Jedan i jedan za mene su dva

Superračunalo riješilo vječnu dilemu je li bolji Messi ili Ronaldo!

Oni su taj izračin nazvali ‘Vrednovanje radnji procjenom vjerojatnosti’ odnosno VAEP. Prema njemu, Messijev VAEP po utakmici je 1.21, a Ronaldov 0.61 što dokazuje da je Argentinac sveukupno bolji nogometaš
Sport / Nogomet | 23. 08. 2019. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Messi i Ronaldo

Više od desetljeća stara je debata tko je bolji nogometaš – Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo. Sada su se u nju umiješali i znanstvenici iz Belgije. Za to su se poslužili superračunalom u koje su unijeli podatke koji se tiču njihove igre i utjecaja na događanja na travnjaku.

“Vrijednost nogometaša često određuje broj golova i asistencija. Golovi su rijedak događaj na utakmicama ako se uzme u obzir da se tijekom susreta odigra u prosjeku 1600 akcija. Naš model uključuje sve – udarce, dodavanja, driblinge, startove na loptu – i na osnovu toga donosi izračun”, pojasnio je profesor Jesse Davis.

Oni su taj izračin nazvali ‘Vrednovanje radnji procjenom vjerojatnosti’ odnosno VAEP. Prema njemu, Messijev VAEP po utakmici je 1.21, a Ronaldov 0.61 što dokazuje da je Argentinac sveukupno bolji nogometaš od zvijezde Juventusa.

Znanstvenici su, inače, analizirali podatke igrača s početkom sezone 2013./14. do kraja sezone 2017./18. Analizu donosi belgijska sportska platforma Sporza.

“U prvoj sezoni Messi i Ronaldo bili su jako blizu, a od 2015./2016. Messi je sve bolji”, dodao Tom Decroos, student koji je radio na istraživanju.

“Vidljiv je trend kod većine nogometaša. Ili tijekom susreta imaju puno radnji, ali s manje utjecaja poput Paula Pogbe, ili imate igrače s manje radnji, ali imaju ogroman utjecaj. To je tipično za napadače poput Kanea, Salaha ili Ronalda. Messi je pak poseban: Argentinac sudjeluje u mnoštvo akcija, a one imaju visoku vrijednost”, završio je.

Kopirati
Drag cursor here to close