Crni scenarij

Što ako se liga prekine? U Europu bi išao Velež, ali ne i Zrinjski

Premijer liga Bosne i Hercegovine otišla je na prvu stanku u 2021. godini, a iz Republike Srpske se lagano porvukla najava kako bi se i ova sezona mogla prekinuti.
Sport / Nogomet | 22. 03. 2021. u 16:44 S.B. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošla sezona u Premijer ligi BiH prekinuta je u ožujku, a nikada nije nastavljena jer su iz Republike Srpske postavili "rampu", odnosno zabranili su treninge i natjecanja sve dok nije postalo prekasno da se sezona privede kraju.

Mnogi i dalje vjeruju da je to napravljeno kako bi se pogodovalo banjalučkom Borcu, klubu čiji su čelnici praktično "zavladali" Nogometnim savezom BiH, koji je tada zauzeo taman onu poziciju koja ga je vodila u Europu.

Sada je opet iz Republike Srpske došla najava da bi se na tom području mogla dogoditi zabrana i profesionalnih natjecanja, što je najavio direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković.

Tajming njegove najave je zanimljiv jer je došla taman onda kada je Borac izbio na treću poziciju, čime su podgrijane “teorije zavjere” da će se opet prekinuti Premijer liga kako bi se pogodovalo Borcu.

Posljednje kolo Premijer lige prije pauze rasplelo se tako da Borac, Velež i Zrinjski imaju isti broj bodova. Borac je sada ispred Veleža i Zrinjskog, no ako bi se sezona prekinula Borac tu ne bi ostao.

Ako bi sezona sada završila formirala bi se posebna ljestvica s Borcem, Veležom i Zrinjskim. Najprije bi se posmatrao međusobni omjer dva tima, a s obzirom na to da je omjer između Borca i Veleža identičan, gledao bi se ukupan broj postignutih golova ova tri tima u međusobnim duelima. Borac je dao četiri, dok su Rođeni postigli gol više.

Borac ima bolji omjer sa Zrinjskim, jer je pobijedio s 1:0 u Banja Luci, a dao je gol u Mostaru (1:2). 

Sve nedoumice oko eventualnog konačnog plasmana u slučaju prekida lige riješio je Suad Salihbašić, drugi potpredsjednik Natjecateljske komisije NS BiH.

"Velež bi bez ikakve dileme bio u tom slučaju treći na ljestvici, potom banjalučki Borac pa tek onda Zrinjski na petom mjestu. Ovako bi glasila ljestvici u slučaju prekida isključivo zbog Covida-19, ali mi smo uvjereni da se to neće desiti i da će sezona biti završena onako kako treba, a to je na terenu", izjavio je za Mondo Salihbašić.

U svakom slučaju, Borcu bi, kao i lani, opet odgovarao prekid. Svugdje u Europi lige se normalno igraju, no BiH nije normalna država.



Kopirati
Drag cursor here to close