Kvalifikacije za EURO 2020.

Start u Astani, završnica na Wembleyu

Prvi put nemamo službeno jednog domaćina, tek je poznato da se završnica igra u 12 gradova s tim da će London, odnosno stadion Wembley, biti domaći polufinala i finala.
Sport / Nogomet | 21. 03. 2019. u 09:11 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Utakmicom između Kazahstana i Škotske otvara se nova stranica u povijesti europskog nogometa jer su ove kvalifikacije za EURO 2020. po mnogo čemu posebne. Prvi put nemamo službeno jednog domaćina, tek je poznato da se završnica igra u 12 gradova s tim da će London, odnosno stadion Wembley, biti domaći polufinala i finala.

Pored Londona Europsko prvenstvo će se igrati u njemačkom Münchenu (Allianz), talijanskom Rimu (Olimpico), azerbajdžanskom Bakuu (Olimpijski stadion), ruskom Sankt Peterburgu (Krestovski), rumunjskom Bukureštu (Arena Nationala), nizozemskom Amsterdamu (Johan Cruyff Arena), irskom Dublinu (Aviva), španjolskom Bilbau (San Mames), mađarskoj Budimpešti (Puskas Arena), škotskom Glasgowu (Hampden Park) i danskom Kopenhagenu (Parken).

U kvalifikacijama sudjeluju sve reprezentacije, pa čak i branitelj naslova Portugal, uz preostale 54 reprezentacije koje su podijeljene u 10 skupina (pet po pet, pet po šest reprezentacija).

Nema doigravanja, po dvije reprezentacije iz svake skupine će ići na Europsko prvenstvo (20), dok ćemo preostala četiri sudionika dobiti kroz Ligu naciju koju smo pratili prošle godine. Zato nije isključeno da se eventualno neka "manje" kvalitetna ili manje zvučna reprezentacija nađe na završnoj smotri.

Siguran plasman u doigravanje imaju pobjednici grupa Lige nacija, ali ako se pobjednik već plasirao na Europsko prvenstvo zamijenit će ga naredni najbolje plasirana reprezentacije iz iste lige.Ako nema dovoljno nekvalificiranih reprezentacija iz iste lige, mjesto u doigravanju pripada najboljoj ekipi u ukupnom plasmanu.

Gledajući Ligu nacija za sada plasman u play off imaju osigurane reprezentacije Engleske, Kosova (skupina A), Portugala, Ukrajine, Srbije (skupina B), Bjelorusije, Nizozemske (skupina C), Švicarske, Danske, Gruzije (skupina D), Norveške, Švedske (skupina F), Sjeverne Makedonije (skupina G), Škotske (skupina I), te BiH i Finske (skupina J).

Od ovih kvalifikacija kompletan ciklus će biti zaključen unutar jedne godine. Do sada su trajali od rujna jedne do studenog naredne godine. Ovaj put priča starta u ožujku, termini su još u lipnju, rujnu, listopadu i studenom.

Iako je uvijek aktivna ona kako danas svi igraju nogomet, realno u pojedinim skupinama ne bi trebalo biti neke velike dileme. Engleska i Češka bi trebali voditi glavnu riječ u skupini A. Portugal je veliki favorit skupine B, dok su Ukrajina i Srbija kandidati za drugog putnika iz ove skupine na EURO. Nikakve dileme nema u skupini C, tu su Nizozemska i Njemačka, dok će se u skupini D Republika Irska pokušati pokvariti račune Švicarcima i Dancima.

Favorit broj jedan u skupini E je svakako Hrvatska, borba za drugo mjesto bi mogla biti nešto zanimljivija, kandidati su Slovačka i Wales. Ono to je Hrvatska u ovoj skupini, to je Španjolska u prvoj narednoj (F). Ostaje nam da vidimo što mogu napraviti Norveška, Rumunjska i Švedska. Poljska i Austrija su najbolje reprezentacije skupine E, dok je Francuska, naravno, daleko ispred Turske i Islanda (H). Ista stvar je s Belgijom, odnosno prvim pratiteljima Rusijom i Škotskom.

Posljednja skupina J nudi zanimljivo društvo. Po imenu i reputaciji Italija bi trebala biti prvi favorit, ali Azzurri nisu igrali na Svjetskom prvenstvu pa su potrošili nešto kredita stečenog na ugled. Svoje adute imaju BiH i Grčka, tako da je sve moguće u ovom društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close