjetio što znači biti zaštićen kao igrač Reala, a što pak biti izložen kao igrač Stare dame.

List je na naslovnici koristio slogan ("fino al confine") kojeg obično u pogrdnom smislu koriste navijači protivničkih klubova, aludirajući kako je Juventus prvak samo do granica države.

"Cristiano je vrlo brzo mogao utvrditi da više nema zaštitu Madrida", piše Corriere dello Sport.

Podsjećaju na zadnji dvoboj Reala i Juventusa u Ligi prvaka, kad je u korist Madriđana dosuđen jedanaesterac, u zadnjim trenucima utakmice, a Ronaldo je priliku iskoristio i odveo tim Reala dalje. Bez te sudačke odluke u 93. minuti utakmice, Juventus bi išao dalje.

Tada je pocrvenio legendarni Gianluigi Buffon, zbog prigovora sucu Michaelu Oliveru. Razočarani Buffon tada se također rasplakao od bijesa i nemoći da bilo što promijeni.

Kopirati
Drag cursor here to close