Europski parlament

Sport treba štititi od pojava kojima je motiv samo profit, poput Superlige

U rezoluciji stoji da se EP ''snažno protivi odcijepljenim natjecanjima kojima se potkopavaju spomenuta načela i ugrožava stabilnost cjelokupnog sportskog ekosustava''.
Sport / Nogomet | 23. 11. 2021. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament protivi se formiranju Superlige, inicijative najbogatijih klubova za odvojeno nogometno natjecanje, te se zalaže za europski sportski model koji je u izravnoj suprotnosti s gomilanjem profita.

Rezoluciju Europskog parlamenta (EP) o politici EU-a u prema sportu u srijedu je prihvatilo 592, a odbacilo 36 zastupnika. U njoj se poziva na očuvanje europskog sportskog modela koji je solidaran, pravedan i otvoren za sve, neovisno o lokaciji i društvenom statusu, javlja Hina.

U rezoluciji stoji da se EP ''snažno protivi odcijepljenim natjecanjima kojima se potkopavaju spomenuta načela i ugrožava stabilnost cjelokupnog sportskog ekosustava''.

Izvjestitelj za ovu rezoluciju poljski je zastupnik iz redova Europske pučke stranke Tomasz Frankowski, bivši nogometaš. U svojoj karijeri zabio je deset golova za poljsku reprezentaciju te je jedan od najboljih strijelaca u povijesti poljske lige, a nekoliko godina igrao je i za Strasbourg, grad u kojem je u utorak izglasana njegova rezolucija.

Tijekom rasprave o rezoluciji u ponedjeljak zastupnici su kao negativan primjer navodili nogometnu Superligu, natjecanje koje je u travnju ove godine predložilo šest engleskih, tri španjolska i tri talijanska prvoligaša, želeći napustiti postojeća europska natjecanja. Iza ideje stoji investicija američke banke J.P. Morning Chase vrijedna nekoliko milijardi eura.

Nakon snažnih kritika javnosti i nogometnog svijeta, engleski klubovi objavili su da su odustali od Superlige, no britanski mediji pišu kako ju se još nije odbacilo, nego je samo stavljena na čekanje.

Financial Times piše kako su Real Madrid, FC Barcelona i Juventus, tri kluba koja nisu odustala od te ideje, podnijela tužbu Europskom sudu pravde, kritizirajući UEFA-u i FIFA-u za monopol na europski nogomet.

Frankowski je naglasio kako se europski sport mora zaštiti od pojava poput Superlige.

''Danas želimo poručiti svima koji nas slušaju - sport je za sve. Moramo povući crtu između društvenih i komercijalnih aspekata sporta. On mora doprinositi svima, a ne samo profesionalcima“, naglasio je Poljak i pozvao na veća izdvajanja za lokalni sport.

Frankowski je dodao da Europska unija ne može podržati ligu elitnih klubova u kojoj bi oni međusobno dijelili sav profit.

Poljak se osvrnuo i na dodjelu domaćinstava budućih sportskih natjecanja, kazavši da se ona ne bi trebala održavati tamo gdje se krše temeljna ljudska prava. Svjetsko nogometno prvenstvo iduće se godine održava u autokratskom Kataru, što je dio javnosti kritizirao zbog izvještaja o kršenju ljudskih prava migranata koji rade u robovlasničkim uvjetima u toj zaljevskoj državi na pripremi prvenstva.

Zastupnici EP-a složili su se da sport mora biti otvoren i dostupan svima, no da bi se taj cilj ispunio, nije dovoljno samo zaustaviti Superligu.

Magdalena Adamowicz iz EPP-a izjavila je da su potrebna veća ulaganja u razvoj sportske infrastrukture u ruralnim krajevima jer to sprječava depopulaciju udaljenih i izoliranih regija.

''Treba nam sveobuhvatan pristup sportu ako želimo da on bude dostupan svima, bez obzira na socio-ekonomski status“, dodala je.

Europski parlament upozorio je na to da je sport nedostupan i mladima iz siromašnih obitelji koji si ne mogu priuštiti potrebnu opremu ili platiti članarinu sportskim klubovima. Zbog toga su zastupnici u rezoluciji pozvali „države članice da uvedu posebne mjere kako bi djeci u socijalno nepovoljnom položaju omogućile pristup sportu koji uključuje velike troškove opreme i naknade, uključujući zimske sportove“.

Rosa D'Amato iz bloka Zelenih rekla je da zemlje članice moraju redistribuirati proračunska sredstva u korist amaterskih klubova i organizacija te uključiti što više školske djece u sportske aktivnosti.

''Europska unije treba izvršiti pritisak na zemlje članice da povećaju broj školskih sati tjelesne kulture i uvedu programe kvalitetne obuke za sve nastavnike i trenere“, smatra D'Amato.

Petra Kammerevert iz Kluba europskih socijaldemokrata (S&D) istaknula je problem nedovoljne uključenosti žena u sportskim upravljačkim tijelima, a u usvojenom dokumentu potiče se veća zastupljenost navijača te pripadnika etničkih manjina na vodećim položajima i u odborima klubova.

Osim toga, europarlamentarci su zatražili jednake novčane premije za sportaše i sportašice te olimpijce i paraolimpijce, navodeći primjer Irske koja je to učinila za svoje nogometaše i nogometašice.

Zastupnici su pozvali i na suradnju između Europske komisije, nacionalnih i međunarodnih sportskih organizacija te država članica radi prevencije brojnih kaznenih djela u području sporta kao što su namještanje utakmica, upotreba dopinga, ilegalni video prijenosi te iskorištavanje i ucjenjivanje maloljetnih sportaša.

Kopirati
Drag cursor here to close