Rasplet

Švicarci protiv Turaka hvataju prolaz skupine, Talijani bez pritiska protiv Walesa

Švicarska, Wales i Turska odlučuju o drugom putniku iz skupine A među 16 najboljih. Obje utakmice zadnjega kola, u Rimu i Bakuu, započinju u 18 sati
Sport / Nogomet | 20. 06. 2021. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas započinje posljednje kolo utakmica po skupinama na Euru, a Turska, Švicarska i Wales nadaju se prolasku među 16, skupa s Italijom, neprikosnovenim liderom skupine A.

Italija je već osigurala svoje mjesto u sljedećem kolu nakon pobjede u obje uvodne dvije utakmice, a osigurat će prvo mjesto u skupini A ako danas budu izbjegli poraz od Walesa.

Bod na stadionu Olimpico u Rimu bio bi dovoljan i momčadi Roba Pagea za mjesto u nokaut fazi.

Talijani su s dvije pobjede od 3:0 nastavili svoju seriju do 29 utakmica u svim natjecanjima bez poraza i pojačale su se priče o tome da bi se finalisti iz 2012. mogli vratiti na vrh u ove godine.

Marco Verratti vratio se treninzima, ali s Manuelom Locatellijem u ovakvoj formi nema žurbe, stvari su pod kontrolom. Alessandro Florenzi propustio je pobjedu nad Švicarskom da bi se oporavio od ozljede, ali ne očekuje se povratak u utakmici protiv Walesa.

Niti jedan od prethodnih devet susreta Italije i Walesa nije završio neriješenim rezultatom, a Italija je trijumfirala sedam puta uz dvije pobjede Walesa.

Posljednji susret Italije i Walesa bio je prije 18 godina, u kvalifikacijama za europsko prvenstvo još u rujnu 2003. Tog je dana Filippo Inzaghi postigao svoj jedini hat-trick za Azzurre (4:0).

Reprezentacija Švicarske pak još uvijek traži prvu pobjedu na ovogodišnjem Euru, a sve osim tri boda u Bakuu protiv Turske, koja je do sada izgubila obje utakmice, vjerojatno će ih eliminirati u grupnoj fazi.

Turcima treba pomoć Svemogućega da bi se izvukli s dna skupine A što god se dogodilo.

Izbornik Švicaraca Vladimir Petković izložen je sve većem pritisku zbog lošeg učinka Švicarske u ovogodišnjoj grupnoj fazi. Na Euro 2020. ušao je kao treći trener s najdužim stažem na turniru, a do poraza od Italije s 3:0 nitko nije tako razbio njegovu ekipu u grupnoj fazi turnira od 2014. kad je preuzeo kormilo.

"Nogometaši i treneri imaju osjećaje, brige, strahove i sreću kao i svi drugi. Jednako smo tako ranjivi", napisao je Petković u otvorenom pismu objavljenom u subotu u novinama Schweiz am Wochenende. "I zato nam je potrebna podrška svih vas prije ove odlučujuće utakmice. Vaša solidarnost. Vaša pozitivnost. Učinit ćemo sve da svi zajedno slavimo u nedjelju navečer."

Ovo će biti drugi susret Švicarske i Turske na velikom turniru. Njihov prvi susret bio je u grupnoj fazi Eura 2008., a Švicarci su kao su domaćini izgubili s 2:1 od Turaka.

U posljednjih pet utakmica između Švicarske i Turske postignuto je 17 golova, u prosjeku 3,4 po utakmici. Švicarska bi mogla ostati bez pobjede u sve tri utakmice grupne faze na velikom turniru prvi put nakon Eura 2004. godine.

Obje utakmice trećega kola započinju u 18 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close