Najbolji od najboljih

SP Rusija: Do sada 50 hat-trickova

Amerikanac Bert Petenaude je prvi igrač u povijesti svjetskih prvenstava koji je na jednoj utakmici zabio tri gola.
Sport / Nogomet | 08. 06. 2018. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na dosadašnjih 20 svjetskih nogometnih prvenstava postignuto je 50 hat-trickova, a četiri nogometaša su upisala po dva hat-tricka.

Amerikanac Bert Petenaude je prvi igrač u povijesti svjetskih prvenstava koji je na jednoj utakmici zabio tri gola. Bilo je to na prvom SP-u 1930. u pobjedi SAD protiv Paragvaja (3-0).
Dva dana nakon njega tri gola u jednoj utakmici zabio je I Argentinac Guillermo Stabile u pobjedi ‘Gauča’ protiv Meksika 6-3.

Mađar Laszlo Kiss najbrže je postigao tri gola na jednoj utakmici na svjetskim prvenstvima. U susretu protiv Salvadora na SP-u 1982. godine upisao je hat-trick u razmaku od svega sedam minuta. Prvi gol je zabio u 70. minuti, drugi u 74., a treći u 77. minuti, a zanimljivo u igru je ušao u 55. minuti. To je ujedno i jedini slučaj u povijesti svjetskih prvenstava da je jedan pričuvni igrač zabio tri gola na jednoj utakmici.

Englez Geoff Hurst jedini je nogometaš kojem je uspjelo upisati hat trick u finalu SP-a. Na slavnom Wembleyu 1966. godine zabio je tri gola u pobjedi Engleske protiv Njemačke 4-2. Nad njegovim drugim, a engleskim trećim golom u toj utakmici još uvijek stoji oblak sumnje jer nikada nije utvrđeno je li lopta prešla crtu ili nije. Sudac je na intervenciju pomoćnika gol priznao.

Argentinac Gabriel Batistuta jedini je nogometaš koji je zabilježio hat-trick na dva uzastopna svjetska prvenstva. To mu je uspjelo 1994. i 1998. godine. Zanimljivo, obje utakmice igrane su 21. lipnja - prvo je zabio tri gola Grcima (4-0), a četiri godine kasnije i reprezentaciji Jamajke (5-0). Na isti datum u Nižnji Novgorodu će igrati Argentina i Hrvatska, no Batistuta je odavno u igračkoj mirovini.

Dva puta su hat-trick upisali i Mađar Sandor Kocsis protiv Sjeverne Koreje i SR Njemačke na SP-u 1954. godine, Francuz Just Fontaine četiri godine kasnije protiv Paragvaja i SR Njemačke, te Nijemac Gerd Müller na SP-u 1970. godine protiv Bugarske i Perua.

Kopirati
Drag cursor here to close