Želje i promjene

Što se sprema u nogometu Srbije?

Fudbalski savez uz svesrdnu pomoć države, planira izgradnju sedam novih nogometnih objekata širom zemlje i kao šlag na tortu, izgradnju Nacionalnog stadiona…
Sport / Nogomet | 06. 01. 2020. u 10:58 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Fudbalskom savezu Srbije (FSS) zbrajaju se dojmovi poslije glamurozne proslave u Narodnom pozorištu kojom je obilježeno 100 godina od osnivanja Saveza i spuštena zavjesa na 2019. godinu. U razgovoru za Anadoliju, prvi čovjek srbijanske 'kuće nogometa' Slaviša Kokeza, kaže da će sljedeća, 2020. godina, biti još izazovnija, kako na natjecateljskom, tako i na infrastrukturnom planu.

Prioritet svih prioriteta

''Prioritet svih prioriteta je plasman A reprezentacije na Europsko prvenstvo. Imamo nogometaše koji su lideri svojih ekipa u jakim ligama poput talijanske, njemačke, francuske. Imamo kapetana i vođu slavnog Ajaxa, Dušana Tadića, koji je zasluženo osvojio priznanje za najboljeg nogometaša Srbije u protekloj godini. Imamo prvog strijelca Championshipa, lige koja je po kvaliteti u rangu s mnogim elitnim rangovima širom Europe. Tu su i momci koji su bili prvaci Europe i svijeta u omladinskom uzrastu i kada sve to uzmemo u obzir, jasno je da Srbija zaslužuje mjesto među 24 najbolje reprezentacije na kontinentu“, optimist je Kokeza.

Zahvaljujući dugoročnoj viziji koja podrazumijeva razvoj nogometa u vodećim nogometnim središtima Srbije, Fudbalski savez uz svesrdnu pomoć države, planira izgradnju sedam novih nogometnih objekata širom zemlje i kao šlag na tortu, izgradnju Nacionalnog stadiona koji bi postao službeni dom svih reprezentativnih selekcija Srbije.

Mali broj gledatelja

''Pred nama je mnogo izazova i kapitalnih ulaganja koji su preduvjet za sliku nogometne Srbije kakvu svi želimo. Nacionalni stadion je zahtjevan projekt, ali će njegova realizacija Europu i svet dovesti u našu zemlju. Ništa manje značaja ne pridajem izgradnji nogometnih objekata u Leskovcu, Vranju, Subotici, Zaječaru, Loznici i Novom Sadu. To su tereni na kojima će stasati novi asovi, buduće legende srpskog nogometa. Jedan od ciljeva i moja velika želja je finalizacija radova na izgradnji administrativnog centra FSS. Želimo pod isti krov da smjestimo sve izbornike naše nogometne organizacije, zatim Sudačku i Trenersku službu, Udruženja Super i Prve lige Srbije, Fudbalski savez Beograda... Mnogo ćemo lakše i efikasnije funkcionirati kada svi budemo na jednom mjestu'', istakao je Kokeza.

Predsjednika FSS ne brine podatak da je posljednje dvije utakmice Srbije na domaćem terenu pratio mali broj gledatelja na tribinama stadiona Crvene zvezde.

''Iza nas je turbulentan period pun oscilacija kada je riječ o igrama i rezultatima A reprezentacije. Publika nije bila zadovoljna partijom protiv Luksemburga i to je sasvim normalno. Svi koji se razumijemo u nogomet, konstatirali smo da igra nije bila na razini našeg tima. Ne možemo se praviti ludi, da pričamo kako je sve sjajno, a nije. Siguran sam da je izbornik vidio tko je od igrača bio daleko od svog reprezentativnog renomea i tko su, s druge strane, oni na koje može i dalje ozbiljno da se računa. U ekipi mora vladati jedinstvo, kemija je osnova dobre atmosfere i očekujem da ona bude mnogo bolja nego u prethodnom periodu. Rekao sam i ponovit ću – Srbiji je mjesto na Europskom prvenstvu. Želimo po svaku cijenu povezati dva velika natjecanja, što našoj reprezentaciji nije pošlo za rukom punih 20 godina. Norveška je prvi korak k zacrtanom cilju, očekujem pobjedu u Oslu i plasman u finale play-offa Lige nacija'', rekao je Kokeza.

Kult reprezentacije

Jasno je da se kult reprezentacije stvara rezultatima, ali rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije pokušava i na druge načine da svoju reprezentaciju približi narodu i navijačima.

''Pokrenuli smo razne akcije koje imaju za cilj da stvore fluid između nogometaša i nacije. Kada se jedan Dušan Tadić, sasvim iznenada i bez najave, pojavi na satu njemačkog jezika u nekoj Osnovnoj školi, kada sjedne u đačku klupu i dopusti da mu učiteljica postavlja pitanja u punoj učionici, to šalje pozitivnu sliku u javnost. To govori o tome da su i asovi svjetske klase ustvari ljudi od krvi i mesa. Tako su Milinković-Savić i Maksimović šetali beogradskim ulicama, družili se s prolaznicima, kucali na vrata u okolnim zgradama i poklanjali ulaznice zbunjenim, ali oduševljenim stanarima. Nije našim igračima bilo teško da odu i van Beograda i da na sličan način usreće djecu u Mladenovcu i Nišu. Svakako da ćemo s akcijom ’Navijaj za Srbiju’ nastaviti i prilikom narednog okupljanja i želja nam je da na utakmicama reprezentacije nema više podjela na ’zvezdaše’ i ’partizanovce’, nego da svi budemo jedinstveni i da navijamo za Srbiju“, kazao je Kokeza.

Suđenje je, generalno, vječita tema u nogometnim forumima na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Predsjednik FSS ne beži od kritika da je na mečevima Superlige Srbije bilo loših sudačkih odluka tijekom jesenje polusezone, ali smatra da postotak tih grešaka ne djeluje toliko zabrinjavajuće.

Sudačke greške

''Odigrano je oko 400 utakmica na terenima Super i Prve lige Srbije. Ispravite me ako griješim, ali ne vjerujem da je na više od 15 bilo velikih sudačkih grešaka. To je otprilike 3 posto od ukupnog broja odigranih utakmica. A nitko ne govori o onih 97 posto , jer kod nas tabloidi uglavnom pišu o negativnim pojavama u nogometu. Da se razumijemo, brine me i tih 3 posto, ali pogledajte što se događa na utakmicama širom Europe. Skoro smo na meču grčkog prvenstva imali odluku koja je direktno utjecala na rezultat. Videli ste kakav je penal dosuđen Bugarskoj na utakmici s Crnom Gorom. Da se na vraćam na našu situaciju protiv Švicarske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji''', naglasio je Kokeza.

''Uvođenje i primjena VAR sustava je jedan od naših prioriteta u narednom periodu i raduje me činjenica da smo poduzeli konkretne korake po tom pitanju. Bit će nam svima neophodno vrijeme da se priviknemo na video-tehnologiju, ali siguran sam da će ona smanjiti tenzije koje su prisutne na našoj nogometnoj sceni. Među igračima, klupskim dužnosnicima, navijačima, sucima... Mislim i na tenzije u Fudbalskom savezu Srbije. Kod nas je već 20 godina tako, kada pogriješi sudac, kriv je FSS i predsjednik Saveza. VAR već duže vrijeme izaziva žestoke diskusije u cijelom svijetu. Neku su za, neki protiv i svatko ima svoje argumente. Ali je činjenica da može da pomogne kod jasnih i očiglednih grešaka'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close