EURO 2020

Hrvatska - Engleska

Igrači obje momčadi na Wembleyju.
Sport / Nogomet | 13. 06. 2021. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počela utakmica 1. kola skupine D Europskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Engleske.

Igrači obje momčadi stigli na Wembley. Počelo zagrijavanje.

Objavljeni su početni sastavi:

Engleska: Pickford - Trippier, Mings, Stones, Walker - Mount, Rice, Phillips - Sterling, Kane, Foden

Hrvatska: Livaković - Gvardiol, Ćaleta-Car, Vida, Vrsaljko - Brozović - Perišić, Kovačić, Modrić, Kramarić - Rebić.

Premda zbog strogih epidemioloških mjera "Vatreni" u Londonu nisu mogli računati na podršku navijača kao inače, na tribinama Wembleyja bilo je i hrvatskih navijača.

Hrvatskih navijača nije bilo mnogo, no "Vatreni" su imali potporu na otvaranju EURO-a. Dio ih se stigao iz domovine, mnogo ih radi na "Otoku", a bilo je hrvatskih navijača i iz ostalih zemalja.

Da nije bilo koronavirusa na tribinama "hrama otočkog nogometa" bilo bi više od 20.000 hrvatskih navijača. Nažalost, za prvi krug EURO-a kapacitet Wembleyja je smanjen na svega 22.500 gledatelja pri čemu je HNS dobio 2.200 ulaznica za "hrvatski sektor".

HNS je potvrdio kako su sektori za hrvatske navijače popunjeni na sve tri utakmice što se prodanih ulaznica tiče, što znači oko 2.200 mjesta na Wembleyju te oko 1.800 ulaznica na Hampden Parku. No, upitno je koliko ih je zaista stiglo do Londona.

"Nakon što su određeni novi kapaciteti stadiona u kontekstu epidemije, UEFA je obavila ždrijeb za one reprezentacije gdje je broj zadržanih ulaznica nadmašio novi kapacitet, a to je bio slučaj i s našom reprezentacijom. Dakle, više je naših navijača htjelo zadržati ulaznice nego što je bio novi kapacitet, pa je održan ždrijeb te je UEFA obavijestila one koji nisu imali sreće u ždrijebu i vratila im puni iznos novca na račun s kojeg su kupili ulaznice," poručili su iz HNS-a dodavši kako se ne mogu baviti nagađanjem koliko će navijača zaista iskoristiti svoje ulaznice u kontekstu ograničenja koje su trenutno na snazi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nažalost, britanske vlasti nisu maknule Hrvatsku s liste država koje moraju u desetodnevnu karantenu pri ulasku u zemlju pa su tako na Wembleyu mogli samo oni koji su odradili karantenu ili su u UK već duže vrijeme. Dio ih je zbog toga sasvim sigurno odustao od puta, no ulaznice se moglo kupiti na crnom tržištu što su sigurno iskoristili Hrvati koji rade i žive na "Otoku".

Uoči početka utakmice engleski navijači su kleknuli u znak borbe protiv rasizma, dok svjetski doprvaci, kao što su to već ranije najavili.

Zanimljivo, Engleski nogometni savez (FA) je prije utakmice objavio pismo kojim je pozvao svoje navijače da podrže igrače i ne zvižde im prilikom klečanja. Poručili su kako igrači to čine u borbi protiv diskriminacije, nepravde i nejednakosti.

"Ova gesta jedinstva i borbe protiv nejednakosti može se pratiti sve do 18. stoljeća. Nije novost, a engleski je nogomet vrlo jasno dao do znanja da to ne vidi kao usklađenost s političkom organizacijom ili ideologijom," poručio je FA.

 
Kopirati
Drag cursor here to close