Nogometni sudac

Zoran Petrović: Sušić je bio velemajstor, Osim trenerski genije

Sudionik dva Svjetska prvenstva tvrdi da su nova pravila znatno olakšala posao mahačima.
Sport / Nogomet | 27. 04. 2020. u 10:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najpoznatije sudsko ime sa prostora bivše SFR Jugoslavije Zoran Petrović kaže da je u suvremenom nogometu lakše obavljati ulogu pomoćnika nego glavnog djeljitelja pravde, piše Anadolija.

Sudionik dva Svjetska prvenstva tvrdi da su nova pravila znatno olakšala posao mahačima.

''Prema novim instrukcijama Sudijske komisije UEFA-e i FIFA-e, pomoćne suce ne moraju da donose odluku u djeliću sekunde. Njima se savjetuje da sačekaju razvoj situacije, pa tek onda da podignu zastavicu i da eventualno prekinu igru. Zahvaljujući video-tehnologiji, njihove greške nisu više toliko uočljive kao u moje vreme. Ja sam u Meksiku i Italiji na dve utakmice bio glavni arbitar, a na dve sam imao ulogu pomoćnika. I bilo mi je neusporedivo teže sa zastavicom u ruci'', rekao je za Anadolu Agency (AA) Petrović.

Mopedom mu donijeli telegram na centar terena

Kao pripadnik ”stare garde”, ne gleda blagonaklono na tehnička pomagala koja su na raspolaganju njegovim mlađim kolegama. Ipak, postoji odluka koju bi vrlo rado ispravio da je svojevremeno mogao da otrči do monitora i da pogleda video snimak:

''Sudio sam revanš utakmicu finala Kupa UEFA 1992. godine. Ajax je posle 2:2 u Torinu, odigrao nerješeno bez golova na svom stadionu i osvojio europski trofej. U finišu utakmice, došlo je do duela kod korner zastavice u kome je talijanski igrač Polikano nesportski i preoštro startao na švedskog reprezentativca Petersena. Nogometaš Ajaxa je morao napustiti igru i zbog teže ozljede nije mogao da nastupi za svoju reprezentaciju na Europskom prvenstvu u Švedskoj. Nisam ga kaznio crvenim kartonom, a da sam imao mogućnost da pogledam usporeni snimak, vjerojatno bih ga poslao u svlačionicu''.

Stadion Koševo u Sarajevu zauzima posebno mesto u memoarima Zorana Petrovića.

''Tamo sam počeo svoju karijeru u Prvoj saveznoj ligi 1979. godine na utakmici Sarajevo-Vardar. Nikada neću zaboraviti scenu kada je poštar ušao na stadion sa onim Tomos mopedom i donio mi neki telegram sve do centra igrališta. Svi su bili u čudu, nitko nije znao o čemu se radi. Ja sam također bio zbunjen, jer se sve to događalo dva minuta prije početka utakmice. Uzeo sam telegram i kada sam otvorio nisam mogao da verujem. Ovi moji prijatelji iz Beograda, moje starije kolege, Dragiša Komadinić, Dušan Čolić, Abe Stanković, napisali su mi pismo i poželjeli sreću u prvoj utakmici na elitnoj sceni'', istaknuo je Petrović.

Domaćin je tada slavio uvjerljivu pobedu protiv tima koji je tek ušao u Prvu saveznu ligu.

''Bilo je 3:0 za Sarajevo, mali Smajić je dao dva gola. Sjećam se da je Sušić odigrao fantastičnu utakmicu. On ih je sam pobedio, iako nije dao gol. To nikada kasnije nisam doživio u svojoj karijeri, da jedan igrač uzme loptu i da nitko ne može da ga stigne. Ja sam ostao pozadi i sreća što ga niko nije srušio, jer ne bih mogao ni da vidim je li bio fauliran. Prošao je 35 metara, nanizao pet, šest protivničkih igrača i šutirao ka golu. Nestvarno. Pape je bio velemajstor nogometa, jedan od najboljih svih vremena u staroj Jugoslaviji'', kazao je Petrović.

Pogođen konzervom

Nažalost, za Koševo ga vežu i ne baš lijepe uspomene.

''Bio sam akter i te utakmice. Sarajevo je protiv Dinama vodilo na poluvremenu sa 1:0, kada je doletjela konzerva piva sa tribine na kojoj su bili smešteni domaći navijači i pogodila me pravo u glavu. Nisam imao drugog izbora nego da prekinem utakmicu. Uvečer je u Dnevniku državne televizije objavljena informacija da je sudac pogođen limenkom piva“, pričao je Petrović i dodao:

''Mene je dva dana kasnije pozvao neki čovek telefonom i predstavio se kao marketing menadžer pivare čijom sam limenkom pogođen. Ja sam ga naravno opsovao i spustio slušalicu. Zvao je još desetak puta naredna tri dana i jedva nekako uspio da me uvjeri da nije šala. Poslali su na adresu moje firme nekoliko paketa njihovog piva, uz zahvalnost što sam im osigurao besplatnu reklamu“.

 

Kopirati
Drag cursor here to close