Stanje pred utakmicu

Splitska policija dočekuje mađarske navijače

Potvrdio je da ima privođenja navijača, no minimalno u odnosu na ukupna događanja pa su tako tijekom jutra tri osobe dovedene u policijsku postaju zbog prekršaja.
Sport / Nogomet | 10. 10. 2019. u 17:26 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ranim popodnevnim satima stanje sigurnosti u Splitu, uoči susreta nogometnih reprezentacija Hrvatske i Mađarske, je zadovoljavajuće, ocijenila je policija.

Voditelj preventive splitsko-dalmatinske policije Paško Ugrina kazao je novinarima koji su s policajcima obišli grad da je stanje javnog reda i mira zadovoljavajuća te da nisu zabilježena “nikakva sigurnosno-interesantna događanja”, kao ni sukobi navijačkih skupina.

“Indikativan je veliki broj dolazaka mađarskih navijača ne organizirano na splitsko područje. Radimo prihvat i prepratu mađarskih navijača u fun zonu kod Spaladium arene. Očekujemo da se ovakvo stanje nastavi do početka utakmice, a popodne će nam biti prioritet protočnost prometa. Trenutno nemamo nikakvih dojava o neredima”, kazao je Ugrina.

Dodao je da policija ima tzv. spotere, odnosno ljude koji dobro poznaju navijački milje. Interakcije se, kaže, odvijaju na terenu i sve ide po planu.

Potvrdio je da ima privođenja navijača, no minimalno u odnosu na ukupna događanja pa su tako tijekom jutra tri osobe dovedene u policijsku postaju zbog prekršaja. Pritom nema ozlijeđenih, a ni devastiranja imovine, kazao je Ugrina, dodajući da od mađarskih navijača dobivaju pohvale za osiguran prihvat i vozila s kojima su stigli u Split.

Da je stanje na stadionu i oko njega sigurno uvjerili su se i novinari kojima je pomoćnik načelnika Policijske postaje Sinj Mirko Beović rekao da je u osiguranje oko stadiona uključeno tridesetak policijskih službenika koji su tu još od nedjelje. Za kontrolu koriste sve najmodernije uređaje koji su im dostupni te prikupljaju sve dostupne informacije i “saznanja s više razina”.

“Sve informacije koje smo imali smo razradili, potom uzeli u obzir one vjerodostojne prema kojima smo napravili plan te prema njemu danas i postupamo. Nadamo se da će sve proći u najboljem redu”, poručio je Beović, još jednom zamolivši građane da se na stadion upute ranije kako bi prošli provjeru.

Za Rivu i uže središte grada zadužen je načelnik Druge policijske postaje Ante Balov koji je novinarima izjavio kako je kontinuirano već nekoliko dana, a danas pojačano, angažiran veliki broj policajaca kako bi spriječili eventualna protupravna ponašanja. Otkrio je kako je na tom poslu angažirana većina policijskih službenika iz policijskih postaja te dodao da na prilaznim pravcima Splitu imaju punktove na kojima nadziru domaće i strane navijače.

“Sve informacije koje imamo prosljeđujemo u Operativno-komunikacijski centar, a onda nas oni dalje raspoređuju na lokacije gdje smo najpotrebniji. Do sada ne bilježimo nikakve događaje niti imamo značajnije intervencije, a vjerujem da je tome doprinijela policija, odnosno naša nazočnost u gradu”, ispričao je Balov. Ustvrdio je da sigurnost u Splitu trenutno ne može biti na većoj razini te da je u njegovom sektoru angažirano oko 150 policijskih službenika, prenosi Hina.

U ranim poslijepodnevnim satima u fun zonu kod Spaladium arene došlo je nekoliko autobusa s mađarskim navijačima. Tamo ih je ukupno šestotinjak, a do kraja dana policija očekuje da će ih u toj zoni biti oko 1500. Novinare koji su s policijom išli po Splitu dočekali su dobro raspoloženi, uzvikujući navijačke usklike i pjevajući pjesme.

Za njih je zadužen pomoćnik zapovjednika Interventne jedinice policije Split Siniša Stipandžija koji je kratko izjavio da su strani navijači pod nadzorom policijskih službenika.

“Nadziremo dio navijača koji je došao dan ili dva ranije, kao i ove koje pristižu danas preko auto ceste, tamo ih prihvaćamo i dovodimo ovdje. Tu će biti sve do koji sat prije utakmice kada ćemo ih organizirano prebaciti na stadion. Oni surađuju s nama u potpunosti, po gradu slušaju naše zapovijedi, prihvaćaju naše savjete i okupljaju se u fun zoni. Iste takve upute su dobili i u Mađarskoj putem međunarodne policijske suradnje”, otkrio je Stipandžija.

Kopirati
Drag cursor here to close