Rasizam ili huliganizam?

Srušen kip Zlatana Ibrahimovića u Malmou!

Oborena je, odnosno prepilana statua Zlatanovog spomenika u Malmöu, a glava kipa je obvijena plavom majicom s natpisom u žutoj boji "Sverige".
Sport / Nogomet | 05. 01. 2020. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legenda švedskog nogometa, Zlatan Ibrahimović, početkom listopada stigao je u rodni Malmö, u kojem mu je švedski nogometni savez postavio veliki brončani kip.

Najbolji švedski nogometaš svih vremena sam je otvorio svoj spomenik, a na svečanosti je bilo nekoliko tisuća njegovih sugrađana. Izradu i postavljanje kipa platio je švedski savez, a dva i pol metra visoka skulptura teška je oko 500 kilograma.

Kip je već nekoliko puta vandaliziran. Prvo je netko na njemu ostavio dasku za WC, a Ekspressen je tada pisao da je taj potez osveta za izdaju koju je Ibrahimović počinio kada je postao jedan od suvlasnika švedskog Hammarbyja.

Navijači su kipu otkinuli nos, obojili ga u bijelo i otkinuli mu nogu, a sinoć su otišli i korak dalje.

Oborena je, odnosno prepilana statua Zlatanovog spomenika u Malmöu, a glava kipa je obvijena plavom majicom s natpisom u žutoj boji "Sverige".

Proteklih dana Zlatan Ibrahimović ponovno je postao član talijanskog Milana, nakon osam godina izbivanja, u svojoj 39.

U dresu Milana ranije je odigrao 85 utakmica i zabio 56 golova. Sakupio je 24 asistencije uz 14 žutih i tri crvena kartona. S njim je Milan osvojio posljednja dva trofeja, naslov prvaka 2011. i domaćeg Superkupa.

Reakcije iz Švedske za rušenje "Zlatana"

Frida Trölmyr, povjerenica za kulturu i sport Malmea ogorčena je zbog ovakovog postupanja dijela švedskih građana.

"Razumijem da su mnogi razočarani Zlatanoviim postupkom, ali nitko im ne brani iznijeti svoje stavove na demokratski način, a ne ovako"!

Peter Linde, autor zlatnog  "Zlatana"  izjavio je: "Ne razumijem ovo. Nema veze ni s nogometom niti s umjetnošću. Neopisivo žalosno".

Švedski mediji pišu kako je u međuvremenu kip premješten do radionice za repariranje, a gradske vlasti Malmea bi uskoro trebale raspravljati o prijedlogu da se statua Zlatana Ibrahimovića izmjesti iz tog grada.

Kopirati
Drag cursor here to close