Vahid Halilhodžić

Smjena generacija je normalna stvar, Prosinečki je na dobrom putu

Halilhodžić je tijekom boravka imao priliku sjesti i razgovarati s izbornikom reprezentacije BiH Robertom Prosinečkim, koji ga je detaljnije upoznao o stanju u reprezentaciji.
Sport / Nogomet | 19. 05. 2018. u 10:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih nogometnih trenera Vahid Halilhodžić u proteklom razdoblju je boravio u Bosni i Hercegovini, gdje je primio nagradu Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini (EpuBiH), a izabran je za jednog od četiri dobitnika nagrade ''Osoba godine'' Večernjakovog pečata u Mostaru.

Halilhodžić je tijekom boravka imao priliku sjesti i razgovarati s izbornikom reprezentacije BiH Robertom Prosinečkim, koji ga je detaljnije upoznao o stanju u reprezentaciji i planovima za budućnost bh. nacionalne momčadi.

U razgovoru za Fenu, Halilhodžić je naglasio da nije imao priliku gledati utakmice reprezentacije BiH pod vodstvom Prosinečkog, ali malo bolje je upoznat sa situacijom u momčadi i vjeruje da je nakon neuspjeha u prošlim kvalifikacijama hrvatski stručnjak na dobrom putu da uspješno provede smjenu generacija.

''Nisam gledao protekle utakmice reprezentacije zbog svojih obaveza, ali sjedio sam s Prosinečkim i zaželio mu sreću na klupi reprezentacije. Neće mu biti lako, ali osjeća se poboljšanje atmosfere u reprezentaciji BiH. Reprezentacija doživljava smjenu generacija, a to je normalna stvar u svijetu nogometa. Jedni igrači dolaze, drugi odlaze, moramo se okrenuti prema mladosti, veterane ispratiti na adekvatan način. To je životni ciklus koji trebamo prihvatiti'', rekao je Halilhodžić.

Foto: Fena / Vahid Halilhodžić

Ističe da izbornik u takvim situacijama mora imati jasno definirane ciljeve, te da mora biti spreman na sve jer si iznenađenja ne može priuštiti.

''Izbornik mora znati što treba učiniti danas i u budućnosti. Uloga Prosinečkog je sada da stvori ekipu koja će se pokušati plasirati na europsko i svjetsko prvenstvo. Jedan ciklus je završen, nažalost ekipa se nije plasirala na svjetsko prvenstvo što su svi doživjeli kao neuspjeh, a sada je na njemu da odluči s kojim igračima će ući u novi ciklus kvalifikacija. Očekuju ga kvalifikacije s novim snagama, ambicijama i idejama da bi se stvorila lijepa atmosfera za rad i napredak. Ako to obavi kako treba, uspjesi će doći nakon toga'', navodi bh. stručnjak.

Halilhodžić je u travnju dobio otkaz na klupi Japana, iako je uspio izboriti plasman na svjetsko prvenstvo u Rusiji koje počinje sljedećeg mjeseca. Iznanadni otkaz mu je veoma teško pao, a naglašava da još uvijek pokušava saznati prave razloge raskida suradnje.

''U Japanu sam preživio veliki šok, emocije su još uvijek prisutne i ja ne mogu shvatiti što se dogodilo, iako sam dobio neka saznanja. Sve mi je to naivno da se moglo tek tako dogoditi, otkaz mi je teško pao jer sam imao rezultate, napravio program priprema, a imao sam i odličnu konferenciju za medije pred oko 500 novinara u fantastičnoj atmosferi. Svi su se pitali što se dogodilo, ali i meni nije bilo jasno. Netko kaže da se politika uplela, netko sponzori, a netko da su neki igrači bili nezadovoljni. Ja međutim još uvijek tražim odgovor'', objasnio je Halilhodžić.

Sudjelovao je na prošlom svjetskom prvenstvu u Brazilu i napravio odličan rezultat s reprezentacijom Alžira, s kojom je u osmini finala izgubio od prvaka svijeta Njemačke. Na svjetskom prvenstvu u Rusiji favorizira Brazil, za koji smatra da je kompletna momčad.

Foto: Fena / Vahid Halilhodžić

''Za reprezentaciju Brazila sve ovisi koliko će spreman biti Neymar, koji je važna karika u njehovoj momčadi. Njihov nogomet je puno evoluirao. Brazilci koji imaju puno talenta konačno su shvatili da nogomet ima dvije faze, napad i obranu, odnosno da kada nemaš loptu moraš igrati obranu. Igrali smo protiv Brazila i vidio sam da njihov izbornik zahtijeva obranu i presing bez lopte. Igraju kao momčad i smatram da će biti glavni favorit. Poslije njih naravno tu su reprezentacije Španjolske, Njemačke, a strašnu ekipu ima i Francuska, međutim nedostaje im iskustva i nisu uvijek dobro skoncentrirani zbog čega bi izbornik Deschamps mogao imati problema'', podvukao je Halilhodžić.

Naglašava da je svjetsko prvenstvo poseban turnir na kojem uvijek ima iznenađenja i senzacija u kojem favoriti često ne pobjeđuju.

''U Brazilu sam imao jedno takvo iskustvo. S malo sreće i drskosti, jedna mala nogometna zemlja kao što je Alžir mogla je eliminirati Njemačku i proći dalje. To je težak turnirski sustav za koji treba biti spreman i ne treba se bojati ni najvećih protivnika'', rekao je.

Ne vidi se u bliskoj budućnost na klupi reprezentacije BiH, sve dok je politika duboko u bh. nogometu.

''Znate moje mišljenje o situaciji u ovoj državi. Ne volim o tome pričati, imao sam nekih razgovora, ali ono što se radi u BiH je sramotno i iritirajuće za svakoga tko osjeća pripadnost prema ovoj državi. Ne mogu sebe vidjeti na klupi BiH jer je politika zašla preduboko u sport'', zaključio je Halilhodžić u razgovoru za Fenu.

Kopirati
Drag cursor here to close