Minusi

Što su 'mutili' u Cityju pa su kažnjeni?

Minusi, problemi sa sponzorima, kako osigurati potrebnu količinu novca?
Sport / Nogomet | 15. 02. 2020. u 13:23 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Negdje je jednostavno moralo puknuti. Brutalno teški transferi, dolasci, odlasci igrača, potrošnja novca u nevjerojatnim količinama. Tako danas izgleda moderni nogomet, barem iz kuta gledanja onih najboljih, najvećih.

Minusi, problemi sa sponzorima, kako osigurati potrebnu količinu novca? To su stvari teško dostupne običnim smrtnicima, ljudima koji prate nogomet, posebno kad se priča opet o velikim momčadima.

Baš kao što financijski fair playa nije predstavljao nešto na što se baš obraćala pažnja. Uostalom, riječ je o skupu pravila koja su donesena 2009., ali su se počela primjenjivati tek od sezone 2011./2012. A od tada do danas bilo je toliko teških afera u svjetskom nogometu, u vodećim organizacijama (FIFA, UEFA), da nas "taj fair play" baš i nije zanimao. Bilo je određenih kazni, zabrane transfera, ali niti jedna kazna nije bila ovako neugodna, teška. A o čemu se radi?

Rui Pinto sve pokrenuo

Kod financijskog fair playa važno je istaći dvije stvari. Prva je ona kad vlasnik ulaže vlastita sredstva u klub. U tom slučaju klub može u tri godine biti u minusu od 30 milijuna eura. No, ako vlasnik ne ulaže vlastita sredstva, tada je dozvoljeni minus čak šest puta manji, odnosno iznosi pet milijuna eura.

Priča oko Manchester Cityja nije od jučer i sam klub je predmet istrage UEFA-inih regulatornih tijela već određeno vrijeme. Prvo je sve pokrenuo haker Rui Pinto koji je pokrenuo Football Leaks, a onda se pojavio njemački Der Spiegel pa se počelo pričati i pisati o tome kako je Manchester City zaobilazio određena pravila.

Problemi su klub nastali onog trenutka kada se klub rastao s Robertom Mancinijem. Pojavio se minus od 10 milijuna funti koji je trebalo nekako pokriti, a pune ruke posla je imao financijski direktor kluba Jorge Chumillas.

- Mislim da je jedino rješenje dodatna količina sponzorskog novca kako bismo pokrili minus. Kako bismo izbjegli UEFA-ine sankcije, ugovori moraju imati datum kao da su dogovoreni početkom sljedeće sezone, pojasnio je tada Chumilas. Deset dana nakon završetka sezone 2013./2014. Chumillas je dogovorio sponzorske ugovore kojima je klub pokrio dio minusa - 1,5 milijuna funti je platio glavni sponzor Etihad, 5,5 milijuna funti je platila turistička zajednica Abu Dhabija, a 0,5 milijuna funti investicijski fond Aabar. Još je samo trebalo promijeniti datume na potpisanim ugovorima.

Ide žalba, slijedi pravna bitka

Nešto kasnije će se pojaviti dokumenti u kojima se po prvi put optuživali Manchester City i PSG zbog kršenja pravila FFP-a, ali i ali su povezivali sadašnjeg predsjednika FIFA-e Giannija Infantina i bivšeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija koji su pomenutim klubovima gledali kroz prste, pa su im omogućene minimalne kazne. Umjesto 60 milijuna eura, izvukli su se s 20.

- Manchester City je razočaran, ali nije iznenađen priopćenjem Sudskog vijeća UEFA-e. U prosincu 2018. UEFA-in istražitelj najavio je da bi sankcije mogle biti ovakve prije nego li je izvršena bilo kakva vrsta istrage. Manjkav proces UEFA-e pokazao je da nema sumnje u rezultat istraživanja.Žalili smo se svim UEFA-inim tijelima, a sada ćemo nastaviti tražiti pravdu, prvi korak bit će žalba Međunarodnom sportskom sudu čim to bude moguće, poručuju iz Manchester Citya koji bi se vrlo lako zbog nastalih problema mogao vratiti tamo gdje je bio prije nego što je u klub došao bivši tajlandski premijer Thaksin Shinawatra 2007. godine.

Kad je došao Shinawatra

Sjećate se kako je u lipnju mjesecu te godine na Tajlandu državni tužitelj podnio prijavu zbog korupcije u vezi prodaje državnog zemljišta, baš protiv Shinawatre, a ovaj je za nešto više od 120 milijuna eura kupio većinski paket dionica. Kandidata je bilo jer je tadašnji  predsjednik i vlasnik John Wardle očajnički tražio bilo koga kome bi prodao City. Investicijski fond SISU odlučio se ipak za Coventry City, a Noel Gallagher, frontmen Oasisa i veliki navijač Cityja je odustao.

Od tada do nas se puno toga dogodilo, City je došao među najbolje, najbogatije, osvajao je trofeje, nedostajala tek Liga prvaka da se priča zaokruži na najbolji način, ali kako se to obično kaže kod nas. Sve je do jednom. Bez Lige prvaka City bi mogao ostati kraći za 150 milijuna eura godišnje, neki spominju čak i izbacivanje iz Premiershipa, Guardiola je navodno spreman ostati bez obzira na sve, ali je veliko pitanje koji su igrači spremni to napraviti.

Tko je sljedeći?

Naravno, treba vidjeti kako će se stvari razvijati u budućnosti, kako će proći žalba Cityja koji će sasvim sigurno angažirati vrlo jaku odvjetničku momčad za ovaj proces. Ako pak u Cityju izgube ovu bitku, pitanje je hoće li se priča nastaviti dalje, tko bi mogao biti sljedeći klub?

Kopirati
Drag cursor here to close