11 trofeja

Španjolski klubovi osvojili najviše trofeja Kupa UEFA, slijede Englezi i Talijani

Crvena Zvezda jedini je klub iz regije koji je igrao finale, a meč na “Marakani“ bio je jedan od najposjećenijih u povijesti.
Sport / Nogomet | 20. 08. 2020. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometni klubovi iz Španjolske osvojili su najviše trofeja Kupa UEFA i njegove nasljednice Europa lige koja će sutra u finalu dobiti i osvajača za proteklu sezonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sutra će u njemačkom Kelnu finale Europa lige igrati petostruki osvajač Sevilla i trostruki osvajač Inter, a riječ je o natjecanju koje se održava od 1971. godine, a ranije se zvalo Kup UEFA.

Španjolski klubovi su osvojili 11 trofeja tog europskog natjecanja, a klubovi iz te zemlje su igrali i pet finala u kojima su doživjeli poraze.

Engleski klubovi su također u 16 navrata igrali finale Kupa UEFA ili Europa lige, ali su osvojili devet trofeja, koliko u vitrinama imaju i talijanski klubovi koji su sudjelovali u 15 finala.

Njemački klubovi su iz 14 sudjelovala u finalima osvojili šest titula, a klubovi iz Nozozemske su se iz sedam sudjelovanja u finalima domogli četiri pehara.

Zanimljivo je da su francuski klubovi sudjelovali u pet finala Kupa UEFA, ali da su u svim tim duelima doživjeli poraze i nisu osvajali to natjecanje. Škotski klubovi su pak imali tri neuspješna nastupa u finalima.

Od klubova iz regije finale je Kupa UEFA 1979. godine igrala je Crvena zvezda koja je u neizvjesnom dvomeču poražena od Borussie Munchengladbach (1:1 i 1:0).

Treba reći da je meč na beogradskoj “Marakani“ gledalo oko 87.000 gledatelja, po čemu je taj meč ušao u povijest kao jedan od najposjećenijih finala Kupa UEFA.

Više navijača bilo je samo 1985. godine na “Santiago Bernabeu“ kada je Real Madrid dočekao Videoton, mađarsku ekipu koja je u polufinalu u posljednjim trenucima meča na “Grbavici“ postigla gol i spriječila prolazak sarajevskog Željezničara u finale.

 

Kopirati
Drag cursor here to close